Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba cu dosar penal, după ce a dat foc la vegetație uscată. Ce distrugeri a cauzat

Publicat

Un bărbat din comuna Vințu de Jos este cercetat pentru distrugere din culpă. A dat foc vegetației uscate, iar focul ar fi distrus gardul unui vecin.

Potrivit IPJ Alba, luni, 14 martie, în urma unui apel prin 112, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au intervenit pe raza localității Mereteu, comuna Vințu de Jos, unde a fost semnalat faptul că s-a produs un incendiu de vegetație care a provocat distrugeri.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat în vârstă de 65 de ani ar fi dat foc resturilor vegetale pe care le-ar fi adunat de pe terenul său, iar focul ar fi fost scăpat de sub control și s-ar fi extins pe o suprafață de aproximativ 0,35 hectare, distrugând gardul unei proprietăți învecinate.

Prejudiciul a fost estimat la 3.000 de lei.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă.

Ce amenzi riscă cei care dau foc la resturi de vegetație uscată

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte tuturor deţinătorilor de terenuri că este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabilă a primăriilor şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.

În plus, faţă de persoanele care provoacă incendii în urma cărora sunt provocate pagube materiale, sunt întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru care legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În vederea prevenirii unor evenimente grave, generate de aceste incendii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba face câteva recomandări cu caracter preventiv:

–   nu provocaţi incendii de vegetaţie decât cu respectarea tuturor prevederilor legale;

–    în cazul în care observaţi asemenea incendii, anunţaţi autorităţile la numărul de urgenţă 112:

–    conducătorilor auto le recomandăm să nu intre în perdelele de fum provenite de la incendiile provocate în apropierea arterelor rutiere, pentru că riscul producerii unor accidente în lanţ este mare;

–    în asemenea cazuri să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie în mod succesiv

sursă foto: arhiva alba24.ro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax