Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un indian care lucrează în Alba a învins birocrația din România și și-a câștigat dreptul de a munci în țară. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un cetățean indian care a venit în România, în județul Alba, să munceasă legal, a învins birocrația și și-a câștigat dreptul de a lucra în țară. Mai exact, acesta a dat în judecată Serviciul pentru Imigrări al Județului Alba, după ce ofițerii serviciului i-au revocat dreptul de a sta în țară.

Decizia de revocare a permisului de ședere a venit în urma unui control la o societate din Teiuș, unde bărbatul era angajat.

În urma deciziei de revocare, bărbatul a acționat în instanță, iar un proces s-a desfășurat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia. Decizia a fost dată pe 1 septembrie 2022 și este definitivă.

De asemenea, motivarea a fost făcută publică.

Sigh J., din India a fost angajat la o firmă din Dolj, pe baza unui contract de muncă valabil până în 2023. Între timp, bărbatul și-a găsit un alt loc de muncă, ca brutar la o firmă cu sediul în Teiuș.

Potrivit motivării instanței la firma din Teiuș, bărbatul ”a început sa muncească, să învețe ce activitate trebuie să desfășoare și a fost plătit corespunzător. Mai mult, administratorul s-a ocupat să îi ofere/găsească cazare, i-a cumpărat obiecte de mobilier, frigider, acesta fiind mulțumit de activitatea prestată. Arată că avea convingerea că, odată emis avizul de muncă, cu ocazia angajării, se poate angaja oricând în România, în baza acelui aviz, în condiţiile în care avea permisul de şedere de tipul permis unic și cu mențiunea angajare”, se arată în motivarea instanței.

Adică pe baza avizului de muncă de la prima firmă la care s-a angajat și pe baza permisului de ședere în România, valabil până în 2023, bărbatul și-a găsit altceva de muncă, la Teiuș.

Firma din Alba a făcut toate documentele necesare ca bărbatul să fie angajat legal și a solicitat și avizul de la imigrări, online.

Însă, ofițerii de la imigrări au constatat că bărbatul nu a mai solicitat un alt document de la serviciul de imigrări și au efectuat un control la sediul firmei din Alba.

Potrivit motivării instanței, la data de 4 iulie 2022, în urma unui control de specialitate efectuat la incinta punctului de lucru din Teiuş, a fost depistat reclamantul; acesta se afla în repaus, datorită faptului că lucrează în schimb de noapte (între orele 23.00 – 6.00).

Atunci ofițerii de la imigrări au considerat că nu a fost respectată birocrația în ceea ce privește regimul străinilor, au amendat firma din Alba și au decis ca bărbatul să părăsească țara.

Magistrații Curții de Apel au cosiderat că decizia celor de la Imigrări este disproporționată.

”Curtea observă că cetăţeanul străin a depus diligenţe pentru reglementarea situației sale, neasumându-și astfel opțiunea intrării sale în ilegalitate. (…).

Curtea constată că măsura luată de autoritățile române este disproporționată și nu corespunde scopului legitim urmărit de legiuitor, în condițiile în care societatea angajatoare a demarat procedurile pentru obținerea avizului de muncă chiar înainte de data încheierii contractului individual de muncă și efectuării controlului de către pârât, permisul de ședere temporară eliberat reclamantului în scop de angajare fiind valabil până la data de 10.05.2023.

Prin urmare, se poate concluziona că străinul a efectuat demersuri pentru ca încadrarea sa în muncă să fie legală, însă pentru a-şi putea continua şederea legală pe teritoriul României este necesar ca să obţină un nou aviz de angajare în muncă, astfel că este în sarcina pârâtului să analizeze documentele depuse de societatea angajatoare la data de 05.07.2022 şi să soluţioneze cererea acesteia, dispoziţiile art. 17 din OG 25/2014 permiţând străinului să ocupe un nou loc de muncă la un alt angajator, ca urmare a documentaţiei depuse de acesta din urmă”, se arată în motivarea instanței.

Mai pe scurt, magistrații au admis cererea cetățeanului indian și au anulat decizia celor de la imigrări. În aceste condiții, cetățeanul din India este liber să stea pe teritoriul țării și să lucreze.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. abc

    vineri, 02.09.2022 at 13:31

    asa este, cand functionarii nu cunosc legea, nu se documenteaza, omul desi are dreptate, trebuie sa se adreseze justitiei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate