Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Un DIVORȚ la 4 minute. Vârsta medie la care soții decid să se despartă, cine ia primul decizia și care este situația în Alba

Publicat


Un divorț la fiecare 4 minute. Este situația desprinsă din datele Institutului Național de Statistică, valabile anul trecut. Vârsta medie la care soții decid să se despartă este 40 de ani la bărbați și 30 de ani la femei.

Rata divorțialității în țară este de 1,4% și în județul Alba mai mare, de 1,62. În orașe s-a înregistrat un număr aproape dublu de divorţuri faţă de cel înregistrat în mediul rural, scrie Hotnews.ro.

Valoarea maximă a divorţurilor de rang I (români aflați la primul lor divorț) s-a înregistrat la grupa de vârstă 40-44 ani pentru bărbaţi, iar pentru femei la grupa de vârstă 30-34 ani.

În județul Alba, datele INS arată că au fost 609 divorțuri, anul trecut, din care 437 în orașe. Vârsta medie a soților la divorț este, în Alba, de 42,8 ani în cazul bărbaților și 39,1 ani în cazul femeilor.

La nivel național, raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti a fost în anul 2018, de 4,6 căsătorii la un divorţ. Media europeană e de 2,2 căsătorii la un divorț.

De asemenea, numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,4 ori mai mare decât numărul bărbaţilor sub 30 de ani.

După 50 de ani numărul bărbaţilor care au divorţat a fost semnificativ mai mare decât cel al femeilor, de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 ani, de 1,8 ori la grupa de vârstă 55-59 ani şi de peste 1,9 ori la persoanele de 55 de ani şi peste.

În cazul cuplurilor care au divorţat, secvenţa de viaţă maritală durează, în medie, 9,2 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,7 ani pentru femei.

Căsătoriile

Bărbații se recăsătoresc mai repede decât femeile. În medie, aceștia așteaptă circa trei ani după divorț pentru a se recăsători, în vreme ce femeile așteaptă peste 5 ani înainte de a-și reface viața.

În județul Alba, anul trecut au fost înregistrate 2.143 de căsătorii, majoritatea la orașe. Rata căsătoriilor a fost de 5,7 la 1000 locuitori. Au fost 1819 de cazuri de primă căsătorie, 304 a doua căsătorie, iar 14 soți au fost la a treia căsătorie, patru la a patra și două la a cincea sau peste.

În Alba, vârsta medie de căsătorie, în cazul bărbaților este de 32 de ani, iar în cazul femeilor, de 29 de ani.

În țară, soțiile sunt cele care intentează cel mai des acțiunea de divorț (peste 60%).

Divorţurile pronunțate din vina soțului sunt de trei ori mai numeroase decât cele pronunțate din vina soției. În general, divorțul are loc în jumătate din cazuri din vina ambilor soţi, 11,0% din vina soţului și puțin peste 3,0% dintre cazuri din vina soţiei.

surse: hotnews.ro, insse.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Femeie în vârstă, acroșată de un autoturism, în zona Policlinicii din Alba Iulia. Șoferul a dat cu spatele și nu a văzut-o

Publicat

O femeie în vârstă a fost acroșată de un autoturism, vineri dimineață, în jurul orei 11,10. Accidentul s-a produs la Alba Iulia, în fața Policilinicii de pe Strada Mușețelului. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, șoferul a încercat să dea cu spatele și a lovit-o pe femeia în vârstă care trecea prin zonă. Martorii spun că aceasta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cupa de Schi ”Șureanu”, ediția a II a, la Domeniul Schiabil Șureanu. Programul competiției

Publicat

sureanu

Sâmbătă, 29 Februarie 2020, pe Pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu se va desfășura cupa de Schi ”Șureanu”, o competiţie open pentru copii cu vârste peste 7 ani și adulți, organizată de către Domeniul Schiabil Șureanu, Șureanu Mountain Sport Center, Școala de Schi Șureanu și Asociația Arbitrilor de Schi din Sibiu. În clasamentul final vor conta timpii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Băi de nămol, în Parcul Natural Apuseni. O turmă de mistreți, surprinsă „la scăldătoare”

Publicat

O turmă de mistreți, între care se aflau mai mulți pui, a fost surprinsă „la scăldătoare”, într-o baltă aflată într-o poiană din Parcul Natural Apuseni.  Imaginile au fost captate cu ajutorul camerelor cu senzori de mişcare, folosite de specialiştii Romsilva pentru monitorizarea faunei. Puii de mistreţ trăiesc cu femelele în cârduri, acestea fiind conduse de […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

Titluri de proprietate pe 35 ha de pădure în Lopadea, ale moştenitorilor baronului Bannfy, anulate de Tribunalul Alba

Publicat

padure

Tribunalul Alba a anulat definitiv trei acte de retrocedare a unor păduri în Lopadea pe numele unor moștenitoare ale baronului Banffy Daniel, condamnat în 1952 pentru instigare la crime împotriva umanităţii. Prefectura Alba a cerut în aceste cazuri constatarea nulităţii absolute a actelor de reconstituire a dreptului de proprietate. În total, este vorba despre aproape […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate