Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un preot din Războieni ajută peste 200 de copii şi vârstnici din familii nevoiaşe: „Menirea mea este să sprijin cu tot ce pot oamenii“

Publicat

12342571_153633878325904_6547019135367414241_n La Războieni, lângă Ocna Mureș, un preot venit tocmai din Republica Moldova a reuşit să făruiască o minune. În numai câţiva ani, cu ajutorul autorităţilor şi al oamenilor cu suflet mare, preotul Vladimir Beregoi a ridicat două centre de zi pentru copii şi a dezvoltat servicii de îngrijire pentru vârstnicii din şapte sate.

Războieni este o localitate cu ceva mai mult de 1.500 de locuitori, parte componentă a oraşului Ocna Mureş. Ca peste tot în România, şi aici există multe familii care nu pot să asigure copiilor un trai decent, dar şi mulţi bătrâni de care nu mai are nimeni grijă. De când a venit preotul Vasile Beregoi în sat, parcă aceste probleme s-au mai atenuat. În numai câţiva ani, cu ajutorul autorităţilor şi al oamenilor cu suflet mare, preotul Valdimir Beregoi a ridicat două centre de zi pentru copii şi a dezvoltat servicii de îngrijire pentru vârstnicii din şapte sate apropiate.

Aşezământul „Sfântul Serafim de Sarov şi Sfântul Simion Ştefan” din Războieni a fost deschis în anul 2011. În cadrul acestuia sunt oferite copiilor servicii educative, recreative şi de socializare, servicii de informare şi consiliere, programe pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă şi de dezvoltare personală, intervenţie psihologică, pedagogică şi socială, suport material, hrană, îmbrăcăminte şi igienizare dar şi consiliere şi sprijin pentru părinţi. Planurile preotului nu se opresc, însă, aici. Anul acesta vrea să deschidă şi un azil pentru bătrâni.

15056457_326830177672939_1536444211899747339_n Preotul Vladimir are 40 de ani şi este din Basarabia. A venit în România la studii acum 20 de ani şi a ales să rămână aici pentru a-i ajută pe cei nevoiaşi. Copiii cu risc de abandon şcolar primesc aici şi o masă caldă în fiecare zi. În total, peste 200 sute de copii şi de vârstnici beneficiază de serviciile sociale ale centrelor deschise la Războieni. În fiecare an, copiii din comunitate merg în excursii organizate în cadrul centrului de zi.

Tot aici există şi o spălătorie precum şi o cameră specială unde se pot acorda consultaţii medicale. Centrul de zi funcţionează într-un parteneriat încheiat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Consililiul Local Ocna Mureş. Vârstnicii beneficază de ajutor pentru igiena corporală, hrănire, servicii de reabilitare, servicii de suport – cumpărare de alimente, activităţi de curăţenie, servicii sociale şi medicale.

„Menirea mea în această comunitate este să ajut cu tot ce pot. Prin înfiinţarea centrelor de zi şi a servicului de îngrijire a bătrânilor la domiciliu am reuşit să rezolvăm mare parte din problemele sociale cu care se confrunta localitatea. Sperăm să ne dezvoltăm în continuare şi să extindem numărul beneficiarilor din aceste centre”, spune preotul din Războieni.

Banii pentru aceste proiecte vin din donaţii, de la autorităţi şi Filantropia Ortodoxă de Alba Iulia.

Pe lângă activităţile sociale, preotul Vladimir s-a implicat şi în dezvoltarea sportului în mica comunitate din aporpierea râului Mureş. În 2013 a pus bazele înfiinţării echipei de fotbal din liga a V-a, AS Războieni-Cetate. În 2016, echipa a fuzionat cu clubul de fotbal din Ocna Mureş.

Foto: Facebook

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax