Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

UBB Cluj-Napoca – Trei scenarii pentru începerea noului an universitar. Cum se vor face cursuri și cazări în cămine


Publicat

UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este prima instituție de învățământ superior din România care a adoptat un plan pentru desfășurarea cursurilor, începând din toamnă. Acesta cuprinde trei scenarii dintre care unul va fi aplicat în primul semestru al noului an universitar.

După consultări cu cadrele didactice și de cercetare, studenți și personalul administrativ, Consiliul de Administrație al Universității Babeș-Bolyai a aprobat planul pentru desfășurarea activității academice în primul semestru al anului universitar 2020-2021.

”Cu o comunitate academică de aproximativ 50.000 de oameni, cea mai mare din România, UBB este un oraș într-un oraș. Scenariul academic propus este unul de lucru, pentru a păstra sănătatea comunității UBB și a orașului Cluj-Napoca.

Sunt trei scenarii pe care le vom pune în aplicare, în funcție de cum va evolua epidemia, dacă Executivul nu va interveni peste noi, în sensul de a emite o hotărâre pentru toate universitățile”, a declarat pentru Cluj24.ro, Daniel David, rectorul Universității Babeș- Bolyai (UBB).

*Scenariul I (improbabil): cursurile se desfășoară ca înainte de pandemie

”Dacă reglementările naționale revin la condițiile pre-pandemie, atunci UBB va reveni la modalitatea clasică de derurale a activităților academice”, se arată în documentul publicat de unitatea de învățământ superior.

UBB precizează totuși că va păstra, în condițiile legii, ”experiențele academice online pozitive”, precum laboratoarele online sau cursurile de recuperare.

*Scenariul II (posibil): toată activitatea trece în online

Dacă reglementările naționale și condițiile pandemiei revin la contextul stării de urgență, activitățile academice se vor desfășura complet online sau în condițiile specificate de reglementările care vor fi atunci în vigoare, a transmis UBB în același document.

*Scenariul III (probabil): modelul hibrid

Dacă în octombrie va fi aceeași situație ca în prezent din punct de vedere legislativ, Universitatea Babeș Bolyai va desfășura activitatea academică după cum urmează:

  • toate cursurile la licență și master vor fi online, iar profesorii vor regândi cursurile pentru a evita să predea conținuturi care se găsesc deja online.
  • acest mod de lucru trebuie valorizat printr-o nouă pedagogie universitară.
  • orarul va fi gândit astfel încât să nu suprasolicite studenții sau cadrele universitare.
  • seminariile și laboratoarele de la toate facultățile pentru studenții din anul I se vor desfășura fizic, pentru ca aceștia să fie mai bine integrați în comunitatea academică.
  • seminariile și laboratoarele de la facultățile cu domenii ”experimentale” și ”vocaționale”, ca biologie, chimie, inginerie, fizică, teatru, film, sport sau teologie, se vor desfășura fizic pentru studenții din anul III.
  • pentru restul studenților, seminariile/laboratoarele se vor desfășura online.
  • activitățile la nivelul școlilor doctorale se desfășoară clasic, însă conducătorii pot opta pentru modelul online sau hibrid.
  • distribuirea studenților în cămine se va face numai pentru studenții din anul I, anul III (specializările precizate mai sus) și doctoranzi.

Sursa: libertatea.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Buldoexcavator cu accesorii achiziționat pentru întreținerea drumurilor din comuna Avram Iancu. Licitația, lansată de Primărie

Publicat

Primăria din Avram Iancu cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Utilajul va fi folosit pentru lucrări de deszăpezire și întreținerea drumurilor din comună. 

Primăria comunei Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui utilaj multifuncțional (buldoexcavator) pentru lucrări de deszăpezire și întreținere drumuri în comună.

Valoarea totală estimată este de 378.184 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul va deservi întreaga suprafață a comunei Avram Iancu, respectiv cele 33 de sate componente. Utilajul va ajunge în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al comunei.

În prezent, Primăria comunei Avram Iancu desfășoară acțiuni de întreținere drumuri locale în general prin contractarea unei firme specializate, iar odată cu achiziționarea utilajului, suma alocată din bugetul local al primăriei pentru prestarea serviciilor va rămâne în bugetul local pentru alte cheltuieli necesare. Serviciile ce pot fi prestate prin achiziționarea utilajului se vor executa prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al primăriei comunei, în regie proprie.

Prin achiziția utilajului și a accesoriilor vor fi asigurate următoarele tipuri de activități:

– deblocarea drumurilor comunale și sătești în caz de înzăpezire

– îndepărtarea copacilor căzuți sau a materialelor care ar putea bloca traficul pe drumurile publice

– evacuarea pământului și a pietrișului rezultat după ploi puternice

– participarea la acțiuni de salvare în caz de inundații, incendii, alunecări de teren

Caracteristici tehnice ale achiziției:

Buldoexcavator

– putere motor: 100 cp

– capacitate cilindrică: 4,4 l

– capacitate cupă încărcător – 1,2 mc

– adâncime maximă de excavare: 5.978 mm

Accesorii:

– tocător vegetal (lățime de lucru 1.080 mm)

– furci pentru cupă încărcător (lățimea – 8 cm, lungimea – 120 cm, înălțimea – 76 cm, grosimea – 5 cm)

– cupă trapezoidală (1.200 x 300 x 750 mm, volum 140 l)

– cupă excavare (300 mm, volum 80 l)

– cupă excavare (800 mm, volum 270 l)

– lamă de zăpadă (lățime – 2.700 mm, înălțime – 800 mm, rotire în plan orizontal – 30 grade)

– ciocan hidraulic (picon) (energie de impact 1.017 joule, diametru spit – 75 mm)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Minor aflat pe bicicletă, lovit de o mașină, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia. Băiatul nu a acordat prioritate

Publicat

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 18:00, la intersecția dintre Bulevardul Republicii și strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia. Un copil în vârstă de 12 ani, aflat pe bicicletă, a fost acroșat de un autoturism căruia nu i-a acordat prioritate. 

Potrivit unui cititor Alba24, în urma accidentului băiatul s-ar fi lovit ușor la mână.

Reprezentanții IPJ Alba au transmis pentru Alba24 că evenimentul rutier a fost soluționat ca tamponare.

Biciclistul în vârstă de 12 ani a fost sancționat de polițiști conform Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate