Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Răchita, amendat pe nedrept de un polițist de la IPJ Alba: ”Ce, tu ești șmecher? O să fac eu legea cu voi”


Publicat

”Ce mă, tu ești șmecher? O să fac eu legea cu voi, pentru că voi, țiganii din Răchita, îmi creați probleme, dar o să pun eu oamenii pe voi să vă pună la punct!”. Este modul în care un polițist de la IPJ Alba i s-ar fi adresat unui bărbat, în timpul unei misiuni.

Bărbatul a fost amendat pentru că ar fi împiedicat polițiștii să dea jos plăcuțele de înmatriculare de pe o mașină și pentru că ar fi refuzat să se legitimeze. 

Bărbatul din Săsciori, căruia agentul de poliție i s-ar fi adresat în acest fel a dat în judecată IPJ Alba, pentru anularea procesului verbal de contravenție. 

Fapta s-a produs în urmă cu aproape un an, pe 27 iulie 2019, dar o primă decizie în instanță a fost dată de magistrații judecătoriei, pe 9 iunie. Atunci bărbatul a fost amendat cu 3.000 de lei.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării Judecătoriei Sebeș 

În jurul orei 11.50, bărbatul conducea o mașină de la Săsciori spre Răchita și, la intersecția drumului DN 670 cu DJ 704A, respectiv la intersecția cu drumul care duce la Răchita, acesta a observat că mașina tatălui era oprită și 3 polițiști erau în jurul mașinii, unul dintre aceștia demontând numerele de pe mașină. În mașină cu bărbatul amendat se mai aflau între trei femei, care au fost martore în proces.

Atunci, bărbatul a coborât din mașină pentru a vedea ce se întâmplă cu autovehiculul tatălui său. Acesta susține că atunci când a cerut explicații, ”agentul de poliție, B.O. a coborât din mașina poliției și i-a spus <Ce mă, tu ești șmecher?

O să fac eu legea cu voi, pentru că voi, țiganii din Răchita îmi creati probleme, dar o să pun eu oamenii pe voi să vă pună la punct!> , după care l -a prins brutal de mână și i-a sucit brațul drept la spate, provocându-i leziuni care au necesitat 3, 4 zile de îngrijiri medicale , potrivit CML nr.2488/1/A/444/15.04.2019” , se arată în motivarea Judecătoriei Sebeș.

Amenda

Bărbatul a fost amendat cu suma de 3.000 de lei pentru împiedicarea polițiștilor să își facă datoria și pentru refuzul legitimării.

”În actul sancționator se reține că în data de 12.07.2019 ora 11:50, la intersecția DN 67 C cu DJ 704 A, petentul a împiedicat organele de poliție să își exercite atribuțiile de serviciu prin aceea că a împiedicat organele de poliție să rețină numerele de înmatriculare ale autoturismului (…) iar mai apoi a refuzat să se legitimeze la cererea expresă a organelor de poliție”, se mai arată în documentul citat.

Cum au judecat magistrații de la Judecătoria Sebeș

Cele trei femei din mașina bărbatului au fost audiate și instanța a constatat că versiunile sunt ușor diferite, dar toate ajung în același punct.

Martorele își amintesc că a fost un mic scandal la fața locului, dar că polițiștii au demontat plăcuțele de înmatriculare. O martoră își aduce aminte că bărbatul nu a fost violent cu polițiștii, dar că acesta a fost încătușat de polițiști. În final, acesta a fost lăsat să plece, în momentul în care mamei acestuia i s-a făcut rău.

”(…) instanța constată că situația cuprinsă în PV (procesul-verbal – n.r.) nu corespunde cu realitatea. În acest context, instanța reține că petentul probează contrariul celor reținute în actul de sancționare, așa încât, în lipsa unor probe suplimentare furnizate de intimat, instanța apreciază că petentul nu a săvârșit faptele reținute în sarcina sa, ceea ce impune anularea procesul-verbal de contravenție.

(…)  Este greu de crezut că petentul a reușit să împiedice organele de poliție să își îndeplinească atribuțiile în sensul de a confisca plăcuțele de înmatriculare, în condițiile în care acestea plăcuțe erau deja demontate la momentul la care petentul a ajuns la fața locului.

Totodată, nu s-a dovedit că petentul a refuzat să se legitimeze la cererea expresă a organelor de poliție, reținându-se că acesta din urmă nu a purtat nicio conversație cu organele de poliție până în momentul în care a fost încătușat”, au decis magistrații Judecătoriei Sebeș.

Decizia

Prin urmare, judecătorii au decis anularea procesului verbal și exonerarea de la plata amenzii. Mai mult de atât, judecătorii au decis și ca IPJ Alba să îi plătească avocatului acestuia cheltuielile de judecată în cuantum de 1.020 lei și taxa de timbru.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.

sursă foto: arhivă Alba24.ro, rol reprezentativ

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. zoro

    joi, 25.06.2020 at 14:14

    Made la Romanica,ca dincolo erau arestati pe loc,dar asa sunt legile ca cei care le ancalca sa fie smecheri!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Momentul în care un nor de praf de ciment de la fabrica ELIS Pavaje din Vințu de Jos inundă grădina unor vecini

Publicat

O cameră de supraveghere instalată la o locuință din Vințu de Jos arată un nor de praf care inundă curtea.

Proprietarii spun, într-un mesaj adresat Alba24, că praful provine de o fabrică de beton și prefabricate din beton aparținând Elis Pavaje, situată la foarte mică distanță de locuințe. 

”Asta se întâmplă în comuna Vințu de Jos, la punct de lucru a lui ELIS PAVAJE. Poluarea cu praf de ciment este atât de mare încât acoperă toate gradinile și livezile vecinilor.

Pe lângă faptul că nu respecta distanța de 500 m față de zona de locuit, ei având doar 10 m față de zona de locuit, dispersează în atmosferă pulbere de ciment pulbere ce acoperă toate grădinile vecinilor și compromite tot ce este verde.

Semnat, vecinii Moldovan Raul, Alveș Dorin, Alveș Cosmina, Moldovan Emilia” este mesajul transmis de oameni.

Oamenii spun că au făcut sesizări la toate instituțiile statului care se ocupă de acest domeniu dar, cu excepția DSP Alba, nici una nu a reacționat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce spune Voicu Paul după inundația de la Alba Iulia, care a măturat un sens giratoriu și a inundat un pasaj: Boceala nu ajută

Publicat

Viceprimarul cu atribuții de primar al municpiului Alba Iulia, Voicu Paul, a postat pe contul său de Facebook un mesaj, după inundațiile de sâmbătă din Alba Iulia. ”Nu am pornirea infantilă de a promite ceva ce mă depășește… Mi-a ieșit de prea mult timp ”primul dinte” în administrație să cred că ajută cu ceva boceala” a scris Voicu Paul. 

O ploaie scurtă dar puternică a dus, sâmbătă, la inundarea mai multor străzi din Alba Iulia.

Un sens giratoriu din plastic, amplasat în cartierul Cetate a fost dezansamblat de ape și bucățile au fost împrăștiate pe carosabil. În zona rămasă temporar fără reguli de circulație a fost trimis un echipaj de poliție, pentru a dirija traficul.

De asemenea, a fost inundat un pasaj subteran din apropierea primăriei, unde funcționează un restaurant și un pub.

Cea mai joasă zonă din oraș, în apropierea gării, a fost de asemenea inundată. Canalizarea nu a mai făcut față torenților formați pe străzi și a refulat.

Postarea lui Voicu Paul vine în acest context

”Nu sunt în faza în care mă declar încremenit și surprins ”de cât a plouat de mult”, nici povestea cu cantitate mare în timp scurt n-o s-o auziți de la mine. Mi-a ieșit de prea mult timp ”primul dinte” în administrație să cred că ajută cu ceva boceala. Mie, ca locuitor, nici o astfel de explicație nu mi-ar opri bombăneala. Și nu sunt un om prea vorbăreț.

Da, se întâmplă cam peste tot în localitățile din România.

Nu, nu mă mulțumește să facem parte dintr-un plural al resemnării, într-o imagine cu locuitori care stau ca turiștii japonezi – cu telefoanele în mână și administrațiile publice se scuză.

Nu vreau s-o iau de la maimuță-ncoace și să explic că aproape nicăieri în România nu există un sistem de canalizare dual, care să separe apa pluvială de cea uzată, că prin canalele astea nu încape tirul și că vârsta rețelelor e blestem pe capul oricui le administrează.

Regret aceste situații, ca voi toți, și vreau să știți că sunt la fel de ”torențial”, ca ploaia de mai devreme, când vine vorba de păreri pe acest subiect.

Cei care sunteți dispuși veți înțelege că ne va lua ani buni și avem nevoie de bani mulți, că din vorbe goale nu se schimbă nimic.

Știu ce se întâmplă în centrul orașului, stau la doi pași de locul din această poză, mi-e clar ce încărcare a fost în ultimii ani dezvoltarea imobiliară din Alba Iulia.

Citește și: FOTO VIDEO ȘTIREA TA: Ploaie scurtă dar puternică, la Alba Iulia. Câteva străzi, sub ape în câteva minute

În plus, nu am pornirea infantilă de a promite ceva ce mă depășește. Tocmai din aceste motive nu voi încerca să câștig timp, când e evident că timpurile și clima nu mai sunt cele de acum câțiva ani.

În acest moment, răspunsul meu nu poate fi decât unul singur și sincer: suntem aici de fiecare dată pentru a aduce situația la normal și nu suntem departe de a remedia câteva dintre neajunsurile majore prin soluții tehnice actuale.

Avem deja identificate zonele problematice și vom plasa aceste neajunsuri în fruntea listei, fie că vorbim de străzile Siretului, București, intersecția de la gară sau zona de pe Bulevardul Revoluției.

Am început proiectarea, iar specialiștii, în funcție de istoricul precipitațiilor din ultimii ani, vor spune ce sistem divizor, ce capacități și ce scenariu tehnic implică.”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate