Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ultima sesiune din mandatul actualilor parlamentari. Proiecte controversate, în atenţia senatorilor şi deputaţilor

Publicat

dep

camera deputatilor Vacanţa senatorilor şi deputaţilor s-a terminat pe 1 septembrie. Începe o nouă sesiune parlamentară, mai scurtă de data aceasta, doar două luni şi jumătate, datorită alegerilor. Aleşii vor avea de votat mai multe proiecte restante, printre care OUG privind plagiatul, dar şi altele, ca de exemplu pensiile speciale sau fumatul în spaţiile închise.

Pe agenda legislativă se află proiecte controversate sau cu impact social care au fost lăsate restante în iunie. Printre acestea se află legea avocaţilor, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea de adoptare a OUG privind plagiatele, proiectul care va permite să se fumeze şi în spaţiile închise sau cel care scoate Ministerul Justiţiei şi pe şeful statului din procesul de numire a procurorilor şefi sau pensiile de serviciu în învăţământ, scrie News.ro.

Câteva detalii despre acestea. Proiectul de modificare a Legii avocaturii prevede ca avocaţii să fie informaţi imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relaţia lor cu clienţii să nu poate fi ridicate de către procurori.

Noile propuneri de reglementări privind fumatul aduc în discuţie ca spaţiul public închis să fie redefinit ca „spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”.

În prima şedinţă de plen de la Senat ar urma să fie supusă la vot o propunere legislativă care prevede acordarea de pensii de serviciu pentru cadrele didactice din învăţământ, reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării.

Tot de pensii speciale ar putea beneficia personalul de pe ambulanţe, potrivit unei propuneri a PSD şi a fostului UNPR.

O completare a unei legi ce asigură deja beneficii pentru personalul aviatic, iniţiată de independentul Mihai Sturzu (trecut acum la PRU), ar face ca şi instructorii de elicopter, piloţii instructori de zbor de la Aeroclubul României sau cei de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română să aibă parte de pensii speciale, iar UNPR a propus ca foştii angajaţi de la CAP să primească o indemnizaţie specială, care le va creşte veniturile la pensie.

Şi liberalii au iniţiat o lege prin care autorităţile locale să poată oferi ajutoare familiilor defavorizate în sezonul rece pentru facturile la energia termică şi gaze naturale.

Campania electorală pentru parlamentare ar urma să înceapă în noiembrie. Guvernul a hotărât miercuri că alegerile vor fi pe 11 decembrie.

sursă: news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax