Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un recidivist și o femeie condamnați la închisoare pentru o tâlhărie în Vințu de Jos. Unde au dosit banii furați


Publicat

vintu scandal

Un bărbat, recidivist și o femeie au fost condamnați la închisoare cu executare, pentru că au tâlhărit un bărbat în parcul din Vințu de Jos.

Nicolae Savu, alături de prietena sa de drum, Crucița Gabor și Eugen.G.C., s-au cunoscut în gara din Vințu de Jos și de acolo s-au dus direct la barul din localitate. După ce au băut pe banii lui Eugen, cei doi proaspeți ”prieteni” l-au bătut cu pumnii și picioarele și i-au furat aproximativ 800 de lei, un radio, un telefon mobil, o geacă de trening și ceva alimente.

Povestea unei prietenii formată pe peronul gării din Vințu de Jos s-a terminat după gratii pentru cei doi tâlhari și în spital pentru victima lor.

Nicolae Savu, Gabor Cruciția și Eugen G.C. s-au întâlnit în 27 iunie 2018, seara, în gara din Vințu de Jos. Deși nu se cunoșteau, cei trei s-au împrietenit rapid și au mers la barul din localitate pentru a servi un păhărel.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Eugen G.C. s-a oferit să plătească pentru toată consumația din seara respectivă. În jurul orei 3.00, a ieșit afară din bar alături de proaspăta sa prietenă, Crucița Gabor și s-au îndreptat spre parcul din localitate.

La scurt timp, după ei a venit și Nicolae Savu, care l-a atacat pe bărbat cu pumnii. Nici Crucița nu a stat prea mult pe gânduri și a început și ea să îl lovească pe bărbat. Cei doi l-au lovit cu pumnii și picoarele în timp ce acesta striga după ajutor, rezultă din rechizitoriul întocmit de procurori.

Cei doi au luat de la bărbat aproximativ 800 de lei și un telefon mobil. După ce l-au tâlhărit pe bărbat, inculpații s-au întors la bar.

Potrivit rechizitoriului, bărbatul, bătut bine cu pumnii și picioarele, a încercat să ajungă și el la bar, dar s-a prăbușit pe drum. În acel moment, un martor a sunat la 112, iar în urma apelului s-a deplasat un echipaj medical, dar și unul de poliție.

Polițiștii i-au găsit pei cei doi la bar. Atunci au recuperat de la ei ”multe bunuri aparținând persoanei vătămate, respectiv aparatul radio, un briceag cu mâner roșu, o bluză de trening și mai multe alimente, care au fost restituite persoanei vătămate, întocmindu-se proces-verbal de predare-primire”.

Dar banii pe care cei doi i-au furat de la bărbat și telefonul mobil nu au fost de găsit în noaptea respectivă.

Telefonul a fost găsit a doua zi sub masa barului din localitate, de către patronul localului. Pentru depistarea banilor, au fost percheziţionaţi corporal cei doi agresori.

Mai exact, ”ulterior, la centrul de reținere au fost identificate și ridicate suma de 337 lei de la inculpatul Savu Nicolae și suma de 470 lei de la inculpata Gabor Crucița, sume pe care inculpații le ascunseseră în zonele intime”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Victima agresorilor a avut nevoie de peste 8 zile de spitalizare.

Pentru faptele petrecute în data de 27 iunie 2018, magistrații de la Judecătoria Sebeș i-au condamnat, în 29 noiembrie, pe cei doi, la închisoare cu executare.

Nicolae Savu a primit 4 ani de închisoare cu executare. Mai avea în trecut o condamnare de 8 ani de închisoare, dar fusese eliberat condiționat, cu rest de 584 de zile de detenție. Prietena lui de drum s-a ales cu 2 ani de închisoare cu executare, într-un penitenciar pentru femei.

”condamnă inculpatul SAVU NICOLAE,…, în prezent încarcerat în Penitenciarul Aiud, la pedeapsa închisorii de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată,(…) Constată că prin sentinţa penala nr. 1414/2016 pronunţată de Judecătoria Dej s-a dispus liberarea condiţionată din pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare, aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 621/2010 pronunțată de Judecătoria Sibiu în data de 28.10.2010 în dosarul penal nr. 11464/306/2010, definitivă prin decizia penală nr. 311/2011 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia în data de 17.03.2011, având un rest de pedeapsă de executat de 584 de zile, intrat în autoritate de lucru judecat, care s-ar fi considerat executată la data de 13.07.2018. (…) revocă liberarea condiționată, dispusă prin sentinţa penala nr. 1414/2016 pronunţată de Judecătoria Dej și dispune executarea restului de pedeapsă de 584 de zile de închisoare alături de pedeapsa de 4 ani închisoare, aplicată în prezenta cauză, urmând ca inculpatul să execute 4 ani și 584 de zile închisoare, în regim de detenție.(…) condamnă inculpata GABOR CRUCIŢA, în prezent încarcerată în Penitenciarul Gherla, la pedeapsa închisorii de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, săvârșită în timpul nopții și prin folosirea unei arme asimilate, care se va executa în regim de detenție.(…)”, se arată în decizia Judecătoriei Alba Iulia. 

Nicolae Savu a contestat decizia primită de la Judecătoria Alba Iulia și dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel, unde magistrații vor da hotârârea definitivă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

2 IUNIE: Un an de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Zeci de mii de pelerini au fost prezenți pe Câmpia Libertății

Publicat

papa la blaj

În urma cu un an, pe 2 iunie 2019, zeci de mii de pelerini au participat la vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

Pregătirile pentru primirea Sanctității Sale au început cu câteva săptămâni înainte de data de 2 iunie, iar Blajul a devenit pentru un timp cel mai sigur oraș din țară. Toate structurile din România au fost angrenate pentru ca vizita istorică să se desfășoare fără probleme.

p

Papa a ajuns pe Câmpia Libertății în jurul orei 11.00 și a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis. La Blaj, Papa Francisc a participat liturghia greco-catolică şi la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Acesta a stat pe un tron din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul a făcut trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

papa la blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman a luat prânzul, împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 s-a întâlnit cu comunitatea rromă din oraș. Tot acolo a fost programat și salutul Sfântului Părinte.

Imediat, după întâlnirea cu comunitatea rromă, Papa a plecat spre Sibiu unde a avut avion direct către Roma.

papa345

Pe lângă vizita istorică a Sanctității Sale, un alt eveniment a marcat ziua de 2 iunie: comportament exemplar al pelerinilor.

Toate sectoarele în care s-au aflat aceștia au rămas curate. Oamenii și-au strâns toate gunoaiele și le-au luat cu ei. Nu au rămas hârtii, resturi de mâncare sau peturi.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scutiri de impozit și de contribuții acordate persoanelor cu handicap, programatori și constructori, anulate de Guvern

Publicat

bani

În plină pandemie, Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care a anulat scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.

Astfel, aceste categorii de persoane au plătit impozit de 10% pe veniturile din șomaj tehnic și pe indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului.

Mai mult, constructorii erau scutiți și de contribuții sociale și de sănătate, însă aceștia au fost forțați să le plătească în cazul intrării în șomaj tehnic, scrie libertatea.ro.  

Scutirile sunt prevăzute, în mod normal, în Codul Fiscal. Ordonanța 30/2020 specifică că asupra indemnizației de șomaj tehnic se aplică prevederile Codului Fiscal, inclusiv scutirile. Aceasta prevede că indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară.

Documentul a fost adoptat de Guvern în 18 martie și publicat în Monitorul Oficial în data de 21 martie. Actul normativ prevedea că indemnizațiile de șomaj tehnic se impozitează conform Codului Fiscal, ceea ce înseamnă că beneficiau de scutirea la impozitul pe venit de 10% persoanele cu handicap, constructorii și programatorii, în vreme ce constructorii erau scutiți și de contribuțiile sociale de 25%, și cele de 10% pentru sănătate.

Cum câștigul salarial mediu brut luat în calcul la realizarea bugetului era de 5.429 de lei, rezultă că trei sferturi din acesta înseamnă 4.071 de lei brut. Constructorii ar fi urmat să primească „în mână” toată suma, fiind scutiți de toate taxele, în vreme ce persoanele cu handicap și IT-iștii ar fi putut încasa de la stat 2.646 de lei.

Guvernul a revenit cu Ordonanța 48, care elimină aceste facilități în cazul șomajului tehnic și al indemnizației pentru supravegherea copilului. Documentul a fost adoptat în 9 aprilie și publicat în Monitorul Oficial în data de 16 aprilie.

Ordonanța 48 elimină scutirile din Codul Fiscal pentru sumele primit ca șomaj tehnic și indemnizație de supraveghere a copilului. Acestea se mențin pentru salarii și alte câștiguri, dar nu sunt valabile în cazul șomajului tehnic și nici la indemnizația pentru supravegherea copiilor.

Astfel, după ce eliminăm din suma de 4.071 de lei contribuția de pensii (25%), contribuția de sănătate (10%) și impozitul pe venit (10%), rezultă un net de maximum 2.381 de lei pe lună ce poate fi încasat de beneficiari.

sursa: libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Redeschiderea teraselor: obligații care le dau bătăi de cap proprietarilor de localuri

Publicat

Redeschiderea teraselor este posibilă de astăzi, însă în condiții stricte pentru protejarea sănătății clienților și angajaților. Unele reguli însă sunt considerate drept greu de respectat de către o parte dintre patronii de localuri.

Unii dintre aceștia spun că nu-și permit să le ceară clienților date personale, pentru că ”nu sunt polițiști” și că la terase clienții ar trebui să se simtă ”ca acasă”, potrivit ziare.com. 

Se referă la obligația privind registrul de rezervări ale clienților, ce presupune prelucrarea datelor personale, precum și la condițiile în care rezervarea este obligatorie, destul de neclară în legislație.

Altă regulă ce trebuie respectată la terase este triajul observațional. Cu alte cuvinte, clienților nu li se va lua temperatura, la fel ca în cazul triajului epidemiologic la intrarea în spațiile închise, doar se va observa dacă au simptome respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată). Pentru acest triaj observațional nu este necesar ca persoanele desemnate să aibă o pregătire specială în acest sens.

Reguli de respectat la terase (potrivit normelor aprobate prin Ordin 966/1.809/105/2020 – Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, ANSVSA)

– acces interzis pentru clienții cu simptome respiratorii (triaj observațional)

– minimum 2 metri între mese (minimum 2 m între ocupanții scaunelor meselor alăturate); în funcție de amplasarea meselor cu respectarea prevederilor, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul spațiului special amenajat din exteriorul clădirii unității de alimentație publică (terase)

– păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între clienți, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii

– cel mult 4 persoane la o masă, dacă nu sunt membri ai aceleiași familii

– este interzis transferul de la o masă la alta a meniurilor, solnițelor sau altor obiecte; acestea se vor dezinfecta după plecarea clienților de la o masă

– chelnerii trebuie să poarte măști și mănuși

– rezervarea locurilor: obligația unui registru de evidență a rezervărilor clienților, pentru ca, în cazul apariției unei îmbolnăviri, să poată fi făcută ancheta epidemiologică

– se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (de exemplu, înspre și dinspre toaletă); trebuie reorganizate circuitele de producție și livrare, unde este cazul

– trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaților

– măsuri de respectare a distanței între angajați; dacă nu este posibil, măsuri suplimentare de protecție (reducerea numărului de angajați și lucrul în ture, folosirea de echipament de protecție)

– dezinfectarea spațiilor trebuie făcută frecvent

– dezinfectant pentru mâini la intrarea pe terasă și la grupurile sanitare.

– interzis consumul produselor în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei

– instalarea de panouri de protecție din plexiglas în unitățile cu plata la casă de marcat

foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

UPDATE: BACALAUREAT 2020. Sesiune specială a examenului în iulie, pentru elevii cu probleme medicale

Publicat

examen

O sesiune specială de Bacalaureat ar putea fi organizată din 6 iulie, pentru cei care, din motive medicale, nu vor putea susține probele de examen din 22 iunie.

UPDATE: „Sesiunea specială de BAC va începe, de principiu, pe 6 iulie, cu proba la română. Pe 7 iulie, proba obligatorie la Matematică sau Istorie și pe 8, cea la alegere”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit știriedu.ro.

Declarația a fost făcută la EuropaFM de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Citește și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Acesta a spus că este o propunere ce se află în discuții și că anunțul oficial va fi făcut de Ministerul Educației.

Premierul Ludovic Orban a declarat că și-a dat acordul pentru organizarea sesiunii speciale, potrivit digi24.ro.

„Am avut o discuție cu dna ministru (ministru al Educației -n.r.) și mi-am dat acordul. Pentru copiii care au temperatura nu li se poate răpi șansa de a da bacalaureatul”, a anunțat și premierul Ludovic Orban, la Digi 24, precizând că propunerea i s-a părut corectă.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației trebuie să se pună de acord, astfel încât să se organizeze foarte bine – din punct de vedere sanitar și logistic – noua sesiune de bacalaureat. Ludovic Orban a arătat că practic trebuie organizate într-un interval scurt de timp trei sesiuni de bacalaureat și este nevoie nu numai de igienizare, ci și de asigurarea numărului de cadre didactice necesare.

Reamintim că și în cazul Evaluării Naționale s-a decis organizarea sesiunii speciale, ce va începe în 29 iunie.

Vezi  EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Marți încep înscrierile pentru examen. Calendarul probelor și detalii pentru elevii de clasa a VIII-a

Examenul propriu-zis de Bacalaureat începe în 22 iunie, cu probele scrise.

După încheierea situației școlare, elevii care au terminat clasele XII-XIII se înscriu la Bacalaureat, în perioada 3-10 iunie.

Vezi și BACALAUREAT 2020: Ghidul de înscrieri la examen. Model de cerere și procedura pentru echivalarea probelor de competențe

Echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat (2020), se face în perioada 11 – 17 iunie 2020.

surse: Europa FM, Digi24

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate