Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un ciclon ”bombă” generează două furtuni de iarnă în Europa. Gerrit și Henk vor aduce iarna dinspre Vest, în câteva zile

Publicat

vant viscol munte zapada viscolita salvamont

Un ciclon ”bombă” generează două furtuni de iarnă în Europa. Cele două furtuni au fost denumite de meteorologi Gerrit și Henk. Este vorba despre un ciclon de suprafață care se intensifică rapid, cu o scădere a presiunii centrale de peste 24 mbar în decurs de 24 de ore.

Ele vor aduce iarna peste Europa, în câteva zile, pornind dinspre Marea Britanie, spre țările scandinave și apoi spre restul continentului. 

Un model progresiv de vreme cu un flux zonal puternic s-a instalat peste Europa. Acesta a generat furtuni intense din partea Atlanticului care lovesc puternic Europa de Vest înainte de sosirea Anului Nou.

Primul în linie, furtuna Gerrit, este în desfășurare, transmite Severe-weather. Următoarea, chiar mai puternică, este prognozată să sosească sâmbătă sub forma unui ciclon bombă numit Henk.

Se preconizează că noua furtună de iarnă se va deplasa peste Europa de Vest cu vânturi puternice până la severe și având ploi abundente sâmbătă, deplasându-se ulterior spre est.

Va acoperi sudul Scandinaviei și statele baltice de nord cu zăpadă abundentă înainte de sosirea Anului Nou.

Furtuna vine dinspre Vest, spre Est

Miercuri, Gerrit, prima furtună intensă a modelului progresiv în evoluție, traversează Irlanda și Regatul Unit. Au fost emise mai multe avertizări galbene pentru vânt și ploi de către Met Office.

Se preconizează că furtuna va traversa țara pe parcursul întregii zile, potrivit documentelor meteorologice consultate de Alba24.

Coduri galbene pentru vânt sunt în vigoare pe coasta de sud a Angliei, în nord-vestul Angliei și Țării Galilor, în mare parte a Scoției și Irlandei de Nord.

Se așteaptă, de asemenea, ploi abundente în unele zone vestice ale continentului.

Un ciclon ”bombă” generează două furtuni puternice în Europa: Iarna va cuprinde întâi nordul

Se așteaptă condiții de iarnă cu zăpadă, de asemenea, fiind în vigoare o avertizare galbenă pentru mare parte a Scoției.

De vineri, furtuna Gerrit se va slăbi treptat, îndreptându-se spre Scandinavia, în timp ce o altă furtună puternică din Atlanticul de Nord se va forma. Aceasta se va apropia rapid de vestul Europei.

Condițiile peste Atlantic vor duce la formarea rapidă a unei furtuni.

Un ciclon ”bombă” generează două furtuni de iarnă în Europa

Se preconizează că presiunea centrală va scădea rapid în timp ce furtuna se va deplasa peste Atlantic, de la peste 990 mbar la sub 960 mbar.

Prin urmare, sistemul va fi clasificat ca un ciclon bombă. Procesul care duce la o cădere rapidă a presiunii este numit bombogeneză.

  • Bombogeneză este un termen meteorologic pentru un ciclon de suprafață care se intensifică rapid, cu o scădere a presiunii centrale de peste 24 mbar în decurs de 24 de ore.

Astfel, următoarea furtună după Gerrit va fi Furtuna Henk, așa cum este notat în lista predefinită de ciclone atlantice creată de Met Office.

Citește și prognoza realizată de meteorologii români, înainte de formarea ciclonului: Vremea în ianuarie 2024. Prognoza meteo ANM pentru următoarele patru săptămâni: 25 decembrie- 22 ianuarie

Sâmbătă, există un potențial ridicat pentru o furtună puternică de vânt cu un front rece puternic în extremitatea vestică.

Ploile și vânturile puternice se extind către Canalul Mânecii și Benelux la sfârșitul zilei de sâmbătă.

Ulterior se îndreaptă spre Europa Centrală și de Est, după ce va înghiți Vestul continentului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax