Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ucraina și Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Consiliul European a luat decizia. Declarații

Publicat

foto: ipre.md

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel citat de Mediafax.

Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

Maia Sandu: Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare

Președintele Maia Sandu salută decizia de acordare a statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și spune că este o zi istorică pentru Moldova.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris pe Facebook Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova spune că drumul spre UE va cere multă muncă și efort.

„Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a adăugat Maia Sandu.

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Zelenski: decizia de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE este „unică și istorică”

Președintele Volodimir Zelenski spune că decizia liderilor europeni de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE este „unică și istorică”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic și istoric” în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, de asemenea, pe Twitter că „Ucraina va învinge, Europa va învinge”.

Mesajul ministrului ucrainean este însoțit de un scurt videoclip.

„Ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună. Poporul ucrainean aparține familiei europene. Viitorul Ucrainei este alături de UE. Stăm împreună pentru pace”, a spus Dmytro Kuleba.

Iohannis: Sper ca într-un termen rezonabil România și Moldova să fie împreună în UE

Îmi doresc ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană, a declarat joi seara președintele Klaus Iohannis, după ce Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată pentru Ucraina și Republica Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă obținerea statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova este unul dintre marile succese diplomatice ale României.

„Cu siguranță că este un succes al nostru al tuturor, al UE, al Republicii Moldova, într-o parte rezonabilă și al României. Trebuie să fim conștienți, ne bucurăm foarte mult de acest succes, la care România a lucrat, ne-am implicat tot timpul pentru a promova înțelegerea și iată acum și acordarea statutului.

Acest lucru ne bucură foarte mult, însă să fim conștienți: este primul pas dintr-o serie mai lungă de pași și îmi doresc tare mult ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru președinția României, ca România și Moldova să fie împreună în UE”, a spus șeful statului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că decizia privind acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Ucraina și Republica Moldova reprezintă un mare pas înainte.

„Este un mare pas care s-a făcut astăzi (…) Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma extinderii europene, politica extinderii a primit un nou impuls”, a spus Klaus Iohannis.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax