Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un DIVORȚ la 4 minute. Vârsta medie la care soții decid să se despartă, cine ia primul decizia și care este situația în Alba

Publicat

Un divorț la fiecare 4 minute. Este situația desprinsă din datele Institutului Național de Statistică, valabile anul trecut. Vârsta medie la care soții decid să se despartă este 40 de ani la bărbați și 30 de ani la femei.

Rata divorțialității în țară este de 1,4% și în județul Alba mai mare, de 1,62. În orașe s-a înregistrat un număr aproape dublu de divorţuri faţă de cel înregistrat în mediul rural, scrie Hotnews.ro.

Valoarea maximă a divorţurilor de rang I (români aflați la primul lor divorț) s-a înregistrat la grupa de vârstă 40-44 ani pentru bărbaţi, iar pentru femei la grupa de vârstă 30-34 ani.

În județul Alba, datele INS arată că au fost 609 divorțuri, anul trecut, din care 437 în orașe. Vârsta medie a soților la divorț este, în Alba, de 42,8 ani în cazul bărbaților și 39,1 ani în cazul femeilor.

La nivel național, raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti a fost în anul 2018, de 4,6 căsătorii la un divorţ. Media europeană e de 2,2 căsătorii la un divorț.

De asemenea, numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,4 ori mai mare decât numărul bărbaţilor sub 30 de ani.

După 50 de ani numărul bărbaţilor care au divorţat a fost semnificativ mai mare decât cel al femeilor, de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 ani, de 1,8 ori la grupa de vârstă 55-59 ani şi de peste 1,9 ori la persoanele de 55 de ani şi peste.

În cazul cuplurilor care au divorţat, secvenţa de viaţă maritală durează, în medie, 9,2 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,7 ani pentru femei.

Căsătoriile

Bărbații se recăsătoresc mai repede decât femeile. În medie, aceștia așteaptă circa trei ani după divorț pentru a se recăsători, în vreme ce femeile așteaptă peste 5 ani înainte de a-și reface viața.

În județul Alba, anul trecut au fost înregistrate 2.143 de căsătorii, majoritatea la orașe. Rata căsătoriilor a fost de 5,7 la 1000 locuitori. Au fost 1819 de cazuri de primă căsătorie, 304 a doua căsătorie, iar 14 soți au fost la a treia căsătorie, patru la a patra și două la a cincea sau peste.

În Alba, vârsta medie de căsătorie, în cazul bărbaților este de 32 de ani, iar în cazul femeilor, de 29 de ani.

În țară, soțiile sunt cele care intentează cel mai des acțiunea de divorț (peste 60%).

Divorţurile pronunțate din vina soțului sunt de trei ori mai numeroase decât cele pronunțate din vina soției. În general, divorțul are loc în jumătate din cazuri din vina ambilor soţi, 11,0% din vina soţului și puțin peste 3,0% dintre cazuri din vina soţiei.

surse: hotnews.ro, insse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax