Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Un bărbat şi doi minori au fost reţinuţi, după ce au jefuit un bătrân din Jidvei. Acesta se află în comă, la spital


Publicat

Poliţiştii au reţinut un bărbat de 32 de ani din Jidvei şi doi minori, suspecţi că au pătruns în casa unui bătrân din localitate, l-au lovit cu picioarele şi pumnii în cap şi pe corp şi i-au furat telefonul mobil, bani şi un card bancar. Bătrânul a fost găsit în stare de inconştienţă şi se află  în comă, la spital. Cei trei sunt cercetaţi pentru tentativă de omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu şi vor fi prezentaţi instanţei,  cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu cei ai Poliţiei Municipiului Blaj şi ai Secţiei de Poliţie Rurală nr. 6 Jidvei, cu sprijinul Serviciului de Informaţie şi Protecţie Internă Alba, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au efectuat cercetări în legătură cu comiterea unor infracţiuni de  tentativă de omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu, asupra unui bărbat în vârstă de 77 de ani, din comuna Jidvei, judeţul Alba. Incidentul s-a petrecut în noaptea de 06/07.04.2012, iar miercuri, 11 aprilie, au fost identificaţi principalii suspecţi.

Aceştia sunt B.D.F., de 32 de ani, S.A., de 16 ani şi un minor de 14 ani, toţi din comuna Jidvei, care în noaptea de 06/07.04.2012, au pătruns în curtea victimei, prin escaladarea porţii de acces, după care au intrat în casă, cu intenţia de a sustrage bunuri şi bani.

Fiind surprinşi de victimă, cei 3 suspecţi i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele, în zona capului şi corpului, iar, după aducerea victimei în stare de inconştientă, i-au sustras telefonul mobil, 16 lei şi un card bancar.

Victima a fost găsită în data de 7 aprilie, seara, în locuinţa sa,  în stare de inconştienţă, de către o vecină care a anunţat poliţia. Ulterior, bărbatul a fost transportat la spitalul din Alba Iulia, unde a fost examinat de către medicul legist, care a concluzionat că leziunile suferite i-au pus în pericol viaţa.

În continuare, starea de sănătate a victimei este foarte gravă, acesta aflându-se în comă.

În urma cercetărilor, s-a reuşit recuperarea telefonului mobil şi a cardului bancar.

Cei 3 învinuiţi au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi  Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă de omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu.

Procurorii au făcut public următorul comunicat:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, astăzi, 12.04.2012, reţinerea învinuiţilor S.A. (în vârstă de 17 ani) şi S.L.C. (în vârstă de 14 ani) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu.

Probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În seara zilei de 06.04.2012, învinuiţii minori împreună cu un învinuit major au pătruns fără drept în locuinţa părţii vătămate C.G. (în vârstă de 77 de ani), dintr-o comună din judeţul Alba, cu scopul de a sustrage bunuri. Fiind surprinşi de către partea vătămată, învinuiţii au reacţionat violent, lovind-o cu pumnii şi picioarele în mod repetat peste corp, preponderent în zona capului, cauzându-i leziuni grave care i-au pus viaţa în pericol, după care au sustras un telefon mobil, un card bancar şi suma de 16 lei.

În prezent sunt în curs de derulare două percheziţii domiciliare, urmând a fi audiat şi învinuitul major. Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba şi al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

Până în acest moment al cercetărilor au fost reţinuţi doi dintre cei trei învinuiţi, iar cercetările continuă, cel de-al treilea învinuit fiind în prezent audiat de către procurori.

În cauză urmează a fi dispuse de către procurori măsurile procesuale ce se vor impune cu privire la toţi cei trei învinuiţi, inclusiv sub aspectul sesizării în cursul acestei zile a Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă a acestora.

Pe parcursul derulării cercetărilor vom informa opinia publică”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Fiecare român care plătește contribuția la sănătate poate cere toate decontările făcute de CNAS în numele său. Procedura

Publicat

Fiecare român care își plătește asigurarea de sănătate, poate cere de astăzi, 13 august, lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său.

Totuși, procedura este una încărcată de birocrație și cereri, însă, după formularea cererii, instituția are la dispoziție 45 de zile să răspundă. 

Legea a fost adoptată în septembrie 2019, în Parlamentul României, dar după aproape un an are și norme de aplicare.

Plătitorii de asigurări de sănătate pot solicita date privind decontările făcute în numele lor pentru serviciile medicale, îngrijiri la domiciliu, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Verificarea decontărilor la sănătate – de unde descarci cererea

În vederea obținerii informațiilor, asiguratul completează o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Cererea este pusă la dispoziția asiguratului pe site-ul caselor de asigurări de sănătate sau la sediile acestora.

Cererea, completată și semnată de persoana asigurată sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, se depune la sediul casei de asigurări de sănătate este luat în evidență asiguratul sau se transmite pe e-mail cu semnătură electronică calificată și este însoțită, după caz, de copia actului de împuternicire.

În cazul cererilor care se depun la casele de asigurări de sănătate se verifică identitatea solicitantului.
În situația în care solicitantul optează pentru transmiterea listei prin intermediul poștei electronice, acesta va completa în cerere o parolă din 8 caractere, necesară accesării listei.

Lista cuprinde serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în ordine cronologică, cu precizarea furnizorului care le-a efectuat/eliberat, a datei efectuării/eliberării, precum și a contravalorii acestora, și are structura prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Verificarea decontărilor la sănătate – cum primești răspunsul

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Finanțelor: Pensiile cresc în 2020. Punctul de pensie va avea cea mai mare creștere pe care a avut-o vreodată

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cițu, a anunțat joi seară că pensiile vor crește în 2020 „cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii”, în ciuda contextului economic global dificil. Potrivit acestuia, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere pe care a avut-o vreodată. 

„Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020. Astăzi putem să venim să vă spunem că da, în România vom crește pensiile în 2020. 

Punctul de pensie, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată (…)

În aceast context economic global dificil, prin care trec toate țările, am reușit să facem acest efort și să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor, repet, cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii care se pune în plus la punctul de pensie”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO Ministrul Finanțelor: Cum vor fi alocate resursele bugetare la a doua rectificare

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține joi după-amiaza o declarație de presă în care prezintă cum vor fi alocate resursele la a doua rectificare bugetară. Propunerea de rectificare bugetară va ajunge vineri, 14 august, în ședința de Guvern. 

Principalele declarații făcute de Florin Cîțu:

„Rectificarea de astăzi reprezintă un angajament al Guvernului Orban. (…) La această rectificare am luat în calcul contextul economic global, dar și evoluția economiei României din ultima perioadă. Să dau câteva elemente principale: După 7 luni de zile, suma cheltuită pentru investiții este de 20 de miliarde de lei, cea mai mare sumă cheltuită .

La această rectificare am suplimentat sumele pentru Ministerul Transporturilor, bugetul este unul record. La Sănătate am alocat mai multe resurse, față de bugetul inițial sumele au crescut cu aproximativ 45 %, și aici vorbim de decontare concedii medicale, echipamente, medicamente, sporuri pentru cei care au fost în prima linie. Am suplimentat și stocurile. La Educație resursele sunt acolo până la finalul anului.

La Ministerul Muncii, minister la care se uită toată lumea, are cel mai mare buget chiar de la începutul anului. Sumele alocate în plus în timpul acestui an și la această rectificare ajung la aproape 10 miliarde de lei. Am reușit să găsim resursele pentru a plăti la timp și salarii și pensii și ajutoare sociale.

Din primul moment am spus că o să creștem pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare sumă pe care am văzut-o vreodată. În acest context economic global dificil am reușit să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor. (…)

La această rectificare, comisia națională de prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracția este de 3,8%, față de 1,9%. Cele 2 puncte fiind exact cele două luni în care economia a fost închisă. Asta înseamnă că există un impact asupra veniturilor. De aici pornim cu rectificarea bugetară. (…) Referitor la deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB, o majorare de 5 puncte procentuale față de deficitul inițial de 3,6% din PIB. 

Avem o scădere a veniturilor în buget, față de estimat, de aproape 31 de miliarde de lei, asta înseamnă aproape 3 puncte procentuale. Din cele 5 puncte, 3 puncte vin din efectul crizei, de faptul că economia trece printr-o perioadă de criză. Cheltuielile sunt în jur de două puncte procentuale. Deci cele 5 puncte sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi. (…)

În Europa, media este de aproximativ 8 puncte procetuale (…) Am reușit în această perioadă să alocăm resurse către sectoare cu valoare adăugată mare, pentru a ne asigura că economia își va reveni rapid”, a explicat Florin Cîțu.

Conferința de presa a ministrului Finanțelor s-a întrerupt înainte de întrebările presei din motive tehnice. Întrebarea principală fiind procentul de majorare a pensiilor. „Sunt întrebări? Nu? Mulțumesc!”, a zis ministrul înainte să se intrerupă transmisia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ: Soare, cald, dar și câteva furtuni. Prognoza meteo de weekend, 14-16 august

Publicat

Vremea va fi în general frumoasă la sfârșitul acestei săptămâni în județul Alba. Însă de Sfânta Maria este posibil să fie câteva ploi și furtuni, iar temperaturile mai scad.

Vineri sunt anunțate maxime de 30-31 de grade Celsius în zonele mai joase și de 18-23 grade la munte.

Sâmbătă se mai răcorește cu câteva grade, temperaturile maxime fiind de 27-28 de grade Celsius. Sunt posibile averse și furtuni.

Duminică, va fi vreme cu nori și soare.

Vă prezentăm condiții meteo în perioada 14-16 august, în localități din județul Alba:

Vineri, 14 august

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; soare

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; soare

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; însorit

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; soare

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; soare

Cîmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; soare

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Sâmbătă, 15 august

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse/furtuni

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; averse/furtuni

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse/furtuni

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate