Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un deținut de la Penitenciarul Aiud s-a considerat discriminat din cauza alimentației. A cerut alt tip de mâncare dar n-a primit

Publicat

aiud penitenciar

Un bărbat închis la Penitenciarul Aiud s-a considerat discriminat, deoarece nu și-a putut alege singur regimul alimentar.

Acesta a dorit să primească mâncarea sub forma regimului alimentar AZS (un regim specific al practicanților adventiști de ziua a șaptea), pe motiv că este mai sănătos. Dar, pentru a beneficia de acest tip de mâncare, deținutul ar trebui să aibă motive religioase.

Deținutul, M.M, a făcut în acest sens o plângere, adresată judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Aiud, plângere care a fost respinsă de magistrat, deoarece acesta a considerat că bărbatul nu este discriminat.

Bărbatul a formulat o contestație împotriva deciziei magistratului de la penitenciar și dosarul a ajuns la Judecătoria Aiud.

”Conform dispozițiilor legale incidente, analizate de altfel de judecătorul de supraveghere, deținuții nu au dreptul de a-și alege meniul. Dreptul la hrană nu presupune și dreptul de a opta cu privire la un anumit meniu. Meniurile care se prepară la nivelul unității de penitenciar respectă OMJ 2713/C/2001.

Meniul de bază este servit majorității deținuților, iar meniurile speciale sunt servite fie persoanelor de altă religie, fie la recomandarea medicului.

Nici petentul nu susține că ar avea vreo interdicție alimentară sau ar avea vreo recomandare medicală. Prin urmare, vom reține că nicio dispoziție legală nu instituie posibilitatea persoanei deținute de a-și alege, conform propriei dorințe, norma de hrană la care este alocată.

Pe de altă parte, argumentele contestatarului privind faptul că alți deținuți declară apartenența la o altă religie, pentru a fi alocați la regimul de hrană AZS nu are vreo relevanță în cazul său special; convingerile religioase nu pot forma obiectul vreunei analize, oricare ar fi aceea”,  se arată în decizia magistraților de la Aiud în data de 3 octombrie 2018.

Judecătorul de la Aiud a respins contestația formulată de către bărbat, decizia fiind definitivă.

Chiar dacă decizia de la Aiud era definitivă, bărbatul a depus încă o contestație la Tribunalul Alba. În 12 august, magistrații au respins ca inadmisibilă contestația bărbatului și l-au obligat la plata a 200 de lei, cheltuieli de judecată.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Comunicat senator Sorin Bumb: Administrațiile locale vor putea prelua obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat

Publicat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată.

Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri.

Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar.

Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dosare penale pentru violență în familie la Teiuș și Baia de Arieș. Femei agresate de parteneri

Publicat

Două femei, din Teiuș și Baia de Arieș, au fost agresate de parteneri. Polițiștii au deschis dosare penale și au emis ordine de protecție provizorii. 

Potrivit IPJ Alba, luni, în jurul orei 14.50, polițiștii din Teiuș au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către fostul soț.

Din primele verificări efectuate de polițiști, a rezultat faptul că, în urma unor discuții în contradictoriu avute cu fosta sa soție, bărbatul, în vârstă de 52 de ani, din Teiuș, ar fi agresat-o și amenințat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și amenințare, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, pe numele său, un ordin de protecție  provizoriu, pentru o perioada de 5 zile, prin care i-au interzis să se apropie de femeie.

Tot luni, în jurul orei 19.00, polițiștii din Baia de Arieș au fost sesizați de către o femeie, de 41 de ani, din Baia de Arieș, cu privire la faptul că a fost agresată de soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul în vârstă de 43 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție  provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cartea ”O singură inimă”, a Florinei Nina Breazu, lansată marți la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia

Publicat

Marți, de la ora 18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, în Sala de sport „Nicușor Marcu” are loc lansarea cărții „O singură inimă”, de Florina Nina Breazu. Lansarea este organizată de Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba.

„Doresc ca prin această carte să transmit un mesaj, acela de a ne iubi și de a ne ajuta aproapele necondiționat, de a-i întinde o mână de ajutor atunci când strigă după el, de a-l îmbrățișa cu tot sufletul.

Nu lăsați clipa să treacă pe langă voi și nici timpul să vă ia clipa! NIHIL SINE DEO!”, transmite autoarea.

Volumul va fi prezentat de prof. Daniela Floroian, moderatorul activității, iar la final, elevi ai Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia vor oferi un moment artistic, urmat de un recital susținut de interpreta Maria Dan Păucean.

Evenimentul de marți are loc în cadrul proiectului 3.17 – Lansări și prezentări de carte, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aplicație în teste la Poliția Română pentru verificarea mașinilor în trafic. Cum funcționează și ce monitorizează

Publicat

politist trafic

O aplicație prin care pot fi verificate în trafic mașinile este în teste la Poliția Română. Prin intermediul acesteia, polițiștii pot afla dacă autovehiculele sunt asigurate RCA.

Aplicația a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).

„Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu.

Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu – e în vederea înmatriculării – și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect”, a spus președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), Mădălin Roșu, pentru hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, se lucrează și la capacitatea de a filma a aplicației.

”Adică în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a mai spus Roșu.

Aplicația este interconectată cu baza de date AIDA și va fi disponibilă doar pentru Poliție.

„Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.

Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație.”, a mai spus președintele BAAR.

Doar 70% dintre mașinile înmatriculate în România au RCA.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax