Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un nou record mondial, Untold-junior și o alee a Centenarului la Alba Iulia. Evenimente dedicate Marii Uniri


Publicat

Doborârea unui nou record mondial, un „Untold” al copiilor, Vladimir Cosma, invitat la Sărbătoarea Muzicii, o alee a centenarului și alte evenimente dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire sunt pregătite pentru anul 2018 în municipiul Alba Iulia și în județul Alba. 

„Este un an în care va fi un restart, nu doar o schimbare de două cifre la trei cifre, este un restart pe care vrem să-l dăm vieții și vom avea și un slogan „ComUnitate” prin care vom încerca să schimbăm mai multe lucruri, dar cel mai mult ne vom îndrepta atenția asupra copiilor, pentru că asta ne intersesează foarte mult. Nu stăm cu spatele la trecut, avem trecutul de partea nostră și tocmai din acest motiv suntem convinși că avem și datoria să ne gândim la următorii 100 de ani prin copii”, spune Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Municipiului Alba Iulia.

Acesta a enumerat câteva dintre evenimentele care se vor organiza anul acesta pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire. Printre acestea se află un nou record care va fi  certificat Guinness World Records, mai exact un grup ce 8.000 de copiii, îmbrăcați în culorile tricolorului, vor forma cifra 100. Evenimentul este programat în luna septembrie.

Tot pentru acest an este programat un „Untold” al copiilor.

„Vom face un Untold al copiilor, pentru că v-am spuns că ne îndreptăm atenția spre copii. Vom avea în Cealaltă Capitală o transformare într-un festival cu ușoare valențe dedicate copiilor și mai sunt. De exemplu, Utopie Urbană, în care vom încerca să le cerem copiilor să desenze cum cred ei că va arăta Alba Iulia peste 100 de ani, iar artiștii de street art vor replica desenele lor, la o scară mult mai mare, pe un trotuar întreg”, mai spune Mihai Coșer.

Va exista un concurs pentru a aduce 100 de copii din țară, care vor planta fiecare, pe aleea Centenarului, câte un copac lângă care se va pune o plăcuță cu numele celui care l-a plantat.

Pentru a anima Cetatea și pentru a încerca să-i facă pe turiști să înnopteze la Alba Iulia, se va include un traseu în partea interioară a șanțurilor cetății care se va baza pe video mapping și iluminat arhitesctural, care vor reprezenta scene din istoria României.

De asemenea, se vor menține evenimentele devenite deja cunoascute, dar care vor avea o linie comună prin care să marcheze Anul Centenar.

Și Consiliul Județean a început să își organizeze „pașii” pentru evenimentele care se vor organiza în județ cu ocazia Centenarului.

Citeşte şi CALENDARUL evenimentelor finanţate de Consiliul Judeţean Alba, în 2018. Festivaluri, târguri, expoziţii

„Încercăm să mutăm la nivelul primăriilor, să montăm în locurile importante din comune și orașe plăci comemorative și chiar simboluri pentru cei care au fost delegați la Marea Unire.

 

Evenimentele se vor desfășura pe parcursul mai multor luni, cu caracter național. Evenimentele curente vor fi introduse sub egida centenarului. Vom încerca să le regândim și să le consolidăm. Vom susține evenimentele municpiului Alba Iulia cu instituțiile noastre”, a declarat Dan Popescu, administratorul județului Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. IOn

    joi, 08.02.2018 at 17:12

    Untold al copiilor, adica o sa cante armin van buren „Catelus cu parul cret” in timp ce pusti de 10-12 ani isi baga-n vena? cooool!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zile libere în luna iunie: Românii au parte de două minivacanțe. Care sunt perioadele de sărbători legale până la finalul anului

Publicat

zile libere

Weekendul 30 – 31 mai alături de 1 iunie formează prima minivacanță, de care românii au parte în această perioadă. 

De asemenea, o altă minivacanță va fi în perioada 6, 7, 8 iunie, care cuprinde duminica și a doua zi de Rusalii. 

De altfel, zilele de 1 iunie – luni – Ziua Copilului și 8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii sunt singurele zile libere din luna iunie.

Până la sfârșitul anului românii mai au parte de urmatoarele zile libere:

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei (minivacanță de 4 zile)

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – vineri – Crăciun (minivacanță de 3 zile)

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Voicu Paul anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran din Alba Iulia. Când ar urma să aibă loc recepția

Publicat

Primaria Alba Iulia, prin vocea viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Prima data, Voicu Paul anunța într-o conferință de presă, la sfârșitul lunii octombrie, chiar în interiorul pasajului deschiderea acestuia cu ocazia Zilei Naționale a României din 2019.

După ce a trecut și ziua Națională, o nouă dată a fost făcută publică, undeva prin luna martie, dar potrivit lui Voicu Paul, mai multe probleme cu diferite achiziții și pandemia de coronavirus au anulat deschiderea.

Vineri, 29 mai, întrebat de reporterul Alba24 când va fi deschis, Voicu Paul a declarat: ”Este finalizat, facem recepția, nu pot să vă spun chiar acum ziua, dar maxim într-o săptămână două, îl vom deschide”.

Referitor la informația care se vehicula în spațiul public că ar exista infiltrații la tavanul pasajului, acesta a declarat:

”Nu, nu există inflitrații, când a fost desfăcut și nu era tavanul fals am observat foarte atent acele lucrări, acolo este un tavan fals și oricum dacă sunt mici infiltrații în sensul de câțiva picuri de apă ei sunt preluați și conduși spre partea de ape pluviale”, a precizat Voicu Paul.

Cu câteva zile înainte de 1 decembrie 2019, la nivelul grupurilor sanitare existau infiltrații, fiind derulate lucrări de hidroizolație.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,9 milioane de lei cu TVA.

foto: Arhiva Alba24.ro –  stadiul lucrărilor în noiembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

Publicat

Din 1 iunie terasele din țară se redeschid pentru clienți. Industria pub-urilor a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, deoarece fără clienți afacerile nu pot exista. 

După aproape trei luni de inactivitate, ”marea deschidere” vine cu o serie de recomandări, dar și cu o capacitate mult mai redusă decât cea normală. 

Am stat de vorbă cu Irinel Gruian, patronul terasei „La Vizitiu” situată în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, pentru a afla cum s-a pregătit pentru redeschiderea de luni, 1 iunie. 

În primul rând redeschiderea vine cu o reducere a capacității terasei cu aproape 60 %, deoarece trebuie respectată distanța de 2 metri între mese, la care se adaugă un culoar de trecere de 1,5 metri, necesar deplasării ospătarului de la o masă la alta.

La intrarea în tură, angajaților li se va măsura temperatura care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade, iar valoarea rezultată va fi trecută într-un registru.

CITEȘTE ȘI: La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

De asemenea, toți angajații vor purta mască de protecție, capișon și șorț. Măști vor fi  nevoiți să poarte și clienții când vor folosi toaleta din interiorul localului.

Dacă aceștia nu au  mască asupra lor, vor primi una din partea firmei. De asemenea, la intrarea pe terasă vor exista aparate cu dezinfectant.

Un alt lucru implementat la barul din Alba Iulia este posibilitatea de a scana meniul cu un smartphone, utilizând tehnologia QR code. În acest fel clienții nu vor mai atinge fizic meniul imprimat.

După ce clienții vor pleca de pe terasă, ospătarii vor dezinfecta masa la care aceștia au stat.

Potrivit autorităților, după deschiderea teraselor în aer liber de pe 1 iunie, la jumătatea lunii ar putea fi deschise și resturantele la interior.

Un reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.400 de tablete, oferite de Biserica ortodoxă română, elevilor din comunități defavorizate

Publicat

soare

Patriarhia Română a oferit elevilor de clasa a VIII-a și a XII, care provin din comunități defavorizate, dar și cadrelor didactice, peste 4.400 de tablete prin proiectul ”Alege Școala!”. În proiect s-au implicat eparhiile din țară și din diaspora română.

„În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare”, potrivit unui comunicat al BOR transmis, sâmbătă.

Patriarhia a oferit 4.470 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare totală de 2.661.852 lei. Prin Proiectul „Alege Şcoala!” au fost date 1.919 tablete, în valoare de 1.151.400 lei, iar prin intermediul eparhiilor – 2.551 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare de 1.510.452 lei.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate