Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un ceas solar de 163 de ani funcționează pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. După un secol și jumătate încă indică ora corectă

Publicat

În Alba Iulia, mai exact pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dinspre curtea interioară un ceas solar de peste un secol și jumătate, din 1851 încă mai funcționează. Ceasul are inscripționat anul în care a fost realizat. Măsurată în timpul solar, ora indicată de cadranul solar este cea reală.

Are 163 de ani de când a fost amplasat pe zidul Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. Este inscripționat pe un perete perfect orientat, iar tija este fixată în plan vertical. Directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel a spus că că umbra tijei care cade pe cadranul numerotat cu cifre arabe indică ora și astfel se poate ști cât este ceasul.

Palatul Arhiepiscopal se află în partea de sud-vest a cetății din Alba Iulia, lucrările de construcție desfășurându-se în același timp cu edificarea Catedralei.

Urmele unui alt ceas solar, vechi de cinci secole, se mai păstrează pe contrafortul peretelui de vest al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail”. Nu mai este funcțional, pentru că nu mai are tijă.

sursa: agerpres.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax