Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un compus natural extras din narcise are efect anticancerigen. Concluziile unui studiu

Publicat

Narcise

Un studiu realizat în Belgia, citat de Science Daily, arată că un alcaloid natural extras din narcise are efect anticancerigen.

Alcaloidul numit hemantamină se leagă de ribozom, a stabilit o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Denis Lafontaine, afiliat la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii Libere din Bruxelles. Este vorba despre un compus natural anticancerigen din narcisă (Amaryllidaceae narcissus).

Ribozomii sunt particule citoplasmatice de dimensiuni foarte mici, formate din proteine şi acizi ribonucleici. Acţionează ca nişte nanomaşini esenţiale pentru supravieţuirea celulelor, sintetizând toate proteinele.

Pentru a susţine dezvoltarea lor continuă, celulele maligne se bazează pe o rată crescută de sinteză a proteinelor, de aceea ele sunt în mod special sensibile la tratamente care inhibă producţia şi funcţia robozomilor.

Specialiştii menţionaţi au demonstrat că hemantamina blochează producţia proteinei prin ribozomi, încetinind astfel dezvoltarea celulelor maligne.

De asemenea, inhibă producţia ribozomilor, conduce la stabilizarea proteinei p53 şi la eliminarea celulelor canceroase.

Studiul oferă în premieră o explicaţie la nivel molecular cu privire la acţiunea antitumorală a narciselor, utilizate de secole ca plante medicinale.

Hemantamina face parte dintr-o mare familie de molecule cu rol terapeutic de origine naturală – numeroşi alţi alcaloizi, utilizaţi în medicina umană, sunt extraşi din plante, precum morfina (analgezic puternic), chinina (agent contra malariei) şi efedrina (antiastmatic).

surse: digir24.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax