Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un judecător din Alba a semnalat slaba pregătire a polițiștilor care cercetează infracțiuni pe internet. Ce a spus magistratul

Publicat

Un dosar de înșelătorie pe internet unde un bărbat din Câmpeni a fost păgubit cu 250 de euro, după ce a vrut să vândă un obiect pe internet, a fost pe aproape să fie închis de procurori. Însă, judecătorul care a analizat dosarul de renunțare la urmărirea penală nu a fost de acord cu închiderea cazului. 

Mai mult de atât în motivarea de respingere la renunțarea penală acesta a spus că mare parte din cei care comit infracțiuni similare pe internet se bazează pe slaba pregătire a celor care cercetează astfel de cazuri. 

Dosarul a fost judecat pe rolul Judecătoriei Câmpeni, în data de 30 august 2022.

Ce s-a întâmplat

”Din actele de urmărire penală efectuate în cauză s-a reținut următoarea situaţie de fapt: La data de 05.07.2021, organul de cercetare penală al poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale a fost sesizat prin plângere de către numitul cu privire la faptul că în urma unei discuţii de pe WhatsApp cu o persoană necunoscută, a urmat nişte paşi pentru a primi o sumă de bani, însă i-a fost retrasă din cont suma de 250 euro”, se arată în motivarea instanței.

Este vorba despre metoda prin care escrocii trimit un link, victima în accesează, introduce datele cardului, iar apoi constată că rămân fără bani pe card.

Cei care trimit link-ul spun că așa este procedura: trebuie să completezi datele pe site-ul respectiv de unde îți va fi transferată suma de bani pe care o ceri pe produs, iar poi vei fi contactat de curier pentru a ridica produsul.

În acesta plasă a căzut și bărbatul din Alba care a rămas fără 250 de euro după ce i-au fost trași de pe card.

Procurorul a vrut să închidă dosarul

Procurorul de caz  a vrut să închidă dosarul deoarece anchetatorii nu au reușit să dea de urma celor care operează în acest fel.

Aceștia au spus că încă din anul 2020 escrocheria este o practică uzuală pe internet și că până acum nu au putut fi prinși cei care o folosesc.

De asemenea procurorul a mai precizat că a trecut o bună perioadă de timp și că nu mai există interes public.

Judecătorul din Câmpeni s-a opus

Judecătorul care a analizat cererea de renunțare la urmărirea penală a precizat că nu se poate renunța la caz deoarece este o practică des folosită și că trebuie anchetată.

Mai mult de atât a spus că infractorii se bazează pe slaba pregătire a celor care anchetează astfel de infracțiuni.

”Modul în care a fost săvârșită această faptă denotă o bună calificare a autorului în ceea ce privește săvârșirea de infracțiuni și faptul că acesta nu se află la prima incidență cu legea penală.

Mai mult, există premiza că autorul faptelor ar fi procedat în același mod și cu alte victime, pentru fapte similare săvârșire începând cu anul 2020, pentru care nu s-a putut stabili identitatea sa în cadrul litigiilor penale.

Acest fapt denotă un adevărat mod de viață din partea autorului, mizând și pe slaba pregătire a organelor care cercetează faptele reclamate, prin aceasta obținând venituri importante pentru asigurarea unui anumit nivel de trai.

Măsura de renunțare la urmărire penală care a fost dispusă în cauză nu ar face altceva decât să îl încurajeze pe autorul faptelor , dar și pe alte persoane care ar intentiona să procedeze în acest mod, de a comite fapte antisociale de natură penală, cunoscând că nu ar exista urmări în planul răspunderii penale”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, judecătorul a respins cererea de renunțare la urmărirea penală și a trimis dosarul înapoi la procuror. Decizia din 30 august 2022 a fost definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    marți, 13.09.2022 at 21:00

    Felicitări d-nuluijudecător !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax