Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un proiect de lege propune revenirea la denumirea de „țigan” în loc de „rom”. Dezbateri la Senat

Publicat

ziua romilor sebes La Senat a fost pus în discuţie un proiect de act normativ prin care se propune revenirea la denumirea de „țigani” pentru persoanele de etnie romă.

Inițiatorii proiectului, deputații independenți Bogdan Diaconu și Virgil Guran, doresc ca toate documentele și denumirile oficiale din țara noastră să folosească  „țigan”, „țigănesc” și derivatele lor în loc de „rom”, „rrom” sau „romani”.

Modificarea ar duce la evitatea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român și cea de „rom”, conform expunerii de motive. Inițiatorii consideră că România și-a schimbat abrevierea internațională „ROM” în „ROU” tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretări în acest sens.

Proiectul de lege a fost propus pentru respingere de către Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități. Totodată, propunerea a primit aviz negativ de la Comisia pentru egalitatea de șanse și de la Consiliul Legislativ.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități și-au motivat propunerea de respingere făcând referire, printre altele, la primul Congres Mondial al Rromilor, din anul 1971, moment din care în documentele internaționale a început să fie folosit predominant termenul de „rrom”.

Totodată, membrii Comisiei au arătat că, la nivelul instituțiilor europene, sunt folosite atât denumirea de „rom”, cât și cea de „țigan”, cu mențiunea că acestea sunt limitate ca număr.

Trecerea oficială la denumirea de „rom/rrom” a fost asumată de România printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman, în anul 2000.

În alte state membre ale Uniunii Europene se folosesc denumiri precum „tziganes” (Franta), „zingara” (Italia), „sinti” (Germania), „gitanos” (Spania), dar nu este evitat nici apelativul „rom”/”rrom”, se mai arată în raportul de respingere al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.

În cazul acestei propuneri legislative, Senatul este prima Camera sesizată. Prin urmare, forul decizional este Camera Deputaților.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. anonim

    luni, 11.01.2016 at 01:40

    Deportati tiganii in India. E mai simplu asa. Nu va fi niciodata schimbata denumirea pentru ca guvernantii sunt tot tigani. Nu uitati etnia celui care a propus prima data denumirea de rrom: tot tigan. Suntem condusi de tigani de la revolutie pana in prezent. Schimbati conducerea mai intai si apoi legile. Intr-o tara condusa de hoti nu exista lege. Tiganii sunt cea mai oribila specie pamanteana. Locul lor e in India, nicidecum in Romania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax