Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce formula „Marea Unire” este de evitat: Un istoric din Alba Iulia a făcut inventarul ERORILOR legate de ziua de 1 Decembrie

Publicat

Un istoric din Alba Iulia a făcut, într-o postare pe contul său de Facebook, un inventar al erorilor și confuziilor care vizează în mod uzual unirea Transilvaniei cu România și ziua de 1 Decembrie.

Tudor Roșu lucrează la Muzeul Național  de Istorie din Alba Iulia.

Acesta a explicat care este originea unor fraze precum ”Marea Unire” sau ”Marea Adunare Națională” și de ce ”România 100” este, în opinia sa, o elucubrație.

Postarea lui Tudor Roșu:

”Ca tot vine 1 decembrie, am întocmit un top al erorilor care se fac în privința Unirii Transilvaniei:

1. „România 101” ori „România 100” de anul trecut. Ideea că România face 101 ani e o elucubrație de repetenți, răspândită în special prin mediatizarea de anul trecut a unor proiecte cretinuțe ce au îngurgitat mulți bani. Existența României se măsoară de la Cuza.

2. Unirea de la Alba Iulia e o decizie exclusiv a ardelenilor. Românii din România n-au nici o treabă la Alba Iulia, la 1 decembrie, în afara câtorva invitați fără rol decizional. Mă mai întreabă câte cineva: „Aș putea să găsesc la dvs. la muzeu credenționalele din Giurgiu?” Evident, nu.

3. Formula „Marea Unire” e nefericită. De evitat. Uneori îmi scapă și mie, dar îmi mai dau peste gură. E o invenție din comunismul târziu. Vine în pandant cu „Mica Unire” (cu referire la 1859), ceea ce sună absolut oribil.

4. „Marea Adunare Națională” e tot o formula de evitat. Adunarea reprezentantilor națiunii române din Transilvania, în actuala Sala Unirii, s-a numit „Adunarea Națională”, atât.

5. Nu teritoriul actual a ceea ce numim azi Transilvania s-a dorit unit cu România. La 1918 se distingea foarte clar între Transilvania, Banat și Părțile Ungurești/Tara Ungurească.

Decizia unirii au luat-o și românii din teritoriile unde se află Bekescsaba, Becicherecul Mare și Muncaci. Acestea au fost distribuite, după Conferința de Pace de la Paris, Ungariei, Iugoslaviei și Cehoslovaciei. Nu aveau majoritate etnică românească. Asta e mai „pour les connaiseurs” , dar dă bine să știi cine s-a unit, de fapt.

6. Decizia de unire a fost atât de rapidă, de hotărâtă și de entuziastă pentru ca românii din Transilvania erau mega-sătui de unguri. Orice altă explicație auziți, să știți că e falsă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax