Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: MASACRU la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Patru pacienți uciși și alți nouă răniți grav, cu un stativ de perfuzii

Publicat

Un bărbat internat la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 pacienţi şi a rănit alţi 9, cu un stativ de perfuzie. Internat voluntar în unitatea medicală, de joi, cu sevraj etilic, bărbatul de 38 de ani din localitatea Săgeata a lovit colegii de salon și apoi a intrat într-un salon de femei.

UPDATE 10: Magistraţii de la Tribunalul Buzău au decis, duminică seară, internarea nevoluntară a bărbatului de 38 de ani care a ucis patru oameni şi a rănit alţi 9, la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, potrivit news.ro. Atacatorul a fost adus, sub escortă, în sala de judecată de la Tribunalul Buzău.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că bărbatul ar fi invocat un conflict cu un coleg de salon. Mai exact, agresorul ar fi povestit că s-au iscat tensiuni în momentul în care s-a întâlnit cu colegul respectiv şi au avut un schimb de replici, iar comportamentul pacientului respectiv l-a iritat.

N. L. este necăsătorit și locuia cu părinții. Lucra cu ziua în agricultură și era cunoscut drept un om violent atunci când consuma alcool, potrivit realitatea.net.

UPDATE 9: Noi detalii despre crime. Soțul unei paciente, care a scăpat de atacul bărbatului de 38 de ani, a dat detalii, pentru digi24.ro. A spus că în salon erau soția lui și altă femeie. ”Când a intrat el, vă dați seama, la 3 noaptea, nevastă-mea s-a băgat sub pat și el a spart geamul și a ieșit pe geam, pe aici”, a explicat bărbatul.

Agresorul are 38 de ani şi mai fusese internat toamna trecută la psihiatrie, din cauza dependenţei de alcool. bărbatul care a făcut 13 victime la psihiatrie, are puţine şanse să ajungă la închisoare. Dacă expertiza arată că nu a avut discernământ şi că suferă de probleme psihice, legea spune că trebuie internat şi tratat, apoi lăsat să plece acasă, mai notează Digi24.

UPDATE 8, ora 17.30: Toți cei nouă pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău au fost transferați în unitățile din București, potrivit Ministerului Sănătății. Trei dintre aceștia sunt în stare gravă, unul fiind intubat.

Potrivit reprezentanților spitalului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, agresorul a ieșit pe geamul clădirii după ce a atacat pacienții din al doilea salon.

UPDATE 7: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat pe Facebook că se ocupă personal de ancheta internă de la spitalul din Săpoca. Va coordona această anchetă de la fața locului. Până în jurul orei 13.30, patru pacienți (cu vârste între 60 și 83 de ani) erau transferați la spitale din București, cu traumatisme cranio-cerebrale, unul dintre ei fiind în stare gravă.

Între timp, anchetatorii urmează să audieze atacatorul și să ia măsurile necesare pentru a vedea dacă avea discernământ în momentul comiterii faptei. IPJ Buzău a informat că personalul medical a fost cel care a sunat la 112 și a anunțat atacul. Un echipaj de poliție se afla la un alt caz, în apropiere, astfel că a intervenit și la spitalul din Săpoca.

UPDATE 6 (ORA 11.00): Bărbatul de 38 de ani se afla în continuare în sevraj și nu putea fi audiat, la aproximativ șase ore după atacul de la spital. Acesta era sedat, în spital, sub pază, potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, citați de Mediafax. Ancheta a fost începută pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat.

Sindicatul spitalului a atras atenția, pe Facebook, că este inadmisibil ca trei angajați să supravegheze în weekend 70 de pacienți cu probleme psihice:

”Conducerea sindicatului Sanitas Sapoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care și au pierdut viata pacienții din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! (…) Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră să rămână sa supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l- a sesizat de fiecare data în întâlnirile pe care le – am avut cu conducerea spitalului și memoriile către minister. A trebuit să moara oameni pentru a fi crezuți. (…) Sindicatul a acționat în instanță spitalul, a sesizat ITM-ul pentru condițiile precare în care lucrăm (…)”, au scris reprezentanții sindicatului, pe Facebook.

După incidentul de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, medicul Tudor Ciuhodaru cere adoptarea de urgență a proiectului de ordonanță prin care cei care agresează personalul medical sau didactic în exercitarea atribuțiilor de serviciu să fie cercetați pentru ultraj, iar pedepsele să fie majorate cu 50%. Potrivit acestuia, 4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal.

UPDATE 5: Ministerul Sănătății a anunțat că a trimis de urgență Corpul de Control la spitalul de psihiatrie din Săpoca, pentru a verifica situația.

Comunicatul ministerului: „Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministerului Sănătății pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.

Din informațiile primite de Ministerul Sănătății de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și de la conducerea spitalului, în jurul orei 3:30 în această dimineață, unul dintre pacienții internați în secția de psihiatrie acuți, aflat în salonul cu regim normal, a luat un stativ de perfuzii și a lovit în zona capului pacienții din salonul său și din unul dintre cele alăturate, unde erau internate femei.

În urma agresiunii, au fost 13 victime: 4 pacienți au decedat (3 au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), 3 pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore și 6 pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/ faciale minore.

În prezent, dintre pacienții care au fost răniți, 3 pacienți (doi bărbați și o femeie) cu traumatisme craniene severe se află internați la UPU Spitalul Județean Buzău. Unul dintre bărbați va fi transportat la Spitalul de Urgență Floreasca București, ceilalți rămânând internați deocamdată la Buzău. Cei 6 pacienți care au traumatisme craniene minore și faciale vor rămâne deocamdată în UPU Buzău.

În tura din noaptea trecută, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia, au fost un medic și 7 asistenți, 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoși.

Managerul unității medicale a declarat că agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul și a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Ultima victimă care a fost rănită s-a trezit și a reușit să alerteze personalul medical”.

UPDATE 4: La fața locului sunt zeci de poliţişti şi jandarmi. Ancheta este coordonată de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

UPDATE 3: Directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, Viorica Mihălaşcu, spune că incidentul s-a desfășurat „în mai puţin de un minut”.

„Într-un episod psihotic acut, unul dintre pacienţii internaţi pe secţia de acuţi şi-a agresat colegii de salon şi pacientele dintr-un salon învecinat. (…) Pacientul despre care vorbim era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal. Simptomele pe care le-a prezentat nu prevesteau nenorocirea care urma să se întâmple”, a declarat directorul Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, Viorica Mihălaşcu, la Antena 3.

Potrivit sursei citate, în momentul atacului, în secţie se aflau 6 asistente medicale, 3 infirmiere şi 2 muncitori supraveghere pacienţi psihici periculoşi. Directorul unității spune că personalul medical nu a apucat să intervină.

UPDATE 2: Trei bărbați au murit pe loc, iar a patra victimă, o femeie, a decedat la spital. Unul dintre răniţi, aflat în comă, a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Cel de-al doilea rănit aflat în comă urmează să fie transferat şi el în cel mai scurt timp posibil. Și alte victime vor fi transferate la spitale din București.

Medicul Adrian Zoican de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău a declarat, duminică, pentru News.ro, că victimele au fost agresate cu un corp contondent, având leziuni la nivelul extremităţii cefalice. „Duminică dimineaţă, au fost aduşi la SJU Buzău, zece pacienţi dintre care trei în comă. Unul dintre pacienţi a fost declarat decedat în urma manevrelor de resusictare care nu au dat rezultat. Victimele prezintă agresiuni la nivelul extremităţii cefalice. Unii dintre ei sunt în stare gravă. În afara celor în comă, restul prezintă leziuni la nivelul calotei craniene şi a feţei. Majoritatea vor ajunge la Bucureşti pentru că e nevoie de Neurochirugie. Primul a plecat cu elicopterul la Floreasca, mai avem aviz de transfer de la spitalele Pantelimon şi Bagdasar”, a declarat Zoican.

UPDATE 1: Potrivit IPJ Buzău, atacul a avut loc în jurul orei 3.00. „În această dimineaţă, în jurul orei 3.30, un echipaj de poliţie, care se deplasase la o unitate medicală, în vederea internării unui buzoian, a imobilizat un bărbat ce se manifesta violent în curtea spitalului. De asemenea, cadrele medicale au sesizat faptul că bărbatul respectiv a rănit mai mulţi pacienţi internaţi în spital”, a transmis, duminică dimineaţă, IPJ Buzău. Poliţiştii veniseră la Săpoca pentru a interna un scandalagiu, notează adevărul.ro. Bărbatul ar fi fost prins de polițiști la poartă, cu stativul de perfuzii în mână, iar acesta ar fi opus rezistență.

UPDATE: Alte trei victime sunt în comă, anunță autoritățile din Buzău, în cazul uneia dintre ele medicii efectuând manevre de resuscitare. Nouă dintre pacienţi au peste 60 de ani. În total ar fi vorba despre 13 victime.

Potrivit medicului Adrian Zoican de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, trei dintre cele zece victime aduse duminică dimineaţă sunt în comă, cu traumatisme severe la cap.

Majoritatea victimelor sunt bolnavi cu afecțiuni psihice, în general demență, ceea ce le-a împiedicat să reacționeze.

Directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat, la Antena 3, că atacul s-a produs în jurul orei 3.30, în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a decedat după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav.

De asemenea, alţi trei răniţi sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au traumatisme cranio-faciale minore.

Știrea inițială:

Un bărbat internat la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 pacienţi şi a rănit alţi 9, cu un stativ de perfuzie, transmite Agerpres.

Criminalul a intrat în două saloane unde a atacat pacienții. O parte dintre pacienții atacați au suferit traumatisme cranio-cerebrale. După ce a atacat, bărbatul a încercat să fugă, dar a fost prins de un polițist prezent în spital. 

Potrivit şefului  IPJ Buzău, comisar-şef Laurenţiu Pantazi, unul dintre pacienţi a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienţii. Din primele informaţii, ar fi vorba de patru morţi şi nouă răniţi grav, câteva victime având traumatisme cranio-cerebrale.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.

Criminalul se află acum în custodia poliţiei.

sursa foto: antena3.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax