Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa între Pământ și Lună, sâmbătă seară. Va fi vizibil prin binocluri și telescoape mici

Publicat

Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa sâmbătă, în condiții de siguranță, între Pământ și Lună, un eveniment care se întâmplă o dată la un deceniu și care va fi folosit ca exercițiu de antrenament pentru eforturile de apărare a planetei, potrivit Agenției Spațiale Europene.

Se estimează că asteroidul, numit 2023 DZ2, are o lățime cuprinsă între 40 și 70 de metri, aproximativ cât Parthenonul, și este suficient de mare pentru a distruge un oraș mare dacă ar lovi planeta, scrie AFP.

Este suficient de mare pentru a distruge un oraș

Sâmbătă, la ora 19:49 GMT, se va apropia la o treime din distanța dintre Pământ și Lună, a declarat Richard Moissl, șeful biroului de apărare planetară al ESA.

Deși este „foarte aproape”, nu există motive de îngrijorare, a declarat el pentru AFP.

Asteroizii mici trec zilnic pe lângă noi, dar unul de această mărime care se apropie atât de mult de Pământ se întâmplă doar o dată la 10 ani, a adăugat el.

Asteroidul va fi vizibil prin binocluri și telescoape mici din întreaga lume

Asteroidul va trece la 175.000 de kilometri de Pământ, cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Luna se află la o distanță de aproximativ 385.000 de kilometri.

Un observator din La Palma, una dintre Insulele Canare din Spania, a observat pentru prima dată asteroidul pe 27 februarie.

Săptămâna trecută, Rețeaua Internațională de Avertizare a Asteroizilor, aprobată de ONU, a decis că va profita de această ocazie, realizând o „caracterizare rapidă” a 2023 DZ2, a declarat Moissl. Asta înseamnă că astronomii din întreaga lume vor analiza asteroidul cu o serie de instrumente precum spectrometre și radare.

Scopul este de a descoperi cât de multe putem afla despre un astfel de asteroid în doar o săptămână, a spus Moissl. De asemenea, va servi ca antrenament pentru modul în care rețeaua „ar reacționa la o amenințare” care s-ar putea îndrepta spre noi în viitor, a adăugat el.

Întrucât trece la doar 68.000 km distanță, asteroidul va fi vizibil prin binocluri și telescoape mici din întreaga lume, iar trecerea acestuia pe lângă Pământ va fi transmisă în direct pe internet de The Virtual Telescope Project.

Obiectul s-ar putea întoarce spre orbita Pământului în 2026, dar oamenii de știință au exclus ca fiind o amenințare pentru planetă și cu această ocazie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax