Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un consilier local insistă să mute Zilele Orașului Alba Iulia pe 15 octombrie. Primarul: „Nu se poate acest lucru. Voi purta o discuție cu principesa”


Publicat

imageConsilierul local Mircea Trifu insistă să schimbe zilele Municipiului Alba Iulia pe data de 15 octombrie. Anul trecut a inițiat un proiect de hotărâre care prevedea acest lucru și care a fost amânat. Acum, consilierul a reluat discuția și spune că a primit și un răspuns de la Casa Regală, care s-ar fi arătat încântată de inițiativa consilierului. Primarul Mircea Hava spune că acest lucru nu este posibil și vă va purta o discuție cu principesa când va veni la Alba Iulia. 

Prin proiectul de hotărâre din august 2016 se propunea declararea zilei de 15 octombrie  – Ziua Municipiului Alba Iulia, ca „eveniment de o deosebită şi sacră importanţă pentru istoria naţională a României moderne”.

Acesta a fost amânat atunci, însă consilierul local care l-a inițiat nu ține cu orice preț ca acest lucru să se întâmple. Mircea Trifu spune că a primit o scrisoare de la Casa Regală și că va face și o dezbatere publică pe acest subiect, pentru ca la ședința din octombrie să vină din nou cu această inițiativă.

„În urmă cu un an, am inițiat un proiect de hotărâre care s-a amânat. Practic am propus ca data de 15 octombrie să devină ziua orașului Alba Iulia. Motivele pentru care s-a amânat au fost că nu avem o poziție a Casei Regale. Am primit o scrisoare de la Casa Regală în urmă cu două zile, prin care își manifestă, să zic așa, mulțumirea față de această inițiativă și dorește să se întâmple acest lucru. O a doua chestiune care a fost invocată a fost că ar trebui să se facă niște consultări. Eu am așteptat să se întâmple, nu s-a întâmplat, ca urmare vă anunț că în următoare ședință o să propun din nou acest proiect și pentru a fi cânt mai transparent fac o invitație publică pentru data de 12 octombrie să facem o întâlnire publică în care să fie discutată această chestiune”, a declarat Mircea Trifu în şedinţa Consiliului Local din septembrie.

Deloc încântat de situație, primarul Mircea Hava nu este de acord, menţionând că lucrurile nu trebuie amestecate. Ba mai mult, acesta a declarat că are semnat un contract pe 10 ani cu Casa Reglă pentru organizarea Zilei Încoronării de la Alba Iulia și chiar va purta o discuție cu principesa pe această temă și, dacă este adevărat, „vom vedea ce se întâmplă”.

„Noi avem în data de 15 Zilele Regalității. Avem semnat un contract cu Casa Regală. Zilele Orașului, care sunt vara pentru ca miile de oameni care vin acolo să se simtă bine, nu se pot schimba. Avem Zilele Regalității. Asta este poziția mea. Legat de scrisoarea primită de la Casa Regală, o să am o discuție cu principesa când va veni la Alba Iulia pentru că toate legăturile sunt cu noi. Dacă ei fac asta și trimit scrisori în toate părțile, nu este bine. Deja este o entitate în jur care nu mai prea vrea să participe la aceste chestiuni. Vă rog nuna este una, alta este alta. Ei îi respect pe albaiulieni, respect istoria și cred că nu a făcut nimeni dintre marii monarhiști ceea ce am făcut eu ca viceprimar. Toți erau ascunși prin tufe, inclusiv primarul de atunci. Zilele orașului sunt zilele orașului și Zilele Regalității sunt Zilele Regalității. Dacă vrei să transformăm Zilele Orașului în 15  octombrie când plouă și este mocirlă și nu se întâmplă nimic, votați cum credeți. Ce să vă mai spun că de doi ani nu mai vine nimeni. Eu sunt serios, am semnat un contract pe 10 ani în care facem ce facem. Una e una, alta e alta. Nu putem transforma marea sărbătoare a albaiulienilor în care vin mii de oameni să o punem iarna, și a pune Casa Regală în asta, ei nu se emestecă în acest lucru. Dacă au făcut asta, o să vedem ce se întâmplă”, spune Mircea Hava.

VEZI:  Proiect în Consiliul Local: Ziua Municipiului Alba Iulia, 15 octombrie, data la care au fost încoronaţi Regele Ferdinand şi Regina MariaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 54 de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

Au fost înregistrate 54 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba, joi, 28 ianuarie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, au fost raportate 13.769 de îmbolnăviri. Dintre acestea, 12643 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 369 decese.

Miercuri, în Alba au fost prelucrate 604 probe (309 la SJU si 295 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 154813.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (33 cazuri noi)

Alba Iulia – 18

Aiud – 7

Cugir – 3

Sebeș – 2

Ocna Mureș – 1

Zlatna – 1

Teiuș – 1

Rural (20 cazuri noi)

Ighiu – 3

Cetatea de Baltă – 2

Ciugud – 2

Daia Română – 2

Jidvei – 2

Șona – 2

Arieșeni – 1

Galda de Jos – 1

Gârda de Sus – 1

Ocoliș – 1

Pianu – 1

Vințu de Jos – 1

Poiana Vadului – 1

Un caz nou, confirmat în focare existente.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (14-27 ianuarie) – 1,48 (anterior 1,48).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 14-27 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Alba Iulia – 207 cazuri – 2,70 (anterior 2,64)

Cugir – 51 cazuri – 1,98 (anterior 2,06)

Abrud – 10 cazuri – 1,89 (anterior 1,89)

Câmpeni – 14 cazuri – 1,88 (anterior 2,02)

Teiuș – 13 cazuri – 1,78 (anterior 1,92)

Aiud – 44 cazuri – 1,73 (anterior 1,49)

Zlatna – 11 cazuri – 1,38 (anterior 1,38)

Sebeș – 34 cazuri – 1,03 (anterior 1,21)

Ocna Mureș – 12 cazuri – 0,86 (anterior 0,78)

Blaj – 14 cazuri – 0,67 (anterior 0,92)

Baia de Arieș – 2 cazuri –  0,52 (anterior 0,78)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 14-27 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Daia Română – 17 cazuri – 5,43 (anterior 6,07)

Meteș – 8 cazuri – 2,83 (anterior 2,83)

Stremț – 6 cazuri – 2,44 (anterior 2,85)

Ciugud – 7 cazuri – 2,15 (anterior 1,53)

Șona – 9 cazuri – 2,06 (anterior 1,83)

Șibot – 5 cazuri – 2,05 (anterior 2,05)

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Raluca Turcan anunță RECALCULAREA tuturor pensiilor din România și o reformă a întregului sistem

Publicat

p

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include și pensiile speciale.

Reforma cuprinde mai multe etape, iar fondurile necesare digitalizării sistemului va fi decontată din fonduri europene, a spus Turcan. Tot procesul ar trebui să dureze circa un an și jumătate.

Recalcularea se va face pe baza unei noi legi, care va folosi indicatorii din dosarele reevaluate, a spus aceasta.

Procesul va începe cu digitalizarea tuturor dosarelor.

”Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare și recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR (programul de relanzare finanțat de UE – n.red.), pentru că fac parte din reforma sistemului național de pensii”, a spus Turcan.

Citește și: PENSII 2021: Vechimea în muncă s-a scumpit. Cei care vor să cumpere plătesc mai mult față de anul trecut. Cauza modificărilor

”Discuțiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii.

Până acum nu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Reforma are la bază două principii: contributivitate și echitate”, a spus ministrul Muncii.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Rablele care circulă în Apuseni, vânate de polițiști și angajații RAR. Trei certificate de înmatriculare, reținute după control

Publicat

control trafic RAR Politia

Poliţiştii din Abrud împreună cu angajații RAR au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost depistate 6 autoturisme care prezentau defecțiuni.

La data de 27 ianuarie 2021, poliţiştii rutieri din Abrud, sprijiniți de polițiștii din Bucium, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe raza orașului Abrud, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale pentru abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice, din care 9 pentru defecțiuni tehnice și au reținut 3 certificate de înmatriculare.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 6.235 de lei.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un bărbat care și-a amenințat și agresat soția s-a ales cu dosar penal. Polițiștii din Blaj au emis un ordin de protecție

Publicat

pumn agresiune

Polițiștii din Blaj au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-a amenințat și agresat soția. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie și amenințare.

Potrivit IPJ Alba, la data de 27 ianuarie 2021, polițiștii din Blaj au fost sesizați, de către o femeie din localitatea Petrești, cu privire la faptul că ar fi fost amenințată cu acte de violență și agresată de către soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile și au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate