Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un fermier din Alba, condamnat la închisoare cu executare pentru că a obținut ilegal subvenții pentru oi

Publicat

Un fermier din Alba a fost condamnat la închisoare cu executare pentru obțintere ilegală de fonduri, după ce a cerut și a primit subenții pentru creșterea unor oi, deși nu mai deținea animale. 

Bărbatul din Teiuș a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, iar în data de 15 iulie 2022, judecătorii Tribunalului Alba au dat o decizie în primă instanță. 

Motivarea instanței a fost făcută public fiind disponibilă pe rejust.ro.

Potrivit motivării instanței, ”în campania 2019, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură-Centrul Județean Alba, cererea unică de plată înregistrată folosind date false, respectiv a declarat în mod nereal în cuprinsul cererii unice de plată că deține în exploatația agricolă 402 ovine și a solicitat subvenții pentru schema de sprijin ANTZ 9 Ovine pentru 390 ovine,menționând în cuprinsul angajamentelor și declarațiilor de la secțiunea V.4.3 din cererea unică de plată aferentă anului 2019, pct. 2, faptul că datele înscrise în declarația sector zootehnic de solicitare ANTZ 9 Ovine și în documentele anexate acesteia, sunt reale, complete, corecte și valabile, pentru a beneficia de acordarea de plăţi în cadrul schemelor de sprijin-schema de plată în sectorul zootehnic, de tipul ajutorului național tranzitoriu -ANT, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri ce au ca sursă de finanțare bugetul de stat ,în sumă de 8.735,08 lei”, se arată în documentul citat.

De asemenea, ”în baza cererii de plată și documentelor atașate s-a aprobat și s-a plătit pe nedrept suma de 8.735,08 lei (…). Situația reală nu era cunoscută de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură-Centrul Județean Alba, astfel cum rezultă din adresa nr.26857/27.10.2019 ,APIA prin care s-a comunicat faptul că cererea unică de plată depusă nu a fost supusă controalelor pe teren ,la exploatația fermierului.

În realitate, la data depunerii cererii unice de plată aferente campaniei 2019, nu mai deținea oile aflate în evidențele ANSVSA și declarate în cadrul cererii unice de plată și a documentelor atașate acestora, depuse la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură-Centrul Județean Alba.

Inculpatul a vândut 336 de oi către numitul (…) potrivit contractului de vânzare cumpărare din data de 19.09.2017 și a facturii nr. 006/19.09.2017 (aflate în original la dosarul cauzei),iar acesta la rândul lui a vândut ovinele unui cetățean turc, fără a face alte formalități.

Din probatoriu administrat, rezultă faptul că ulterior datei de 19.09.2017, oile vândute au mai rămas în grija fostului proprietar, cu caracter temporar și cu îngăduința noului proprietar. Din luna mai a anului 2018 ,inculpatul nu a mai avut oi în posesie sau proprietate, fiind ridicate de către cumpărător”, se mai arată în motivarea instanței.

Decizia magistraților

Pentru faptele sale magistrații Tribunalului Alba la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de obținere ilegală de fonduri. De asemenea, în trecut printr-o decizie a Judecătoriei Avrig, definitivă la data de 05.03.2019 prin neapelare, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 4 luni închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere.

Drept urmare, revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare, aplicată prin sentința penală pronunţată de Judecătoria Avrig, definitivă la data de 05.03.2019 prin neapelare, pedeapsă care se adaugă la pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului prin prezenta sentinţă, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 4 luni închisoare, în regim de detenţie şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b Cod penal.

Decizia magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 18.07.2022 at 13:31

    La ăsta a fost bătător la ochi, dar ăia care cer pentru un număr mai mare decât au ? Oare împart cu cineva ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax