Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Un proiect de lege propune revenirea la denumirea de „țigan” în loc de „rom”. Dezbateri la Senat

Publicat


ziua romilor sebesLa Senat a fost pus în discuţie un proiect de act normativ prin care se propune revenirea la denumirea de „țigani” pentru persoanele de etnie romă.

Inițiatorii proiectului, deputații independenți Bogdan Diaconu și Virgil Guran, doresc ca toate documentele și denumirile oficiale din țara noastră să folosească  „țigan”, „țigănesc” și derivatele lor în loc de „rom”, „rrom” sau „romani”.

Modificarea ar duce la evitatea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român și cea de „rom”, conform expunerii de motive. Inițiatorii consideră că România și-a schimbat abrevierea internațională „ROM” în „ROU” tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretări în acest sens.

Proiectul de lege a fost propus pentru respingere de către Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități. Totodată, propunerea a primit aviz negativ de la Comisia pentru egalitatea de șanse și de la Consiliul Legislativ.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități și-au motivat propunerea de respingere făcând referire, printre altele, la primul Congres Mondial al Rromilor, din anul 1971, moment din care în documentele internaționale a început să fie folosit predominant termenul de „rrom”.

Totodată, membrii Comisiei au arătat că, la nivelul instituțiilor europene, sunt folosite atât denumirea de „rom”, cât și cea de „țigan”, cu mențiunea că acestea sunt limitate ca număr.

Trecerea oficială la denumirea de „rom/rrom” a fost asumată de România printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman, în anul 2000.

În alte state membre ale Uniunii Europene se folosesc denumiri precum „tziganes” (Franta), „zingara” (Italia), „sinti” (Germania), „gitanos” (Spania), dar nu este evitat nici apelativul „rom”/”rrom”, se mai arată în raportul de respingere al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.

În cazul acestei propuneri legislative, Senatul este prima Camera sesizată. Prin urmare, forul decizional este Camera Deputaților.

sursa: avocatnet.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. anonim

    luni, 11.01.2016 la 01:40

    Deportati tiganii in India. E mai simplu asa. Nu va fi niciodata schimbata denumirea pentru ca guvernantii sunt tot tigani. Nu uitati etnia celui care a propus prima data denumirea de rrom: tot tigan. Suntem condusi de tigani de la revolutie pana in prezent. Schimbati conducerea mai intai si apoi legile. Intr-o tara condusa de hoti nu exista lege. Tiganii sunt cea mai oribila specie pamanteana. Locul lor e in India, nicidecum in Romania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ludovic Orban a invitat Google să ia în considerare stabilirea unei prezențe a companiei în România

Publicat

Premierul Ludovic Orban a adresat vicepreşedintelui Google Kent Walker invitaţia de a lua în considerare stabilirea unei prezenţe a companiei în România a anunțat Guvernul. Cu ocazia participării la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Kent Walker, vice-preşedinte […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Tupeu la Alba Iulia. Cu mașina de lux, pe pista de biciclete de la Mamut

Publicat

Un șofer a intrat duminică cu mașina sa de lux pe pista de biciclete de la Parcul Dendrologic, deasupra restaurantului Panoramic. În zona respectivă, traficul este restricționat iar aleile sunt doar pentru bicicliști și pietoni.  Un cititor Alba24 a fost deranjat de tupeul șoferului care a decis că regula nu i se aplică și lui […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Au început noile sondaje ”din ușă în ușă”, la Alba Iulia. Gabriel Pleșa este măsurat în calitate de candidat al USR la primărie

Publicat

plesa usr

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe adeziunea la USR Alba a lui Gabriel Pleșa, nici nu au ieșit liberalii din corzi, după lovitura dată de fostul lor coleg, că au și început sondajele door to door care măsoară deja noile aranjări de forțe în lupta pentru Primăria Alba Iulia.  Primii operatori de sondaje […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Temperaturi de primăvară, dar și câteva ploi și ninsori. Prognoza pe zile și localități, 17-23 februarie

Publicat

alba iulia

Vremea se încălzește în următoarele zile, în județul Alba, iar temperaturile vor urca până la valori specifice primăverii. Vor fi și câteva averse – ploi la șes și ninsori la munte, la mijlocul săptămânii viitoare. Temperaturile maxime vor fi de 11-13 grade Celsius, în primele trei zile ale săptămânii, apoi se mai răcește. Vă prezentăm […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate