Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un hoț recidivist care a prădat Mănăstirea Oașa, condamnat la închisoare. A furat bani, iconițe și tămâie


Publicat

B.S. Iulian un bărbat de 40 de ani, din Drobeta-Turnu Severin a profitat într-o noapte de ospitalitatea călugărilor de la Mănăstirea Oașa și le-a furat banii produși din vânzarea produselor lactate, dar și mai multe iconițe, tămâie și mir.

După ce a prădat mănăstirea a încercat să fugă înspre Sebeș, dar nu a reușit să ajungă foarte departe, deoarece a fost prins la timp de polițiștii din Alba. 

Recidivist, eliberat pe baza recursului compensatoriu, bărbatul a fost condamnat în 18 februarie la închisoare de magistrații Judecătoriei Sebeș.

De menționat este că Mănăstirea Oașa-Șugag nu s-a constituit parte civila în cauză și nu a avut pretenții de la hoț. 

Ce s-a în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2019

Iulian era cazat la Mănăstirea Oașa de o săptămână. Potrivit motivării instanței, în noaptea de duminică spre luni, bărbatul aflat sub influența alcoolului a intrat în chilia unui călugăr, de unde a furat suma de 7.592 lei, de sub un covor, bani ce proveneau din vânzarea produselor lactate. 

Mai mult, acesta s-a îndreptat către magazinul cu obiecte bisericești de unde a sustras mai multe iconițe, tămâie și mir, în valoare de 200 de lei. 

După a plecat din mănăstire și s-a îndreptat spre Barajul Oașa. Ajuns la baraj, Iulian l-a întâlnit pe un bărbat, paznic în locație. 

Hoțul i-a spus paznicului că este un călugar care a fost cazat la mănăsire, dar s-a pierdut de grup și trebuie să ajungă la Sebeș.

Paznicul i-a dat crezare bărbatului și au pornit cu mașina spre Sebeș, însă poliția era deja alertată de călugării de la Mănăstirea Oașa. 

Pe drum, mașina în care se afla hoțul a fost oprită  de polițiști. La control oamenii legii au descoperit suma de bani furată și obiectele bisericești. 

Judecata

În timpul procesului bărbatul nu s-a prezentat la judecată, dar în timpul urmăririi penale, a recunoscut în totalitate fapta. 

De asemenea, bărbatul a mai stat în închisoare un an și două luni, tot pentru furt și a fost eliberat după executarea în întregime a pedepsei, grație legii recursului compensatoriu. 

Pentru fapta sa, magistrații Judecătoriei Sebeș l-au condamnat la 2 ani de închisoare, iar sentința a putut fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare. ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate