Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un deceniu de la proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ierarh Simion Ștefan. Ceremonia a avut loc la Catedrala din Alba Iulia

Publicat

În acest an se împlinesc 10 ani de la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ștefan, unul dintre iluștrii arhipăstori ai Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XVII-lea. Ierarhul – despre care se presupune că a urmat cursurile primare și gimnaziale în Alba Iulia – a ocupat timp de 13 ani scaunul de Mitropolit al Transilvaniei (cu sediul în Cetatea Bălgradului), între anii 1643-1656, recunoscut drept unul dintre vajnicii apărători ai dreptei credințe în fața procesului de calvinizare forțată a românilor ardeleni.

Atât pentru zelul apostolic de care a dat dovadă în acele vremuri de restriște, cât și pentru activitatea cărturărească deosebită desfășurată la jumătatea veacului al XVII-lea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 21 iulie 2011, a hotărât trecerea în rândul sfinților a arhiereului Simion Ștefan, urmând să fie prăznuit anual pe data de 24 aprilie, dimpreună cu Ierarhii Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul.

Ceremonia solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pe data de 30 octombrie 2011, în prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Primirea delegațiilor patriarhale a avut loc în seara zilei precedente (29 octombrie). Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe surori au fost întâmpinați de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din orașul Marii Uniri și din împrejurimi. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum și a adresat cuvântul de bun venit delegațiilor prezente. De asemenea, tot în aceeași seară a fost adus la Alba Iulia Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, a cărui raclă a fost așezată spre închinare în incinta complexului Catedralei.

În dimineața zilei de 30 octombrie (Duminica a XXII-a după Rusalii), a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preafericitul Părinte Theodoros al II-lea și Preafericitul Părinte Daniel. Alături de cei doi Patriarhi au mai luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și membri ai delegațiilor alexandrină și greacă. Totodată, alături de miile de credincioși s-au aflat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, autorități locale, clerici, profesori și oameni de cultură.

După oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan, pe esplanada special amenajată în fața pridvorului deschis al Catedralei. Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului Sinodal, urmând ca mai apoi să fie intonat troparul Sfântului Simion Ștefan.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că bucuria prilejuită de proclamarea canonizării Sfântului Simion Ștefan a fost sporită de prezența la Catedrala Reîntregirii a Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei – adus în România cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei –, dar și de prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.

Fiind impresionat de prezența numeroasă a credincioșilor la acest eveniment istoric, Patriarhul Alexandriei a remarcat credința deosebită a poporului român. De asemenea, în cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom de Patras și-a exprimat bucuria participării la proclamarea canonizării Mitropoliților transilvăneni Andrei Șaguna (a cărui ceremonie a fost oficiată cu o zi înainte, la Sibiu, pe 29 octombrie 2011) și Simion Ștefan.

La finalul acestui moment solemn pentru Arhiepiscopia Alba Iuliei și Ortodoxia românească, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt în care a evidențiat activitatea cărturărească deosebită a Sfântului Simion Ștefan, prin care a contribuit atât la promovarea elementului cultural și lingvistic românesc, cât și la consolidarea identității naționale și confesionale a românilor din Transilvania. În continuare, în semn de aleasă cinstire adusă ilustrului ierarh bălgrădean canonizat, a avut loc inaugurarea oficială a Aulei care îi paortă numele, „Sfântul Simion Ștefan”, situată în incinta complexului Catedralei arhiepiscopale, pe latura de est.

sursa: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 30.10.2021 at 14:08

    Asta are corespondenta in sport cu maestru emerit al sportului. Numai ca acolo nu se acorda denumiri de forma fericit, preafericit, inalt preafericit etc..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax