Connect with us
Publicitate

AIUD

Un bărbat din Alba, judecat pentru ucidere din culpă, a scăpat de proces. Cum s-a produs un accident mortal la tăiat de lemne

Publicat

Un bărbat din Alba care a fost inculpat într-un dosar de ucidere din culpă a scăpat de proces și acuzații deoarece a intervenit prescripția. Este vorba despre un accident mortal la tăiat de lemne, pe raza comunei Colțești, accident care s-a petrecut în urmă cu șase ani, pe 23 noiembrie 2017. 

Atunci, mai multe persoane, printre care și inculpatul și victima, au mers la tăiat de lemne. Locul de unde erau tăiate lemnele era pe un terasament deasupra zonei în care erau puse într-o remorcă a tractorului. 

În data de 10 martie 2023, magistrații au încetat procesul penal față de bărbat, deoarece a intervenit prescripția.

Mai exact, un bărbat tăia lemnele și le arunca jos pentru a fi preluate și urcate în remorcă. La un moment dat, a aruncat un butuc care l-a lovit pe un bărbat, de jos, fix în cap.

Acesta a căzut la pământ, fiind în viață, dar acasă starea i s-a agravat, iar o lună și jumătate mai târziu a decedat pe un pat de spital.

În urmă cu un an, în data de 9 martie 2022, bărbatul era trimis în judecată, însă acum dosarul a fost închis.

Potrivit procurorilor, ”în data de 23 noiembrie 2017 pentru a tăia lemne de foc, dintr-o pădure de pe raza satului Colțești.

Cei trei s-au înțeles ca bărbatul să urce pe o pantă și să taie un copac, să îl facă bucăți mai mici, iar apoi să arunce bucățile secționate pentru a fi preluate de cei de jos”.

Bărbatul a început să taie copacul și apoi să secționeze lemnul în bucăți mai mici. Apoi, inculpatul a ”început să arunce fragmentele de lemne secționate către partea inferioară a pantei (distanța dintre cele două terasamente, cel pe care se afla inculpatul și cel pe care se afla victima fiind de aproximativ 10 metri, panta având o înclinație de 49 de grade”, se arată îm motivarea instanței.

La un moment dat, bărbatul de jos, care se afla lângă grămada de lemne, s-a împiedicat și când era în cădere a fost lovit în cap de o bucată de lemn cu diametrul de aproape 15 centimetri și lung de aproximativ un metru, bucată de lemn aruncată de inculpat.

Bărbatul a căzut la pământ, iar cel care a aruncat lemnul alături de soția victimei l-au urcat pe bărbatul rănit într-un tractor și l-au dus acasă. Acesta era încă în viață, dar inconștient.

Când au văzut că bărbatul era în stare gravă, au sunat la ambulanță. Medicii au venit și l-au transportat de urgență la spitalul din Alba Iulia, iar apoi la spitalul din Târgu Mureș, unde, în data de 16 ianuarie 2018, a decedat.

În primă fază, cel care a aruncat lemnul a negat că l-ar fi lovit pe acesta, dar apoi, în timpul unei testări cu aparatul poligraf a recunoscut că l-a lovit pe bărbat cu lemnul în cap, dar că totul a fost un accident”, se arată la acel moment în motivarea magistraților din Aiud.

În motivarea instanței prin care au încetat procesul penal pe numele bărbatului, magistrații au spus că atât victima cât și bărbatul acuzat au avut partea lor de vină.

”Ca urmare a neglijenței cu care a acționat inculpatul, victima a fost lovită de una dintre aceste bucăți, fapt care a condus, în cele din urmă, la deces. Pe de altă parte, instanța reține că și victima a avut o contribuție la producerea rezultatului.

Astfel, în condițiile în care locuia într-o zonă rurală, unde activitatea de tăiere a lemnelor este una uzuală avea o vârstă înaintată și o experiență de viață considerabilă, luând în considerare că activitatea de tăiere a lemnelor din data de 23.11.2017 a fost prestabilită și organizată de persoanele prezente (conform înțelegerii, inculpatul trebuia să secționeze arborii, iar mai apoi să arunce bucățile către un plan inferior, de unde victima și martora trebuiau să le transporte mai departe către remorca tractorului), instanța constată că și aceasta trebuia să manifeste o diligență sporită, astfel încât să nu se interpună în locul în care lemnele puteau ajunge ca urmare a acțiunilor inculpatului.

În plus, instanța reține că probele administrate în cauză nu au relevat faptul că inculpatul ar fi aruncat lemnele în mod imprevizibil, haotic, fapt care să fi pus victima în imposibilitatea de a prevedea și anticipa că putea fi lovită.

Chiar martora a declarat că l-a găsit pe soțul său căzut pe o grămadă de lemne, fapt ce demonstrează că inculpatul a aruncat bucățile rezultate ca urmare a secționării arborelui în același loc, element care vine să confirme cele anterior arătate, referitoare la posibilitatea victimei de a anticipa pericolul.

Luând în considerare toate aceste aspecte, instanța constată că gradul de culpă în producerea evenimentului este împărțit între victimă și inculpat, și aparține în proporție egală fiecăruia”, se arată în motivarea instanței.

În data de 10 martie 2023 a fost încetat procesul deschis pe numele bărbatului. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Aiud și nu este defnitivă. Acesta poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax