Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un agricultor din Ocna Mureş a „dat lovitura” cu o afacere profitabilă. Cultivă lavandă de şase ani


Publicat

ioan iakob, lavandaA dat lovitura cu o afacere care pare să fie tot mai profitabilă în România. Un întreprinzător din Ocna Mureş, Ioan Iakob a decis în urmă cu câţiva ani să cultive lavandă, în locul unor culturi tradiţionale, precum porumb şi orzoaică. A fost un pariu câştigat în condiţiile în care un hectar de lavandă îi aduce un profit anual de până la 8.000 de euro.

“Am auzit de lavandă prima dată de la un cunoscut de la fabrică Fares Orăştie. Primul pas în această afacere l-am făcut în anul 2009. La început am avut multe probleme. Era o cultură despre care nu ştiam multe lucruri, dar pe parcurs din practică şi din studiu le-am depăşit. După achiziţionarea terenului, am cultivat porumb respectiv orzoaică, însă neavând utilaje am constatat că atât cât învesteam atât şi scoteam. Astfel am hotărât să trec la o cultură perenă”, a spus agricultorul în vârstă de 54 de ani, care deţine această afacere de succes.

Investiţia iniţială a presupus câteva sute de euro pentru materialul săditor şi câteva mii de euro pentru terenul achiziţionat. Costurile unui hectar de pământ în zona Ocna Mureş variază între 2.500 şi 3.500 de euro. Preţul unui butaş este de 2 lei, în timp ce pentru un hectar sunt necesari 18.000-20.000 de butaşi de lavandă.

”M-am reorientat spre cultură de lavandă pentru că am prieteni în Franţa şi am început să mă documentez înainte de a face acest pas. Am renunţat la cultură de orz şi porumb, tradiţionale în zona, şi am făcut pasul spre lavandă. Nu a fost uşor, şi nu mi-a ieşit din prima, nu e ca în poveste. Abia a treia încercare a fost cu noroc, după ce am aflat cu adevărat secretele culturii de lavandă“, a recunoscut Ioan Iakob. A pornit cu un hectar şi 70 de ari, iar prima producţie nu a depăşit 500 de kilograme la hectar, în condiţiile în care acum ajunge şi la 4-5 tone pe o suprafaţă de un hectar.

„Aşa se întâmplă până înveţi ce ai de făcut. La început, acum trei ani, eram bucuros că a răsărit cultură. Nici nu ştiam cum să o păstrez, am depozitat-o în pod, iar prin toamnă am primit primele telefoane de la client“, şi-a amintit Iakob. Administratorul acestei afaceri de succes deţine acum două hectare de teren cultivate cu lavandă situate la marginea oraşului Ocna Mureş, la intrare în comună Noslac.

Investiţia iniţială poate fi amortizată în 2-3 ani în funcţie de cum este valorificată producţia. “Cultura lavandei prezintă avantaje economice şi cel mai important lucru avem piaţă de desfacere, fiind o plantă medicinală cultivată ecologic. La început costurile sunt ridicate, dar având în vedere că este o plantă perenă căutată pe piaţă în scurt timp se recuperează cheltuielile”, a mai spus agricultorul. Printre clienţii săi se numără producători de ceaiuri şi medicamente, magazine de produse naturiste, dar şi persoane fizice care doresc să cultive lavandă. Costurile pentru plantele verzi sunt situate între 6 şi 8 lei, iar pentru cele uscate între 12 şi 15 lei. Acesta şi-a amenajat şi un solar, unde usucă plantele la 35 de grade, iar umezeală e controlată, că să nu prindă mucegai.

Anul trecut a obţinut o cultură de peste patru tone de lavandă de pe un teren care are puţin peste un hectar. Profitul poate ajunge şi la 8.000 de euro pe an. Cât priveşte planurile pentru anul care vine, Ioan Iakob vrea să se extindă, să mai cumpere butaşi şi ia în calcul şi posibilitatea de a formă o asociaţie cu alţi fermieri care sunt dispuşi să dea culturile tradiţionale pe lavandă.

Lavanda este un subarbust cu o înălţime de până la 50 cm, cu tulpini subţiri şi lemnoase, frunze mici de un verde-cenuşiu, flori liliachii-roşietice şi cu rădăcina lignificată, groasă până la 2-3 cm. În primul an după plantare, lavandă dezvoltă rădăcina principala mai mult în profunzime, ajungând, în funcţie de tipul de sol, până la 1,20 cm, iar după 5 ani până la 2,80 cm la plantele obţinute prin butaşii înrădăcinaţi şi până la 2,20 m adâncime la răsadul produs pe cale generativă, prin seminţe.

sursa: adevarul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ce spune medicul Virgil Musta despre Ivermectină. Cât de eficient este ”medicamentul minune” la tratarea bolnavilor Covid-19

Publicat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și cum un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.

Citește și Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii.

Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat.

La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni.”- a spus dr. Musta la DCNews.

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, potrivit unui studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oficial: Numărul românilor vaccinați cu Pfizer BioNTech a depășit, miercuri, o jumătate de milion

Publicat

Peste 42.000 de români au primit vaccinul Pfizer BioNTech, în ultimele 24 de ore. 25.718 persoane au fsot vaccinate cu 1 doză, în timp ce 16.608 persoane au primit a doua doză.

Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 570.704.

S-au vaccinat în total peste o jumătate de milion de cetățeni ai României din care:

  • 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză;
  • 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Heliport în Blaj: Studiile tehnice pentru amenajarea locației, în pregătire. Va fi utilizat pe timp de zi și noapte

Publicat

Consilierii județeni din Alba au de aprobat joi acordul de asociere pentru construirea heliportului în Blaj. Amenajările se vor face pe o suprafață de 5000 mp.

Deocamdată, acordul care va fi încheiat între Municipiul Blaj prin Consiliul local al municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba vizează realizarea în comun a studiilor meteorologic, topografic și de obstacolare, geotehnic și a Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții: „Heliport în Municipiul Blaj”.

Heliportul public va deservi atât Spitalul Municipal din Blaj, cât și toate urgențele din zona Târnavelor și județul Alba.

”Existența acestui heliport va contribui la salvarea de vieți omenești, prin reducerea timpului de preluare și transport a bolnavilor cu elicopterul SMURD la alte spitale sau centre medicale din regiune. Heliportul, care va putea fi utilizat pe timp de zi și pe timp de noapte, în fapt un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere, va avea un spațiu de aterizare cu o rază de 50 m, special amenajat pentru a permite aterizarea și decolarea elicopterelor, dispunând de indicatoare privind direcția vântului, sistem de balizaj și lumini de semnalizare, sisteme anti-incendiu, totul desfășurat pe suprafață de aproximativ 5.000 mp, în care vor fi cuprinse și sistemele de alimentare cu combustibil, mentenanță, stație pentru observarea fenomenelor meteo, spațiu administrativ, parcare, drum de acces etc”, se arată în documentația proiectului.

Potrivit evaluărilor inițiale, investiția era de 600.000 de euro, heliportul urmând să fie cel mai modern din județ.

Locația pentru acest obiectiv de investiții la intrarea în Blaj dinspre Alba Iulia.

Consiliul Local Blaj a aprobat în decembrie 2020 declanșarea procedurii de expropriere a unui teren în suprafață de 17.000 mp, situat în zona Stației Lukoil, în vederea construirii heliportului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Camion defect la ieșirea din Alba Iulia spre Teiuș. Circulația se desfășoară cu dificultate

Publicat

trafic

Circulația rutieră se desfășoară cu greutate miercuri, în jurul orei 17:45, la ieșire din Alba Iulia spre Teius.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba spun că motivul este un camion defect, pe carosabil.

Știre în actualizare

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate