Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ultima eclipsă de lună a anului 2023 are loc în weekend. Unde se poate urmări live. Ce este Seria Saros

Publicat

Ultima eclipsă de lună a anului 2023 are loc în weekend. Evenimentul se va înregistra în seara zilei de sâmbătă, 28 octombrie 2023. Este vorba despre o eclipsă parțială de Lună.

Magnitudinea eclipsei în momentul fazei maxime va fi de numai 0.1239 (12.39%), zona sudică a discului Lunii intrând doar puțin în umbra Pământului, potrivit astro-info.ro.

YouTube video

Eclipsa de Lună din 28 octombrie 2023 face parte din seria Saros 146. Este cea de-a 11-a eclipsă din cele 72 eclipse ale seriei, respectiv cea de-a doua eclipsă parțială, mai scrie astro-info.

Ultima eclipsă de lună a anului 2023 – ce este o eclipsă de lună?

O eclipsă de lună este un eveniment astronomic în care Pământul se interpune între Soare și Lună. Astfel este blocată în totalitate sau parțial lumina solară care ajunge la suprafața Lunii. Acest fenomen are loc doar în timpul fazei de Lună plină și poate fi observat de pe o parte semnificativă a Pământului.

Seria Saros 146 de eclipse de Lună a început pe 11 iulie 1843 cu o eclipsă la nordul penumbrei terestre și se va încheia pe 29 august 3123 cu o eclipsă la sudul penumbrei.

Prima eclipsă totală de Lună a seriei se va produce abia pe 25 mai 2366. Toate eclipsele de Lună din seria Saros 146 se produc la nodul ascendent al orbitei Lunii.

Eclipsele de lună: Ce este Seria Saros

Seria Saros este o serie de eclipse solare sau lunare care se repetă la intervale regulate. Această serie este folosită pentru a prezice eclipselor și este denumită după astronomul grec Saros, care a descoperit această periodicitate în secolul al IV-lea î.Hr.

Fiecare serie Saros începe cu o anumită eclipsă și constă într-o serie de eclipse solare sau lunare care se repetă la intervale de aproximativ 18 ani, 11 zile și 8 ore.

Fiecare eclipsă dintr-o serie Saros nu este identică cu cea anterioară, ci are anumite diferențe în poziție și caracteristici.

Aceste diferențe se datorează faptului că orbita Lunii nu se potrivește perfect cu orbita Pământului și a Soarelui, astfel că aceste serii Saros reflectă variații în unghiul și poziția eclipselor.

Cu toate acestea, seria Saros este o unealtă utilă în predicția eclipselor. Aceasta oferă un cadru pentru a înțelege când și unde vor avea loc eclipsele solare și lunare în viitor.

Astronomii pot utiliza această serie pentru a prezice aproximativ datele și locurile eclipselor în următorii secole.

Există mai multe serii Saros diferite, fiecare începând cu o altă eclipsă și având propria sa secvență de eclipse.

Fiecare serie are o durată finită și se încheie odată cu ultima eclipsă din serie, dar altele încep pe parcursul timpului, asigurându-se că predicția eclipselor rămâne posibilă în viitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax