Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Un loc din inima ta”: Dă un vot și contribuie la renașterea Cetății Alessandria, oraș înfrățit cu Alba Iulia


Publicat

Fondul de Mediu Italian, o organizație care de 36 de ani salvează și protejează locurile frumoase de artă și natură ne cere sprijinul pentru a readuce la viață unul din cele mai importante monumente, Cetatea Alessandria, oraș înfrățit cu Alba Iulia. Aceștia au demarat o acțiune de strângere de semnături, iar cei care doresc să contribuie la renașterea acestui important obiectiv turistic din Europa sunt invitați să acorde un vot.

Grupul FAI (Fondo Ambiente Italiano) Alessandria, care de mai multe luni se străduiește cu entuziasm, pasiune şi abnegație să consolideze şi să recupereze Cetatea din Alessandria pentru a o restitui cetăţenilor, pentru a fi cunoscută, vizitată şi folosită de toți, cere o mobilizare pentru a colecta cât mai multe semnături pentru Cetate ca un „loc din inimă”, din 2012, deoarece are nevoie de recuperare, de întreţinere şi de protecţie.

Motivele pentru considerarea Cetății ca un „loc din inimă”, potrivit reprezentanţilor FAI Alessandria:

•  este un loc de o frumuseţe rară, în care capodopere ale geniului uman şi ale peisajului se întâlnesc în perfectă armonie în peste 700.000 de metri pătraţi
•  este un muzeu în aer liber, o sinteză perfectă a naturii şi a istoriei
• este înregistrarea cea mai valoroasă a patrimoniului nostru cultural, păstrând aproape intacte structurile defensive şi complexul de clădiri şi  interioare
•  este un monument care atrage şi pe cei care vin să-l viziteze de departe şi pe cei care de aici; îl apreciem şi-l privim cu „ochi noi”, de când, în sfârşit, a devenit patrimoniul teritorial al municipiului
•  este un cadru natural magnific, în orice moment al anului – chiar şi iarna rece, cu magia zăpezii – îl face potrivit pentru o vizită
• este o valoare colectivă care ne uneşte, este un drept al omului, care ne defineşte şi ne face să ne simţim mândri de acest patrimoniu.

„Să nu uităm cine suntem, este un drept şi o obligaţie civică: să cunoaştem istoria noastră, pentru a o putea păstra şi transmite generațiilor viitoare este de datoria fiecărui cetăţean responsabil. Ar fi păcat să nu facem eforturi pentru refacerea şi consolidarea unui astfel de patrimoniu unic a cărui protecţie ar avea, de asemenea, efecte benefice asupra rețelei economice şi sociale.Vă puteţi abona, de asemenea, la ediţia a 6-a FAI Recensământ”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

„Ajută-ne să ne recuperăm Cetatea. Semnătura în favoarea Cetății poate juca un rol vital în conservarea ei.Protejarea artei şi naturii este o aventură minunată. iar ajutorul pentru salvarea Cetății poate fi un prim pas pentru o cale mai lungă împreună”, au transmis FAI Alexandria.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Niculina Besciu

    miercuri, 17.10.2012 at 18:08

    Felicitari pentru aceasta initiativa si pentru tot ceea ce faceti pentru generatiile viitoare .

  2. Niculina Besciu

    miercuri, 17.10.2012 at 18:11

    O initiativa ce merita sustinerea noastra . Felicitari !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate