Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un nou pas pentru asfaltarea unui tronson din DJ 103G, drum ce face legătura între Ciugudu de Sus și județul Cluj

Publicat

Un nou pas a fost făcut pentru asfaltarea unei porțiuni în lungime de circa 2 kilometri din drumul județean DJ 103G, ce face legătura între localitatea Cigudu de Sus și limita cu județul Cluj. Valoarea totală estimată a investiției este de 3.225.083,39 de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a luat recent decizia etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului – pentru proiectul „Modernizare drum judeţean DJ103G: Inoc (DN1) – Ciugudu de Jos – Ciugudu de Sus – limită jud. Cluj, km 9+200 – km 11+200” – titular proiect Consiliul Județean Alba.

Drumul județean se află în nord-vestul județului Alba, la 40 de km de municipiul Alba Iulia.

Drumul își are originea în flancul stâng al drumului național DN 1, la km 422 + 900, pe raza localității Inoc, la aproximativ 10 km de municipiul Aiud. Acesta traversează localitățile Ciugudu de Jos și Ciugudu de Sus pe o lungime de circa 11,2 km până la limita cu județul Cluj.

Tronsonul de drum propus spre modernizare se află în extravilanul localității Ciugudu de Sus și are o lungime de aproximativ 2 km. Acesta începe după ultima gospodărie din satul Ciugudu de Sus, la limita sectorului amenajat cu îmbrăcăminte asfaltică și se termină la limita dintre teritoriile județelor Alba și Cluj.

Lățimea părții carosabile variază între 3,5 și 4 metri, ajungând până la 6 metri, local, în intersecții, cu acostamentele din pământ, de lățime variabilă.

La ora actuală, drumul județean DJ 103G, pe sectorul cuprins între km 9 + 200 și 11 + 200, prezintă multe degradări, sistemele de colectare, scurgere și evacuare a apelor sunt deficitare, podețele sunt parțial colmatate, iar unele au diametru insuficient pentru evacuarea corespunzătoare a apelor pluviale. Drumul este pietruit, fiind neconform cu necesitățile și perspectivele de dezvoltare economică și socială a regiunii în care se situează.

Se propune astfel realizarea unei structuri rutiere compuse din mixturi asfaltice, pe o fundație de agregate naturale de carieră și balastieră:

  • 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA16
  • 6 cm strat de legătură din beton afaltic deschis BAD22,4
  • 18 cm strat superior de fundație din piatră spartă
  • minim 35 cm de fundație din balast care poate să aibă în compunere și material existent recuperat din amplasament

Acostamentele vor avea o structură rutieră de 12 cm de piatră spartă peste o umplutură de balast.

Pe sectoarele pe care se constată terenuri slabe, necorespunzătoare pentru asigurarea condiţiilor tehnice prescrise pentru patul drumului, se va realiza un strat de blocaj de piatră brută de min. 30 cm grosime.

În ceea ce priveşte lucrările pentru amenajarea dispozitivelor de scurgerea apelor, s-au luat măsuri în vederea împiedicării pătrunderii apelor în corpul drumului, prin asigurarea scurgerii apelor. Scurgerea apelor pluviale a fost asigurată prin amenajarea pantelor longitudinale şi transversale (2,50 %) ale părţii carosabile şi acostamentelor (4,00 %), colectate prin dispozitivele de scurgere (şanţuri de pământ şi perete din beton). Elementele armate se vor realiza din beton C35/45, cele nearmate din beton C30/37.

În zonele unde au fost identificate terenuri umede s-au prevăzut drenuri de fund de şanţ care vor fi descărcate la podeţele existente/proiectate.

Podeţul nou de la km 10+220 a fost dimensionat cu o deschidere care să asigure debuşeul necesar pentru scurgerea normală a apei. S-a proiectat un podeţ nou din tuburi prefabricate
din beton cu diametrul de 800 mm şi lungimea de 7,50 m.

La km 10+654 se înlocuieşte podeţul existent cu un podeţ din tuburi prefabricate din beton cu diametrul de 800 mm şi lungimea de 10,00 m.

Podeţul dalat monolit de la km 9+380 se va înlocui cu un podeţ din elemente prefabricate DD4 conform calculul hidraulic rezultat conform debitului de calcul cu asigurare de 1%.

La km 9+280 pe partea dreaptă se vor face lucrări de amenajare a torentului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax