Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un medicament ieftin care se găsește și în România, salvează vieți în Marea Britanie. Descoperire importantă în lupta cu COVID19

Publicat

Un medicament ieftin, accesibil la scara largă care se găsește în toate farmaciile din România salvează viețile pacienților infectați cu noul coronavirus din Marea Britanie, mai ales a celor care se află în stare gravă.

Descoperirea a fost făcută de medicii din Marea Britanie, iar potrivit BBC,  primul ministru, Boris Johnson, a catalogat descoperirea ca una de proporții în lupta cu COVID-19.

Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.

Concret, ar reduce cu o treime riscul letal în cazul pacienților care sunt trecuți pe ventilație sau pe oxigenare artificială.

Medicamentul face parte din seria celor testate la nivel mondial în terapia împotriva Covid-19.

Cercetătorii estimează că acest medicament ar fi putut salva nu mai puțin de 5.000 de vieți în Marea Britanie. În același timp, având în vedere prețurile mici, el ar putea fi de un imens folos în țările sărace care se luptă cu un număr mare de pacienți infectați.

Potrivit BBC News, în jur de 19 din 20 de pacienți infectați s-au făcut bine fără să fie spitalizați. De asemenea, dintre cei care au fost spitalizați, majoritatea se vindecă, însă există și cazuri care ajung să aibă nevoie de ventilație mecanică sau de oxigen.

Această categorie din urmă ar putea fi ajutați prin administrarea medicamentului care este deja utilizat într-o serie de afecțiuni inflamatorii, determinând o mai bună reacție a sistemului imunitar care trebuie să lupte cu virusul.

Dexametazona se găsește în aproape toate farmaciile din România și are un preț accesibil. Un set de cinci fiole costă în jur de 7-9 lei.

Este un antiinflamator puternic de tip corticosteroid care îşi manifestă activitatea farmacologică pe întreg parcursul procesului inflamator, atât în fazele iniţiale cât şi în cele tardive, inhibând reacţiile exudative, infiltrative şi proliferative.

Efectul antiinflamator al unei doze de 0,75 mg este echivalent cu cel al unei doze de 5 mg prednison. Face parte din categoria glucocorticoizilor cu efect antiinflamator marcat, lipsiţi de efect de retenţie hidro-salină.

De asemenea, are efect imunodepresiv, predominant asupra imunităţii mediate celular.

sursă: BBC.com, hotnews.ro, digi24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax