Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un sfert de secol de „Inter-Art”. Fundația din Aiud împlinește 25 de ani de activitate


Publicat

Fundația „Inter-Art” Aiud a fost înființată în 1996 și propune o abordare alternativă a artei contemporane, ca un punct de legătură între civilizații și culturi, deschizând astfel o arenă pentru artiștii contemporani din întreaga lume datorită membrilor fondatori activi  Stefan Balog, Ioan Hădărig, Robert Lixandru și celor care li s-au alăturat în timp în coordonarea proiectelor: Zoltán Balog, Elena Cristea și Andrei Bakó.

„Un sfert de secol Inter-Art! …Și rămân bineînțețes realizările celor 25 de ani, cu bune și rele, tristeți și bucurii, proiecte deosebite sau țeluri încă neatinse. Însă toate aceste aspecte formează o poveste unică al unei alternative artistice, o altfel de abordare a conceptului artistic și creativ… Sper că cei 25 de ani Inter-Art au contat și nu a fost doar o scânteie.  Suntem la o cotitură importantă, un moment de sărbătoare ce ne deschide următoarea ușă prin care pașim mai departe, spre un loc în istorie”, a declarat Stefan Balog, Președinte, Fundația „Inter-Art”.

„A vorbi despre 25 de ani de Inter-Art la Aiud înseamnă să realizezi că un fenomen artistic, creat într-un orășel de provincie din Transilvania, România, a reușit să modeleze destine artistice, să impună valori ale artei contemporane românești în context internațional, să ofere alternative culturale, naționale și internaționale, să exprime idealuri, sentimente, tăiri, atitudini…”, a explicat Ioan Hădărig, director artistic, Fundația „Inter-Art”.

„Fundația „Inter-Art” Fundația „Inter-Art” împlinește 25 de ani – un sfert de secol, un proiect de o viață și sunt fericit că fac parte din ea.”, a spus Robert Lixandru, secretar general.

Mesaje pentru „Inter-Art” la 25 de ani de activitate

Cuvânt de salut din partea Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, Administraţia Prezidenţială

„În cei 25 de ani de existenţă, Fundaţia Inter-Art Aiud a fost un facilitator al dialogului între creatori, precum şi între artişti şi iubitorii de artă. Mai mult decât atât, fundaţia a construit o foarte valoroasă platformă de comunicare între artişti români reprezentând toate etniile din România, precum şi între artişti români şi străini, mărturie în acest sens fiind atât cele 24 de ediţii ale taberei internaţionale de artă plastică, cât şi cele două ediţii ale taberei interetnice de artă contemporană organizate la Aiud (2016, 2018). Diversitatea expresiilor artistice este susţinută şi promovată în mod activ de Inter-Art cu prilejul tuturor manifestărilor organizate.

Această abordare bazată pe dialog şi conlucrare este marca distinctivă a Fundaţiei Inter-Art, o serie de instituţii de stat şi private din România şi din străinătate susţinând aceste demersuri ale fundaţiei.

Prin expoziţiile prezentate în spaţii prestigioase precum sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, sediul Parlamentului European de la Bruxelles sau Palatul Naţiunilor de la Geneva, Inter-Art este un veritabil ambasador al României interculturale.

În semn de recunoaştere pentru activitatea fundaţiei, în anii 2018 şi 2019, Preşedintele României a acordat Înaltul său Patronaj Taberei Interetnice de Artă Contemporană Aiud (5-15 iunie 2018), expoziţiei „Imaginile diversităţii” organizate la sediul Parlamentului European (26-30 iunie 2018) şi expoziţiei de artă contemporană românească „Identităţi multiculturale” la sediul ONU din New York (27-31 mai 2019).

Felicit Fundaţia Inter-Art Aiud cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existenţă şi le urez tuturor celor implicaţi în activitatea ei multe proiecte de succes şi de o bună vizibilitate naţională şi internaţională în viitor!”

Cuvânt de salut din partea Lacziko Enikő Katalin, Secretar de Stat Departamentul pentru Relații Interetnice – Secretariatul General al Guvernului

„7 ani de colaborare care au cuprins diverse proiecte comune, tabere de artă, expoziții naționale și internaționale, precum și o expoziție online au dus la un parteneriat fructuos și puternic bazat pe idei comune privind rolul culturii și artei ca cel mai eficient ambasador în promovarea diversității. Cultura reprezintă cunoaștere și pe deasupra, recunoașterea valorilor proprii, deoarece conceptul de cultură nu are sens decât în contextul mai larg al interacțiunii dintre oameni. Nu este suficient să ne gândim la cultură ca la o acumulare de valori de-a lungul timpului, cultura este un act de definire a identității, de apartenență la umanitate – este o fereastră deschisă, o punte către civilizația universală.

Fundația Inter-Art dezvoltă programe interetnice și interculturale care promovează aceste idei și aduc o contribuție semnificativă la arta contemporană din România și la consolidarea relațiilor interetnice începând din 1996.

Departamentul pentru Relații Interetnice și Fundația Inter-Art rezonează asupra acestor idei și au colaborat anual la reunirea artiștilor din cele 20 de minorități naționale ale României și a majorității pentru a crea o platformă de dialog și interacțiune pentru a promova diversitatea culturală bazată pe toleranță, idei, concepte, credințe și personalități din medii diferite.

Departamentul pentru Relații Interetnice este onorat că a contribuit la reușita acestor proiecte și își asigură deschiderea pentru a susține programe care au ca scop reunirea tuturor artiștilor aparținând diferitelor etnii și promovarea acestora și a lucrărilor lor la nivel național și internațional. Recunoașterea și conștientizarea diferențelor și identităților culturale exprimate și reprezentate de artiști urmăresc să îmbogățească dialogul intercultural, prin organizarea de expoziții.”

Cuvânt de salut din partea Iulia Adriana Oana Badea, Primar al Municipiului Aiud, Dr. Lőrincz Helga, Viceprimar al Municipiului Aiud

“Implicarea constantă, de-a lungul celor 25 de ani, a Fundației „Inter-Art” în viața cultural-artistică a municipiului Aiud s-a concretizat prin zeci, dacă nu sute, de evenimente culturale de o înaltă ținută pentru cetățenii din mica noastră comunitate. Motiv pentru care le suntem recunoscători.

Taberele „Inter-Art”, nenumăratele expoziții și alte proiecte cultural-artistice derulate în cadrul excelentei colaborări cu Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” au făcut din municipiul Aiud unul dintre cele mai importante centre ale culturii din județul Alba. Din această strânsă colaborare au ieșit evenimente precum cele două ediții ale Taberei Interetnice de Artă Contemporană sau expoziția de artă ”Imaginile diversității”, organizate sub egida Înaltului Patronaj al Președintelui României. Datorită lor, municipiul Aiud a câștigat în 2019 Premiul de Excelență în Promovarea culturală oferit în cadrul Galei AMR. Fundația „Inter-Art” a devenit pe parcursul timpului sinonim cu „cultura” la Aiud. Motive pentru care ne mândrim cu ei și îi sprijinim în tot ceea ce fac.

Sute de artiști din zeci de țări au vizitat Aiudul în decursul ultimelor două decenii și ne-au învățat, prin creațiile lor, că arta și cultura sunt limbaje universale. Fundația „Inter-Art” a contribuit la îmbrățișarea de către aiudeni a diversității, a multiculturalismului și a respectului pentru celalalt indiferent de etnie, religie sau sex. Fundația „Inter-Art” ne amintește prin fiecare proiect al său că împreună suntem mai buni, motiv pentru care am ales ca acesta să fie un mesaj de mulțumire comun: Vă mulțumim domnule președinte Balog Stefan, domnule secretar general Robert Lixandru și domnule director artistic Ioan Hădărig. Împreună facem echipă excelentă la Aiud. Sperăm să continuați ceea ce faceți cel puțin încă pe atât!”

Principiile și scopurile de bază ale Fundației Inter-Art Aiud: reprezentarea artei contemporane, descoperirea unei arii a interferențelor culturale dintre artiștii români și artiștii din întreaga lume și organizarea unei tabere internaționale de artă plastică la Aiud care are ca scop aducerea unei noi perspective pe scena artei contemporane din fiecare an.

Fundația „Inter-Art” are contacte cu organizații similare și artiști din 192 țări de pe toate continentele lumii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru: În ritmul de acum al evoluției pandemiei de COVID se pot organiza alegeri parlamentare în acest an

Publicat

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat că în ritmul prezent al evoluției de pandemiei de coronavirus în România se pot organiza alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Tătaru a fost prezent marți seara, la TVR1, unde a făcut o serie de declarații pe acest subiect. 

Cele mai importante declarații ale ministrului Tătaru

Avem în jur de 1050 de paturi complet dotate la ATI, dintre acestea sunt 554 ocupate. Avem județe în care avem o suprapopulare: Iași, București, Prahova, Vâlcea, Vaslui. Mai sunt locuri, dar nu e ca acum o săptămână. Putem fi la risc în privința cazurilor de ATI dacă vom avea o creștere accentuată de la o zi la alta.

Este sub control situația cu școala, este ceea ce așteptam în contextul în care o să avem o creștere de cazuri noi. Școala și alegerile sunt cele mai reglementate, dar gândiți-vă că o zi la copil înseamnă: mijloc de transport în comun, drumul de la școală înapoi și un parc după-amiază. Școala este reglementată.

În momentul acesta nu avem în vedere starea de urgență, este apanajul președintelui României. Noi urmărim evoluția, indicii. Sunt județe care au creșteri pe anumite focare, cum ar fi căminele de bătrâni.

Încă suntem în primul val, faza a doua care este mai agresivă și nu mai beneficiem de aceleași respectări. Vedem o creștere de la o zi la alta, mai ales că septembrie a fost o lună grea, revenirea din concedii, redeschideri de instituții, transport în comun aglomerat etc.

Noi am colaborat cu OMS, cu Uniunea Europeană, luăm decizii comune. Noi trebuie să gestionăm transmiterea cazurilor comunitare și de import (…). Ne așteptăm la o reașezare a noastră ca interpretare, ne așteptăm la testare și carantină obligatorie de 7 zile pentru persoanele care se întorc din zone de risc.

Vaccinul antigripal: Sunt două firme care produc acest vaccin și 5 distribuitori care le aduc la noi în țară. Până acum am primit în jur de 500 mii de doze, urmând ca în 15 noiembrie să le primim pe toate celelalte. Aceste 3 milioane de doze sunt pentru cei care sunt în grupele de risc și care sunt în programul de gratuitate al MS. Celelalte sunt în jur de 800 de mii de doze.

În contextul de acum noi pregătim o situație epidemiologică pentru a putea gestiona și alegerile parlamentare, dar nu depinde numai de noi. Această pandemie se tranșează în pre-spital și asta înseamnă respectarea de reguli. După ritmul de acum se poate merge și la parlamentare.

În funcție de evoluția fiecărei comunități, comitetul județean de coordonare a intervenției evaluează în fiecare parte. Riscăm să ieșim din platou dacă nu respectăm regulile.

Haideți să ne bucurăm în liniște și la distanță. Reluarea unor activități și multitudinea de relaxări trebuie să se facă într-un anumit cadru: o mască, un dezinfectant, o distanțare.

G4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România, primul loc în Europa la credința în Dumnezeu. Studiu legat de nivelul angajamentului religios, realizat în 34 de țări

Publicat

Europenii, în general, sunt mai puțin religioși decât oamenii din alte părți ale lumii. Dar, în Europa, există, uneori, diferențe considerabile în ceea ce privește nivelul angajamentului religios, potrivit unei analize a sondajelor recente ale Centrului de Cercetare Pew în 34 de țări.

România este urmată de Armenia, Georgia, Grecia și Moldova. Ultima pe listă este Estonia.

România este pe primul loc din Europa, la acest capitol, ținând cont de TOATE aspectele investigate de sondaj, per ansamblu. Studiul a investigat mai multe aspecte ale acestui subiect.

Potrivit sondajului, 55% dintre adulții români spun că sunt ”foarte religioși” și 50% consideră că religia este foarte importantă în viața lor.

La acest capitol, suntem pe locul 4. România este pe locul 4 și la proporția celor care spun că cred în Dumnezeu: 64% spun că au o certitudine legată de  existența divinității. În plus, 44% dintre români spun că se roagă zilnic (locul al treilea).

1. Romania 55%
2. Armenia 51%
3. Georgia 50%
4. Greece 49%
5. Moldova 47%
6. Bosnia 46%
7. Croatia 44%
8. Poland 40%
9.Portugal 37%

10. Serbia 32%
11. Ukraine 31%
12. Slovakia 29%
13. Belarus 27%
13. Italy 27%
15. Ireland 24%
16. Lithuania 21%
16. Spain 21%
18. Bulgaria 18%
18. Netherlands 18%

19. Hungary 17%

20. Norway 17%
20. Russia 17%
23. Latvia 15%
24. Austria14%
25. Finland 13%

26. France 12%
26. Germany 12%
26. Switzerland 12%
29. United Kingdom 11%
30. Belgium 10%
30. Sweden 10%
32. Czech Republic 8%
32. Denmark 8%
34. Estonia 7%

Sursă: pewresearch.org

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Restaurante și baruri din Hunedoara, închise din cauza numărului mare de cazuri de COVID. Restricții similare și în alte județe

Publicat

Din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, în mai multe județe din țară, au reapărut restricțiile în zona Horeca. Mai exact, În județul vecin, în 12 localități din Hunedoara nu se mai permite funcționarea restauranturilor și a barurilor.

De asemenea, la Bacău s-au luat măsuri similare în mai multe localități, precum și în județul Iași. Restricțiile vin în contextul în care în mai multe localități din județe s-a depășit rata de infectare de 1.5/1000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

În județul Hunedoara s-a luat măsura ca 12 localități să-și închidă restaurantele și cafenelele, inclusiv la Petroșani.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis, prin Hotarârea nr. 27 din 29.09.2020, să restricționeze și/sau să mențină restricțiile privind desfășurarea unor activități comerciale în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV 2, în ultimele 14 zile, trece peste pragul de 1,5/1.000 locuitori.

Restricția intră în vigoare începând de astăzi, 29.09.2020, și se aplică pentru următoarele activități comerciale:
– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, a restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în interiorul clădirilor.”

Lista localităților unde se aplică prevederile Hotărârii nr. 27 din 28 septembrie 2020 a CJSU Hunedoara: Petroșani, Băiești, Câmpu lui Neag, Dâncu Mic, Fintoag, Galați, Livadia, Mihăileni, Obârșa,Pricaz, Subcetate, Totești.

Și în județul Bacău s-au închis barurile și restaurantele în mai multe localități, iar alte evenimente se pot desfășura cu program limitat.

Restricițiile au intrat în vigoare și în județul Iași, în comunele Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti, unde s-a dispus şi suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. Intrarea în restaurante, cafenele şi sălile cu jocuri de noroc ar putea fi interzisă în municipiul Iaşi începând cu 5 octombrie, dacă rata infecţiilor cu noul coronavirus nu scade sub 1,5 la mia de locuitori.

sursă g4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine este Gabriel Pleșa, noul primar din Alba Iulia. De la o trupă de umor și afaceri cu telefoane, la politică și administrație

Publicat

Gabriel Pleșa, noul primar al municipiului Alba Iulia din partea USR PLUS, era până nu demult viceprimar în administrația locală condusă de Mircea Hava și un membru de bază al vechiului partid liberal. Acesta a ajuns primar candidând practic împotriva foștilor săi colegi. 

Dincolo de activitatea sa politică și din prestația sa din campania electorală, Gabriel Pleșa a fost întotdeauna un personaj discret, puține detalii legate de viața sa privată apărând public.

Familia

Pleșa s-a născut în Alba Iulia și are doi copii: un băiat care este student și o fețită de 11 ani, elevă. Tatăl său, Ioan, a fost profesor de geografie-istorie și pentru multă vreme a lucrat la Arhivele Statului.

Pleșa l-a invocat cu lacrimi în ochi în seara alegerilor, dedicându-i victoria la Primăria Alba Iulia.

Citește: VIDEO: Emoție la sediul USR Alba, în noaptea alegerilor. Gabriel Pleșa a izbucnit în lacrimi: ”Îi dedic victoria tatălui meu”

Mama sa, Maria, a fost contabilă la Consiliul Popular Alba Iulia, devenit ulterior, după Revoluție, Administrația Financiară Alba Iulia.

”Întreaga mea copilărie s-a derulat în jurul Cetății Alba Carolina. Am mers la grădiniță în clădirea de lângă Traseul Celor Trei Fortificații – care acum aparține Palatului Copiilor, după care am urmat cursurile Școlii Generale nr. 2, din spatele Colegiului HCC.

Am intrat apoi la secția mate-fizică a Colegiului „Horea Cloșca și Crișan” și am promovat examenul de Bacalaureat în anul 1985” își amintește Pleșa, într-o postare publicată pe siteul său de campanie.

În campania electorală, Gabriel Pleșa a publicat o fotografie cu o vioară. Fotografia a contrariat o parte dintre cititorii ziarului Alba24, care au dorit să afle dacă într-adevăr, acesta știe să o folosească.

Pleșa a lămurit subiectul: nu doar că știe, dar a urcat și pe scenă. ”Actualul Centru de Cultură „Augustin Bena”, pe atunci Școala Populară de Arte, mi-a fost timp de un deceniu o a doua școală. Acolo am învățat să iubesc vioara și am luat primul contact cu scena și publicul” a transmis acesta.

A urmat Facultatea de Mecanică din Cluj Napoca – secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini și a făcut armata la Lipova, la Școala de Subofițeri în Rezervă, arma infanterie.

În toamna lui 1986 s-a mutat la Cluj Napoca, la facultate. Acolo nu s-a ținut doar de școală, ci și de glume. A făcut parte din grupul de umor, muzică și dans, „Trupa BUM”, a Facultății de Mecanică, cu care a participat la peste 100 de spectacole în cadrul unor festivaluri studențești.

Afacerile

În timpul Revoluției, Gabriel Pleșa era în anul IV de facultate și apoi, după absolvire a făcut parte din prima generație fără post repartizat de stat.

”Am fost, practic, aruncat în acel haos al unei economii de piață incipiente, așa că m-am angajat la o firmă privată, unde lucra și Călin, fratele meu mai mare, pe un post care nici măcar nu cerea studii superioare.

A fost însă o bună lecție de viață, căci a trebuit să o iau de la zero în chiar momentul zero al noii noastre realități. Am descoperit că e ok să ai idei și că e chiar bine să ai inițiativă” își amintește Pleșa.

Așa a decis, împreună cu fratele său, să își facă propria firmă, Matex SRL.

”Era anul 1993 și nu existau încă firme care să ofere servicii de televiziune prin cablu, așa că piața instalațiilor de recepție satelit, acele antene parabolice, era în plină dezvoltare.

De acolo, de la acele antene parabolice am început și, un an mai târziu, în 1994, am deschis Viva SRL, firmă care se ocupă azi cu comerțul materialelor de construcții.

Ulterior, pentru că piața construcțiilor începea să se dezvolte din ce în ce mai mult, am transformat Matex SRL și am trecut de la parabolice la confecții metalice, domeniu în care firma activează și azi” spune Gabriel Pleșa.

Prin Viva SRL, cei doi frați au mai dezvoltat o afacere în domeniul comunicațiilor, între 1996 și 2002 având un parteneriat cu Dialog (actualul Orange). Unii albaiulieni își mai aduc poate aminte de magazinele VIVA, care vindeau telefoane și accesorii.

”Am decis, împreună cu fratele meu, să renunțăm la afacerea cu telefoanele pentru a ne concentra pe piața materialelor de construcții și chiar a construcțiilor civile, un domeniu care în anii 2000 era într-un veritabil boom.

Ambele firme funcționează și sunt în continuare o afacere de familie profitabilă, de activitatea căreia se ocupă în prezent fratele meu, Călin Pleșa” – Gabriel Pleșa.

În politică a intrat acum mulți ani. A fost implicat în multe acțiuni. Printre altele, a fost singurul lider politic din Alba Iulia care a ieșit discret în stradă în timpul manifestațiilor împotriva Ordonanței 13, unde a strigat alături de mii de oameni: ”PSD, ciuma roșie”, un partid cu care acum va trebui să negocieze în mod direct o eventuală colaborare în consiliul local.

La primărie a fost propulsat după fuzionarea PDL cu PNL. Era atunci președinte al organizației municipale a ”vechiului” PNL și în acest context, liderii PDL l-au cooptat la conducerea noii formațiuni politice și implicit în administrație.

Acolo a ajuns în competiție directă cu Voicu Paul. În calitate de viceprimar, Pleșa nu s-a remarcat în mod deosebit prin proiecte importante. De altfel, nici nu i s-au dat prea multe atribuții.

Cum a ajuns să candideze la funcția de primar

După ce fostul primar, Mircea Hava, a devenit europarlamentar, în interiorul organizației județene a apărut o problemă: cine îi va lua locul acestuia și pe cine va susține partidul. Cei doi viceprimari liberali, Voicu Paul și Gabriel Pleșa, au anunțat fiecare că își doresc să candideze.

Dintre aceștia, Mircea Hava l-a preferat pe Voicu Paul, pe care de altfel l-a susținut pentru preluarea atribuțiilor de primar până la alegeri.

Paul a fost considerat de-a lungul timpului, mâna dreaptă a lui Hava și amândoi au o istorie lungă în PDL.

De altfel, Hava i-a spus și președintelui Iohannis că îl preferă pe Voicu Paul, cu prilejul unui eveniment desfășurat anul trecut la Alba Iulia.

i

Discuție cu președintele, despre ”urmașul” lui Hava

Discuția a fost auzită de jurnaliștii care erau în apropiere.

Citește și: Klaus Iohannis către Mircea Hava: ”Dacă pleci la Bruxelles, cine rămâne interimar?” Răspunsul primarului din Alba Iulia

Pe de altă parte, Pleșa provine din ”vechiul” PNL și după fuziune a pierdut rând pe rând în interiorul partidului, în fața lui Paul: întâi funcția de președinte al organizației din Alba Iulia (la care a fost convins să renunțe chiar în ziua alegerilor) și apoi preluarea atribuțiilor de primar de la Hava.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate