Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ultima etapă de înscrieri la şcoală, până în 9 mai. Vezi câte locuri libere mai sunt la şcolile din Alba


Publicat

sediu ISJ Alba

Miercuri, 2 mai, a început ultima etapă a înscrierilor la şcoală pentru copiii care, din diverse motive, nu au fost înscrişi, la şcolile de care aparţin sau la alte şcoli unde mai sunt locuri. Reprezentanţii IPJ Alba susţin că, până în 9 mai, vor fi înscrişi toţi copiii care nu au fost încadraţi până acum la vreo unitate de învăţământ din judeţ.

În Alba, mai sunt disponibile 1.455 de locuri pentru clasa pregătitoare şi 1.446 de locuri pentru clasa I.

Până la sfârşitul etapei anterioare, au fost înscrişi 1.979 de copii în judeţul Alba pentru clasa pregătitoare, la clasele cu învăţământ în limba română şi 2.864 de copii pentru clasa I. La categoria învăţământ în limba maghiară, sunt înmatriculaţi 42 de copii în clasa pregătitoare şi 93 pentru clasa I (toate locurile ocupate). Pentru studiu în limba germană, s-au înscris 8 copii la clasele pregătitoare şi 46 la clasa I.

În Alba Iulia, mai sunt disponibile următoarele locuri, la sfârşitul etapei a III-a de înscrieri şi începutul etapei a IV-a:

Şcoala Generală nr. 1 „Vasile Goldiş” Alba Iulia: nu mai sunt disponibile locuri pentru clasa pregătitoare, dar mai sunt 15 vacante pentru clasa I

Şcoala Generală nr. 3 „Avram Iancu” Alba Iulia: 23 locuri libere clasa pregătitoare; 18 locuri libere clasa I

Şcoala Generală nr.7 „Mihai Eminescu” Alba Iulia: 23 de locuri libere clasa pregătitoare; 18 locuri libere clasa I

Şcoala Generală nr. 6 „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia: 22 locuri libere clasa pregătitoare: 19 locuri libere clasa I

Şcoala „Sfântul Iosif” Alba Iulia: 25 locuri libere clasa pregătitoare; 25 locuri libere clasa I

Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia: 10 locuri libere clasa pregătitoare; 7 locuri libere clasa I

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia: 33 locuri libere clasa pregătitoare; 31 locuri libere clasa I

Colegiul „Dorin Pavel” Alba Iulia: 18 locuri libere clasa pregătitoare; 10 locuri libere clasa I

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia: 7 locuri libere clasa pregătitoare, 19 locuri libere clasa I

Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia: 10 locuri libere clasa pregătitoare; 17 locuri libere clasa I

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia: 50 locuri libere clasa I.

Colegiul Romano-Catolic „Gróf Majláth Gusztáv Károly”: nici un loc vacant.

În judeţul Alba a fost aprobată de Ministerul Educaţiei, pentru anul şcolar 2012-2013, funcţionarea a 137 de clase pregătitoare, a câte 25 elevi şi 172 de clase I a câte 25 de elevi, pentru învăţământul în limba română. La limba maghiară, sunt aprobate 4,5 clase pregătitoare şi 7,5 clase I, iar la limba germană o clasă pregătitoare şi 3,5 clase I.

Mai multe informaţii despre toate locurile vacante la şcoli pentru elevi în judeţul Alba şi documentaţia şi alte condiţii pentru înscriere pot fi consultate aici.

Înscrierea copiilor în clasa I sau pregătitoare se face în urma completării unei cereri tip de înscriere, la secretariatul şcolii la care se solicită înscrierea. Împreună cu cererea de înscriere, se depune  o copie a actului de identitate al părintelui şi o copie a certificatului de naştere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul şcolii.

Vedeţi aici detalii despre circumscripţiile şcolare din judeţul Alba şi programa şcolară pentru clasa pregătitoare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Zonă de dezvoltare economică lângă Alba Iulia, pe două PUZ-uri noi. Primarul Gabriel Pleșa promite utilități pentru investitori

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa a declarat miercuri că administrația locală intenționează dezvoltarea unei zone economice în continuarea celei dezvoltate deja de comuna Ciugud. 

”Am votat bugetul, deja dăm în achiziție elaborarea unui PUZ… probabil vor fi două PUZ-uri acolo.

Din zona Bărăbanț, deci din primul punct de conexie pe autostradă până la barieră, la drumul ce duce spre Drâmbar și de la Drâmbar până dincolo la pasarela peste calea ferată.

Vom asigura accesele și utilitățile: curent, apă, canal” a spus Gabriel Pleșa la postul de radio Hit FM Alba.

Primarul a adăugat că deocamdată terenul nu va fi parcelat pentru că încă nu se cunoaște dorința investitorilor în materie de dimensiunile investițiilor.

”Mai e și o problemă bugetară, știți că toate aceste parcelări costă. Orice investitor când va veni va fi interesat să își facă aceste lucruri” a adăugat Pleșa.

Acesta a mai spus în timpul emisiunii că există deja interes pentru acest proiect, inclusiv din partea unor companii foarte mari, dar și din partea unor investitori locali.

Conform primarului, administrația locală are acolo între 40 și 50 de hectare, dar suprafața totală ajunge la aproximativ 200 de hectare, cu tot cu terenurile private din zonă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Regulă nouă pentru angajații sezonieri români în străinătate. Ministrul Raluca Turcan: Vom elabora o ordonanță de urgență

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, intenționează elaborarea unei ordonanțe de urgență prin care angajările temporare ale muncitorilor români în străinătate, să se realizeze prin agenţii specializate de plasare a forței de muncă.

„Evident că acum se creează şi fluxul invers, pentru că urmează perioada sezonieră, în care un număr mare de români anticipăm că va pleca la muncă din nou în străinătate pe perioadă determinată şi aici vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât să creştem gradul de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale.

De fapt aceasta este esenţa. Să se plece prin agenţii specializate, să-şi cunoască drepturile, să cunoască condiţiile de muncă din străinătate, să li se asigure transportul de la sosire în ţara respectivă până la locul de muncă.

Am discutat lucrul acesta cu agenţii specializate tocmai pentru a preveni abuzuri şi blocaje şi dificultăţi pe care de multe ori românii le-au întâmpinat în străinătate”, a spus Raluca Turcan, la finalul videoconferinţei cu directorii caselor judeţene de pensii.

Ministrul Muncii a mai spus că autorităţile au o serie de măsuri pentru românii care s-au întors din străinătate „pentru că au fost concediaţi” abuziv, dar măsura de sprijin nu a fost solicitată aşa cum se estimase, doar 20.000 de persoane apelând la ea.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine sunt cei trei foști parlamentari de Alba, care atacă în instanță abrogarea pensiilor speciale

Publicat

Trei foști parlamentari de Alba sunt nemulțumiți de abrogarea pensiilor speciale și cer banii în instanță. 

Fostul deputat Nicolae Popa și foștii senatori Alexandru Pereș și Dumitru Pustai dau în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului.

Alexandru Pereș a fost deputat PD în mandatele 1996-2000, 2000-2004 și senator de Alba (PDL, PNL) din 2008 până în 2020.

Nicolae Popa a fost deputat PDSR între 1996 și 2000 și în mandatul 2004-2008 (PUR, PC, PNL).

Dumitru Pustai a fost senator PUNR de Alba în mandatul 1992-1996.

La nivel național, aproximativ 130 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, însă acesta este doar începutul.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat).

La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept.

Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Cât plătea statul pentru pensiile speciale ale parlamentarilor

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate în exclusivitate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Lista parlamentarilor din Alba din ultimii 31 de ani:

Camera Deputaților: 

1990 – 1992

Iuliu Brenduș UDMR

Radu Ciuceanu PNL

Mihai Apostol Enăchescu FSN

Petru Fleșer FSN

Ioan Florea PER

Nicolae Mărginean FSN

Cîndea Ioan Niculiță FSN

1992-1996

Ioan Berciu PNȚCD

Eugen Crișan PUNR

Octavian Nicolae Dărămuș PUNR (AB24)

Corneliu Dorin Gavaligov PD

Ioan Maier PDSR

Ioan Mircea Popa PNȚCD

1996 – 2000

Ioan Berciu PNȚCD

Octavian Nicolae Dărămuș PUNR

Costin Georgescu PNL (înlocuit de Dan Coriolan Simedru după ce a ajuns director al SRI)

Alexandru Pereș PD

Bazil Dumitrean PNȚCD

Nicolae Popa PDSR

2000 – 2004

Ioan Andrei PDSR/PSD

Emil Crișan PRM

Alexandru Pereș PD

Constantin Selagea PDSR/PSD

Dan Coriolan Simedru PNL

Codrin Ștefănescu PRM/PSD

2004 – 2008

Ștefan Bardan PD-PDL

Tiberiu Bărbulețiu PNL

Cristian Valeriu Buzea PRM

Emilian Cutean PSD

Nicolae Popa PUR/PNL

Mugurel Sârbu PSD/PDL (înlocuit de Radu Coclici)

2008 – 2012

Călin Potor PDL/PNL

Clement Negruț PDL

Teodor Atanasiu PNL

Radu Coclici PSD

Corneliu Olar PNL

2012-2016

Călin Potor PNL/PSD

Clement Negruț PDL

Dan Coriolan Simedru PNL

Cornel George Comșa PPDD

Ioan Dîrzu PSD

2016 – 2020

Florin Roman PNL

Ioan Dîrzu PSD

Corneliu Olar PNL

Claudiu Răcuci PNL

Sorin Bumb PNL

2020-

Corneliu Olar PNL

Florin Roman PNL

Radu Tuhuț PSD

Beniamin Todosiu USR PLUS

Daniel Rusu AUR

Senat

1990 – 1992

Silviu Cărpinișianu FSN

Ioan Rus FSN

1992 – 1996

Tiberiu Ștefan Incze UDMR

Emil Negruțiu PAC (înlocuit de Nicolae Simescu)

Dumitru Pustai PUNR

1996 – 2000

Ioan Ardelean PUNR

Dorin Corneliu Gavaliugov PD

Ioan Mircea Popa PNȚCD

2000 – 2004

Cornel Filipescu PDSR/PD

Ioan Paștiu PRM

2004 – 2008

Alexandru Pereș PD

Cristian George Maior PSD (înlocuit de Lucia Tomoiagă după ce a ajuns directorul SRI, ulterior ambasador al României la Washington)

2008 – 2012

Alexandru Pereș PDL

Nicolae Dobra PDL

2012 – 2016

Alexandru Pereș PDL PNL

Teodor Atanasiu PNL

2016 – 2020

Alexandru Pereș PNL

Daniel Breaz PSD

2020-

Sorin Bumb PNL

Călin Matieș PSD

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ale polițiștilor din Alba pentru verificarea modului în care se respectă măsurile anti-COVID

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 24 de ore au fost verificate 676 de persoane aflate în carantină, 653 aflate în izolare și au fost organizate 13 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 348 de persoane. Alte 77 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 39 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 63 de terase, restaurante, fastfood-uri și 44 de mijloace de transport, din care 18 mijloace de transport în comun.

Echipele de control au depistat și sancționat 65 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 12 care nu au respectat restricțiile de deplasare.

De exemplu, cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Alba Iulia, au fost legitimate 101 persoane, au fost verificate 78 de autovehicule și au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, din care 7 pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Polițiștii reamintesc cetățenilor că în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 05.00, iar în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00.

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00-05.00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate