Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un proprietar de oi din Alba, obligat de instanță să plătească daune după ce animalele au distrus 8 hectare cultivate cu grâu

Publicat

oi ovine

Un bărbat din Alba, proprietar de ovine, a fost obligat de instanța de judecată să plătească daune unei societăți comerciale după ce oile sale au distrus aproape 8 hectare de teren agricol ce aparținea firmei în cauză. 

Mai exact, firma deținea în 2019 un teren agrar de aproximativ 30 de hectare, în satul Heria, din județul Alba. Potrivit motivării instanței, ”pe acel teren s-au efectuat lucrări de pregătire pentru însămânțare, iar ulterior în lunile septembrie – octombrie pe întreaga suprafață a fost cultivată sămânță din planta Triticale, ce reprezintă un produs hibrid de grâu și secară.

În condiții normale, această plantă ajunge la maturitate după trecerea unei perioade de aproape un an de zile și poate fi recoltată în luna iulie 2020”, se arată în documentul citat.

La sfârșitul anului, un angajat al firmei s-a deplasat la terenul agricol pentru a efectua anumite verificări, însă odată ajuns acolo a constatat faptul că pe suprafața cultivată au pătruns în număr mare de oi, care au provocat distrugerea culturii prin pășunare.

Paguba produsă astfel este de o mare însemnătate pentru reclamantă întrucât suprafața afectată în acest mod este de aproximativ 7,5 ha din totalul de 30 de hectare.

În urma verficărilor realizate de polițiști proprietarul animalelor a fost identificat.

Acesta a fost acționat în instanță de firma care deținea terenul, firmă care a cerut daune pentru distrugerile provocate de materiale.

Un proces în civil a început pe rolul Judecătoriei Aiud, iar o primă sentință a fost dată pe 5 aprilie 2021.

Magistrații Judecătoriei Aiud l-au obligat pe proprietarul oilor la plata a ”sumei de 11.400 lei reprezentând despăgubiri pentru pierderea efectiv suferită și a sumei de 20.019,36 lei despăgubiri pentru beneficiul nerealizat. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 6186 lei, din care 1781 lei taxă judiciară de timbru, 2.900 lei onorariu expert, 20 lei taxă judiciară dosar și 1485 lei onorariu expert dosar.

Sentința Judecătoriei Aiud nu a fost definitivă.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax