Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat care crește porci în gospodăria de la țară amendat de DSP Alba: Ce reguli nu a respectat. Problema, tranșată la Tribunal

Publicat

porci

Crescator de porci amendat de DSP Alba. Un bărbat de la țară s-a judecat timp de mai bine de aproape cu Direcția de Sănătate Publică Alba. Motivul: crește porci în curte la o distanță foarte apropiată de locuința vecinilor. 

Mai exact, bărbatul se judecată din 2022 pentru anularea unei amenzi de 3000 de lei pe care a primit-o în 2021. După de decizie la Judecătoria Blaj, magistrații Tribunalului Alba au dat în data de 9 noiembrie 2023 o decizie definitivă. 

Povestea bărbatului este expusă de magistrații celor două instanțe de judecată. Mai exact acesta locuiește din 2006 în comuna Crăciunelu de Jos din Alba.

În gospodăria sa de la țară, bărbatul crește animale domestice: porci, găini, rațe, curci și doi căței. A precizat în fața instanței că nu a avut probleme cu vecinii până în 2018. Atunci în urma unor discuții contradictorii relațiile s-au tensionat.

Amendat pentru șapte porci ținuți prea aproape de casa vecinilor

O vecină i-a spus că s-a săturat de mirosul de la porcii săi. Au mai trecut ceva ani, dar în 2021 a început să primească reclamații de la diferite instituții.

La un moment dat, în data de 3 iunie 2021 inspectorii de la DSP Alba au venit în inspecție la bărbat.  Inspectorii au constatat că animalele, 7 porci la număr ”sunt adăpostiți la sub 5 metri de cea mai apropiată locuinţă fără fosa betonată si fără platforma betonată”, se arată în motivarea instanței.

Aceștia i-au dat 30 de zile să își mute adăpostul porcilor la distanța reglementată de lege.

Bărbatul a spus că este un simplu țăran și nu a făcut nimic greșit.

La o lună de la prima vizită inspectorii s-au întors și l-au amendat pe bărbat cu 3000 de lei pentru că nu respectă legea, pune în pericol sănătatea vecinilor și nu respectă normele de biosecuritate.

Decizie la Judecătoria Blaj

Magistrații din Blaj au decis în 31 mai 2022 că amenda este prea mare și au redus-o la 1500 de lei.

Decizie finală la Tribunalul Alba

Bărbatul a făcut apel iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Alba. Acesta a cerut anularea amenzii nu reducerea ei.

Însă magistrații nu au fost de acord aceștia au precizat că: ”disconfortul vizual, olfactiv pentru vecinii apelantului este dincolo de orice îndoială, la acesta adăugându-se și riscul pentru sănătate, dejecțiile porcilor deversate în imediata vecinătate a unei locuințe putând duce la grave îmbolnăviri.

Într-adevăr, în zonele rurale, este permisă și ar trebui încurajată creșterea animalelor iar, în acest context, în apelul formulat, petentul a arătat că, aceasta ar fi ocupația sa încă de mic, continuată și ulterior anului 2006, când a cumpărat locuința din Crăciunelu de Jos”, au precizat magistrații.

Aceștia au spus că bărbatul a continuat să ignore obligațiile impuse de DSP Alba și că instanța de fond a dat dovadă de clemență prin reducerea la jumătate a amenzii.

Drept urmare  au respins cererea bărbatului. Acesta va fi nevoit să plătească amenda de 1500 de lei. Decizia a fost definitivă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax