Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un deceniu de la proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ierarh Simion Ștefan. Ceremonia a avut loc la Catedrala din Alba Iulia

Publicat

În acest an se împlinesc 10 ani de la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ștefan, unul dintre iluștrii arhipăstori ai Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XVII-lea. Ierarhul – despre care se presupune că a urmat cursurile primare și gimnaziale în Alba Iulia – a ocupat timp de 13 ani scaunul de Mitropolit al Transilvaniei (cu sediul în Cetatea Bălgradului), între anii 1643-1656, recunoscut drept unul dintre vajnicii apărători ai dreptei credințe în fața procesului de calvinizare forțată a românilor ardeleni.

Atât pentru zelul apostolic de care a dat dovadă în acele vremuri de restriște, cât și pentru activitatea cărturărească deosebită desfășurată la jumătatea veacului al XVII-lea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 21 iulie 2011, a hotărât trecerea în rândul sfinților a arhiereului Simion Ștefan, urmând să fie prăznuit anual pe data de 24 aprilie, dimpreună cu Ierarhii Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul.

Ceremonia solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pe data de 30 octombrie 2011, în prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Primirea delegațiilor patriarhale a avut loc în seara zilei precedente (29 octombrie). Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe surori au fost întâmpinați de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din orașul Marii Uniri și din împrejurimi. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a oficiat slujba de Te-Deum și a adresat cuvântul de bun venit delegațiilor prezente. De asemenea, tot în aceeași seară a fost adus la Alba Iulia Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, a cărui raclă a fost așezată spre închinare în incinta complexului Catedralei.

În dimineața zilei de 30 octombrie (Duminica a XXII-a după Rusalii), a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preafericitul Părinte Theodoros al II-lea și Preafericitul Părinte Daniel. Alături de cei doi Patriarhi au mai luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și membri ai delegațiilor alexandrină și greacă. Totodată, alături de miile de credincioși s-au aflat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, autorități locale, clerici, profesori și oameni de cultură.

După oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Mitropolitului Simion Ștefan, pe esplanada special amenajată în fața pridvorului deschis al Catedralei. Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a dat citire Tomosului Sinodal, urmând ca mai apoi să fie intonat troparul Sfântului Simion Ștefan.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că bucuria prilejuită de proclamarea canonizării Sfântului Simion Ștefan a fost sporită de prezența la Catedrala Reîntregirii a Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei – adus în România cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei –, dar și de prezența Preafericitului Părinte Theodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.

Fiind impresionat de prezența numeroasă a credincioșilor la acest eveniment istoric, Patriarhul Alexandriei a remarcat credința deosebită a poporului român. De asemenea, în cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom de Patras și-a exprimat bucuria participării la proclamarea canonizării Mitropoliților transilvăneni Andrei Șaguna (a cărui ceremonie a fost oficiată cu o zi înainte, la Sibiu, pe 29 octombrie 2011) și Simion Ștefan.

La finalul acestui moment solemn pentru Arhiepiscopia Alba Iuliei și Ortodoxia românească, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt în care a evidențiat activitatea cărturărească deosebită a Sfântului Simion Ștefan, prin care a contribuit atât la promovarea elementului cultural și lingvistic românesc, cât și la consolidarea identității naționale și confesionale a românilor din Transilvania. În continuare, în semn de aleasă cinstire adusă ilustrului ierarh bălgrădean canonizat, a avut loc inaugurarea oficială a Aulei care îi paortă numele, „Sfântul Simion Ștefan”, situată în incinta complexului Catedralei arhiepiscopale, pe latura de est.

sursa: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  sâmbătă, 30.10.2021 at 14:08

  Asta are corespondenta in sport cu maestru emerit al sportului. Numai ca acolo nu se acorda denumiri de forma fericit, preafericit, inalt preafericit etc..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 80% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă. Care este bugetul, comparativ cu anul trecut. Sondaj

Publicat

Peste 80 la sută dintre români spun că intenționează să petreacă sărbătorile acasă, în loc să aleagă să plece în vacanță. Aceștia recunosc că bugetele le sunt reduse de creșterile prețurilor din ultima perioadă.

Bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielile de sărbători față de anul trecut se numără: creșterea prețurilor la utilități – gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente – 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Câți români intenționează să se împrumute

În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% – pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive – menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

Bugetul pentru masa și cadouri de Crăciun

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7% – între 500 și 1.000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2.000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% dintre intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023. Cum va fi vremea de sărbători

Publicat

Meteorologii anunță precipitații bogate în Munții Apuseni și Carpații Orientali în perioada umătoare și anunță prognoza săptămânilor următoare, pentru sfârșitul de an și pentru prima merioadă din 2023. 

Mai cald decât este normal pentru această perioadă a anului va fi în săptămâna viitoare în întreaga țară.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în săptămâna 12 – 19 decembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, potrivit Mediafax.

În săptămâna 19 – 26 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea nord- vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie va avea temperaturi medii în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Meteorologii spun că de Crăciun și Anul Nou, vremea, în România, se va încadra în parametri normali.

În săptămâna 02 – 09 ianuarie, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, precizează meteorologii.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba, Bihor și Cluj vor fi legate prin piste de biciclete lungi de sute de kilometri. Asociere administrativă pentru Velo Apuseni

Publicat

Consiliul Județean Cluj a votat vineri un proiect de asociere cu Alba și Bihor, prin care ar urma ca cele trei județe să fie legate prin piste de biciclete. Proiecte similare vor aproba și consilierii din celelalte județe. 

Este vorba despre proiectul VELO APUSENI – Amenajare trasee cicloturistice în munții Apuseni, pe zona județelor Bihor, Cluj și Alba din Investiția I.4 Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel national, finanțat din PNRR, Componenta 11 – Turism și cultură.

O distanță cuprinsă între 82 și 100 de kilometri se va regăsi pe teritoriul județului Alba (fiind implicate, pe lângă Consiliul Județean Alba și administrațiile locale din Gârda și Arieșeni).

Cei 82 de kilometri reprezintă ruta prezentă. 60 de kilometri reprezintă ruta principală și peste 22 de kilometri formează mai multe rute secundare.

Este însă posibil ca aceste rute secundare să fie suplimentate, spun reprezentanții CJ Alba.

Consiliul Județean Cluj a identificat necesitatea construirii a două trasee cicloturistice, suprapuse cu cele două trasee stabilite prin Ghidul Solicitantului, cu o lungime totală de 210 km, astfel:

 • Traseu de 95 de km suprapus cu traseul Velo Râuri
 • Traseu de 115 km suprapus cu traseul Velo Carpatica

Liderul de parteneriat este Consiliul Județean Bihor, iar finanțarea va fi asigurată 100% din PNRR.

Care sunt pașii următori

Proiectul nu a fost încă definitivat cu privire la traseul care va fi urmat și nici la lungimea lui exactă. Vor trebui identificate terenurile și proprietarii lor.

Potrivit documentației, în termen de maxim 90 zile de la data semnării contractului de finanțare (estimat a fi semnat, în data de 28.12.2022), beneficiarii au obligația prezentării următoarelor documente:

a. Extrasele de carte funciară aferente terenurilor traversate de traseul cicloturistic propus din care să rezulte intabularea sau înscrierea provizorie a dreptului real.

b. Protocol privind utilizarea terenurilor din domeniul public – dacă e cazul;

Achiziția serviciilor de realizare a studiului de fezabilitate se va realiza după identificarea proprietarilor terenurilor care sunt traversate de traseul cicloturistic.

Termenul de finalizare a studiului de fezabilitate este de 6 luni de la semnarea contractului de prestări servicii, după care cei trei parteneri trebuie să prezinte documentația tehnico-economică – SF/DALI, decizia de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și acordul de parteneriat actualizat, cu defalcarea valorii investiției pe fiecare beneficiar/partener în parte, respectiv pe categorii de cheltuieli.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționări pentru șoferi de la Poliția Alba. Ce reguli trebuie să respecte, dacă se află în trafic, în acest weekend

Publicat

Poliția Alba recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

Polițiștii vor monitoriza și în acest weekend circulația rutieră.

Pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenție deosebită modulul în care circulă.

Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă, conducătorilor auto:

 • să folosească luminile de ceață, precum și sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observați în trafic
 • să reducă pe cât posibil viteza de deplasare
 • să circule cu foarte mare atenție, pentru a putea evita orice obstacol
 • să evite pe cât posibil manevra depășirii, iar dacă este necesar, să o realizeze numai după o asigurare temeinică
 • să păstreze în mers o distanță suficient de mare între autovehicule, pentru a putea opri în condiții de siguranță
 • să manifeste permanent o conduită preventivă la volan.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax