Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat grav bolnav și-a câștigat dreptul la tratament gratuit, în instanță, la Curtea de Apel Alba Iulia. Cu cine s-a judecat

Publicat

Un bărbat și-a câștigat dreptul la tratament medicamentos gratuit, în sala de judecată, la Alba Iulia. Este unul dintre zecile de cazuri apărute recent, unde persoanele care suferă de boli grave și au o recomandare de tratament de la medici trebuie să apeleze la instanțele de judecată. 

Mai exact, de cele mai multe ori, este vorba despre pacienți diagnosticați cu o formă de cancer și care primesc de la medici un tratament. Însă, medicamentele pe care le primesc nu sunt trecute în lista celor compensate, de cele mai multe ori fiind folosite în Uniunea Europeană. 

Din cauza faptului că statul român nu le decontează, pacienții trebuie să ceară decontarea lor în fața magistraților.

Este și cazul unui bărbat care a cerut la Curtea de Apel Alba Iulia să primească compensare de 100% la medicamentul Abraxane, pe care l-a primit ca și tratament de la medicul său.

În data de 30 iunie 2023, magistrații instanței superioare din Alba Iulia au dat o decizie în acest caz.

De asemenea motivarea instanței a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Potrivit documentului citat, bărbatul a ”fost diagnosticat cu adenocarcinom pancreatic iar medicul curant recomandă tratament cu combinația de medicamente Nab Paclitaxel (denumire comercială Abraxane) în asociere cu Gemcitabină. Cu privire la situația medicamentului Abraxane, arată că acest medicament este autorizat pentru punerea pe piață, inclusiv în România, prin procedura centralizată la nivelul Uniunii Europene și are prețul de 1.321,15 lei/flacon, în funcție de concentrație”.

Bărbatul a trebuit să dea în judecată Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Maigstrații Curții de Apel Alba Iulia i-au dat câștig de cauză și au obligat instituțiile statului să îi asigure bărbatului tratamentul gratuit.

”Obligă pârâții să asigure reclamantului pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), medicamentul NAB PACLITAXEL (denumire comercială ABRAXANE)”, au decis magistrații din instanței superioare din Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax