Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ultimul veteran de război din Noșlac, Victor Cociș, a trecut în eternitate chiar de ziua lui, la 100 de ani

Publicat

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Victor Cociș, din satul Copand, comuna Noșlac, a decedat la venerabila vârstă de 100 de ani. O delegație, formată din cadre militare active și în retragere, alături de oficialități locale și familie, era pregătită să îl aniverseze la locuința sa, însă acesta a trecut în neființă.

Cu dispariția sa se încheie un capitol important istoric al comunității locale, Victor Cociș fiind ultimul participant în viață în cel de al Doilea Război Mondial din comuna Noșlac, a anunțat Cercul Militar Alba Iulia.

Victor Cociș s-a născut în 11 octombrie 1922, în localitatea Copand, care aparținea atunci de comuna Chețani, raionul Ludus, regiunea Cluj.

Timp de doi ani, între 1943 și 1945 își face stagiul militar la Batalionul 8 Vânători de Munte Aiud, unitate cu care va participa în război pe frontul de Vest. În luptele de la Debrețin este rănit grav, iar urmele acestor răni aveau să-i fie vizibile toată viața, în special la mâini. Întors din război, se căsătorește și a avut doi fii. În comunitate a fost foarte respectat și apreciat pentru omenie și hărnicie. A avut o gospodărie mare, iar toată viața a muncit la CAP-ul din comună, ca brigader. În timpul regimului comunist nu a avut probleme, dar își aducea aminte de rude și vecini care au avut de suferit, inclusiv care au fost împușcați.

Pentru faptele sale eroice de arme, veteranul de război Victor Cociș va fi condus pe ultimul drum de întreaga comunitate și va fi înmormântat cu omoruri militare și salve de foc de un pluton din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum.

”Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească sufletul venerabilului erou în Oastea cea Cerească, alături de toți eroii neamului românesc!” – Cercul Militar Alba

foto credit: Ionuț Văidean

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax