Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un fost duhovnic al Mănăstirii Râmeț și un arhimandrit din Alba vor fi făcuți sfinți. Au slujit biserica în perioada comunistă

Publicat

Două figuri bisericești importante în Alba, dar și în România, vor primi statul de sfinți, în 2025. Este vorba despre Arhimandritul Dometie Manolache și Arhimandritul Serafim Popescu.

Aceștia vor fi trecuți în rândul sfinților în 2025 numit „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei

În anul 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Cu acest prilej, au fost propuși spre canonizare mai mulți clerici care au mărturisit dreapta credință în timpul regimului ateo-comunist.

Proclamarea solemnă a trecerii în rândul sfinților va avea loc anul viitor, declarat în Patriarhia Română drept „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

În decursul ultimilor ani, sinoadele mitropolitane din cuprinsul Patriarhiei Române au propus 15 cuvioși și mărturisitori români pentru canonizare. Dosarele sunt în curs de actualizare și urmează să fie analizare spre aprobare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu unele excepții.

Mai exact, în cazul a două propuneri din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, dosarele de canonizare nu vor fi înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ci Patriarhiei Ecumenice, fiind vorba despre monahi care s-au nevoit de-a lungul vieții în Sfântul Munte Athos.

Arhimandritul Dometie Manolache și Arhimandritul Serafim Popescu

Din Mitropolia Ardealului, au fost propuși pentru canonizare Arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic al Mănăstirii Râmeț, de la a cărui trecere în veșnicie se vor împlini în anul 2025 patru decenii, și Arhimandritul Serafim Popescu, originar din localitatea Totoi, județul Alba, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus timp de 10 ani.

Studierea propunerilor privind canonizarea celor celor doi părinți duhovnicești a avut loc în cadrul ședinței de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, derulată în data de 28 septembrie 2021, la Mănăstirea Râmeț.

Cine a fost Părintele Dometie Manolache

Părintele Dometie Manolache, unul dintre marii părinți duhovnicești ai secolului XX, s-a născut la data de 15 octombrie 1924, fiind originar din județul Buzău. În anul 1945, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău ca șef de promoție, urmând apoi cursurile Institutului Teologic din București, pe care le absolvă patru ani mai târziu.

Vocaţia deosebită pentru viaţa monahală îl determină să se închinovieze la Mănăstirea Prislop, în luna iulie a anului 1949, avându-l ca naș de călugărie pe părintele Arsenie Boca.

Părintele Dometie a ajuns la Mănăstirea Râmeț în primăvara anului 1959, având ca scop reînflorirea viețuirii monahale de aici și întărirea Ortodoxiei românești.

A trecut la cele veșnice într-o zi de duminică, la data de 6 iulie 1975, fiind numit ulterior de către părintele Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Viața Arhimandritului Serafim Popescu

Arhimandritul Serafim Popescu s-a născut în anul 1912, fiind originar din localitatea Totoi, județul Alba. După terminarea cursurilor primare și liceale urmate în localitatea natală și la Alba Iulia, s-a înscris la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1936.

Pentru completarea studiilor teologice, s-a înscris apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți.

După o scurtă perioadă petrecută în Grecia, părintele Serafim s-a întors în țară, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde a fost tuns în monahism în aprilie 1941. Între anii 1944-1954, a fost starețul și duhovnicul acestui așezământ monahal, timp în care a fost colaborator al publicațiilor Arhiepiscopiei Sibiului, cu scopul îndrumării duhovnicești a credincioșilor dreptslăvitori.

Părintele Serafim Popescu a trecut la cele veșnice în anul 1990.

Ce preoți au mai fost propuși către canonizare

Alături de Arhimandriții Dometie Manolache și Serafim Popescu, au mai fost propuși spre canonizare următorii clerici:

 • Părintele profesor Dumitru Stăniloae,
 • Arhimandritul Sofian Boghiu,
 • Ieroschimonahul Dionisie Ignat și Arhimandritul Petroniu Tănase, din Mitropolia Munteniei și Dobrogei;
 • Arhimandritul Cleopa Ilie și Ieroschimonahul Paisie Olaru, din Mitropolia Moldovei și Bucovinei;
 • Preotul mărturisitor Liviu Galaction Munteanu, din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului;
 • Protosinghelul Gherasim Iscu și Protosinghelul Visarion Toia, din Mitropolia Olteniei;
 • Protosinghelul Calistrat Bobu și Preotul mărturisitor Ilarion Felea, din Mitropolia Banatului;
 • Preotul mărturisitor Alexandru Baltaga și Protosinghelul Iraclie Flocea, din Mitropolia Basarabiei.

sursă info foto: Facebook, Arhiepiscopia de Alba Iulia, basilica.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  sâmbătă, 02.03.2024 at 20:09

  Asta s-ar traduce prin Ordinul muncii clasa I-a. Fiecare cu ordinele lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax