Connect with us
Publicitate

ABRUD

Un azil de bătrâni fără autorizație funcționează la limita legalității în Abrud. AJPIS a cerut în instanță relocarea vârstnicilor

Publicat

AJPIS Alba a cerut magistraților din Câmpeni să emită pe cale judecătorească accesul în mai multe locuințe, din Abrud, unde sunt îngrijiți 18 bătrâni. De asemenea au cerut ca bătrânii să fie relocați în centre sociale acreditate. 

Un pastor penticostal din Abrud, Oliver Claudiu are în grijă 18 bătrâni, pe persoană fizică. Mai exact pastorul a încheiat între el și bătrâni mai multe contracte.

Pe de o parte acesta spune că îi găzduiește și are grijă de ei, iar bătrânii trebuie să plătească o sumă lunară pentru serviciile oferite. 

La prima vedere ar fi vorba despre un azil de bătrâni care nu deține autorizație de funcționare, dar situația este mai complexă. Starea de fapt este explicată într-o motivare de instanță, din data de 17 noiembrie 2023. 

În dosar au fost părți AJPIS Alba, Asociația ”Împreună suntem biruitori” și pastorul Oliver Claudiu.

AJPIS Alba  susține că pastrorul are de fapt un centru social de bătrâni care funcționează clandestin. Mai exact că oferă servicii sociale fără a avea licență.

Servicii de cazare, masa si asistentă sociala, fără a deţine licenţă

Potrivit motivării instanței instituția a susținut că: ”în prezent, unitatea oferă servicii de cazare, masa si asistentă sociala, fără a deţine licenţă de funcţionare fiind sancţionată cu avertisment scris si efectuarea demersurilor pentru intrarea in legalitate.

Asociaţia funcţionează, clandestin desfăşurând activităţi specifice de servicii sociale, mascate sub forma unor contracte întreţinere (încheiate intre parti, nule conform art. 2255 Cod civ. a căror valoare variază de la 0 la 2500 lei/luna încheiate intre beneficiari si Oliver Claudiu Sturza persoana fizică”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte pastorul a susținut în fața instanței că acțiunea sa este una pur creștină de a-i ajuta pe bătrâni.

Până la data publicării articolului, nici directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, și nici pastorul Oliver Claudiu nu au putut fi contactați de reporterii alba24.ro.

Ce au descoperit inspectorii AJPIS la ”azilul ” din Abrud

În mai multe locuințe, Oliver Claudiu, are cazați 18 bătrâni pe care îi îngrijește. 14 persoane adulte cu dizabilităţi şi 4 persoane vârstnice, din cele 14 persoane adulte cu dizabilităţi, 7 sunt încadrate în grad de handicap grav, 6 cu grad de handicap accentuat şi 1 cu încadrare în grad de handicap mediu, acestea necesitând asistenţă medicală specializată.

Cei 18 au fost identificați în urma unui control al AJPIS Alba din data de 16 august 2023. Atunci AJPIS a dat o amendă de 5000 de lei.

Apoi la un alt control, inspectorii au spus că situația și condițiile de trai nu sunt tocmai conforme în spațiile unde stau bătrânii: ”accesul în una dintre locaţii se face doar cu acordul pârâtului, poarta fiind încuiată cu cheia, lipsa lenjeriilor de pat în anumite dormitoare, mizerie în anumite dormitoare, spaţii neigienizate”, se arată în motivarea instanței.

Ce susține pastorul în fața judecătorilor

Acesta a spus că are ”o motivaţiei pur creştină, caritabilă, iar sumele stabilite contractual cu fiecare dintre persoanele aflate în îngrijire, nu reprezintă plata contravalorii obligaţiei de întreţinere, ci reprezintă exclusiv cheltuieli cu nevoile personale ale fiecărei persoane, procurare de alimente, medicamente, utilităţi, procurarea de haine şi încălţăminte, cheltuieli legate de înmormântarea fîecăruia în caz de deces etc.

Aceste contracte prezintă cheltuieli pentru nevoile fiecărei persoane şi au fost avute în vedere şi raportat la veniturile fiecăruia, fiind destinate, aşa cum am spus, exclusiv procurării de alimente, medicamente şi consumurile casnice, respectiv utilităţi, procurarea de haine şi încălţăminte şi costuri legale de înmormântare în cazul decesului”, a declarat pastorul în fața judecătorilor.

Ce a solicitat instanței, AJPIS Alba

Instituția a cerut prin ordonanță președințială ca instanța sa permită intrarea în încăperi, dar și relocarea bătrânilor, în spații cu licență de funcționare.

În drept asta și reclama instituția că pastorul nu are licență de funcționare pentru servicii sociale. Cheamtă în judecată a fost o asociație care aparține acestuia, ”Asociația Împreună Suntem Biruitori”, care este în fapt un ONG.

Însă, pastorul are încheiate contracte pe persoana fizică, iar cei 18 vârstnici au domiciliul în locuințele acestuia.

Decizia instanței

Magistrații au considerat că nu se justifică cererea de intrare de urgență în locuințe și nici mutarea vârstnicilor din imobilele în cauză.

Mai pe scurt au concluzionat că asociația care a fost chemată în instanță nu are nici o obligație juridică față de bătrâni și că pastorul este cel care a încheiat contracte cu vârstnicii.

”Chiar reclamanta este cea care recunoaşte implicit faptul că cel care are obligaţia îngrijirii de persoane este pârâtul, care desfăşoară îngrijirea şi îngrijirea persoanelor, în baza unor contracte de întreţinere, încheiate cu aceste persoane, contracte care produc efecte juridice şi care până în prezent nu au fost desființate, nu s-a constata nulitatea lor şi nici nu s-a dispus rezilierea acestora.

Aceste contracte sunt în circuitul civil şi produc efecte, respectiv consecinţele juridice care decurg din aceste înţelegeri. De asemenea contractele nu reprezintă altceva decât voinţa părţilor”, a precizat instanța.

De asemene au fost audiați și doi martori, vârstnici îngriiți de pastor, care au relatat ”faptul că condiţiile de locuit sunt foarte bune, în fiecare camera locuind maxim 2 persoane care au baie in cameră, televizor, frigider, camerele sunt curate”, se arată în motivare.

Surse au spus pentru alba24.ro că în interiorul locuințelor nu ar fi tocmai condiții chiar bune, că mirosul ar fi unul puternic și că toate instiuțiile statului știu despre existența locuințelor în cauză.

Magistrații au respins cererea AJPIS Alba de intrare de urgență în locuință și relocarea bătrânilor în centre cu liență.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax