Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un șofer din Alba lăsat fără carnet pentru o depășire și-a căutat dreptatea în instanță. A adus mai multe probe decât Poliția

Publicat

Un șofer din Blaj care a fost amendat cu 870 de lei, dar și lăsat fără carnet pentru 60 de zile, și-a căutat dreptatea în instanță. Acesta a fost sancționat de polițiști în luna martie a anului 2023, iar un an mai târziu în 2024, magistrații din Blaj au dat o primă sentință în acest caz.

Bărbatul a cerut în fața magistraților anularea procesului verbal și automat exonerarea de la plata amenzii.

În instanță s-a prezentat șoferul în cauză, care și-a adus martori, dar și o probă video. De asemenea reprezentații poliției au spus că procesul verbal este corect întocmit și au cerut respingerea solicitării întocmite de către șofer.

Ce au reținut polițiștii în procesul verbal

Prin procesul verbal contestat s-a reținut în fapt că, în data de 28 martie 2023, ora 17,55, petentul a condus auto marca  Ford Focus pe DN14 B, iar la km. 13+700 a efectuat manevra de depăşire neregulamentară peste marcajul longitudinal continuu, circulând total pe sensul de mers opus, în zona de acțiune a indicatorului „ Depășirea interzisă”, depășind autoutilitara Volvo, au notat magistrații în motivarea instanței.

Martori propuși și audiați în in instanță

Fiind audiat în fața instanței, martorul a relatat că se deplasa cu o viteză de aproximativ 60-70 km/h conducând o autoutilitară de 22 de tone, iar la un moment dat, pe o porțiune de drum în semicurbă, cu marcaj longitudinal continuu pe o distanță de aproximativ 100-150 m, a fost depășit de un TIR, iar după aproximativ 15-20 de secunde a fost depășit de autoturismul condus de petent.

Martorul a relatat că nu poate preciza dacă petentul a efectuat manevra de depășire pe o porțiune de drum cu marcaj longitudinal continuu sau discontinuu, aspect pe care l-a adus și la cunoștința agentului de poliție în momentul opririi în trafic.

De asemenea, un alt martor, o pasageră în mașina șoferului a făcut declarații în instanță.

Martora a relatat că petentul a efectuat la un moment dat, manevra de depășire a unui camion, iar ulterior a fost oprit de organele de poliție. Martora a arătat că manevra de depășire a fost efectuată în întregime într-o zonă cu marcaj longitudinal discontinuu, arătând că este sigură de acest aspect, au notat magistrații.

Filmare, probă în dosar

Șoferul a depus în instanță un video, în care a fost surprinsă discuția dintre el și șofer. Din câte se pare, polițiștii nu au avut probe video pe care să le depună la dosar.

Înregistrările video depuse în probaţiune de intimat surprind discuțiile dintre petent și agentul de poliție ulterior opririi în trafic a petentului și nu momentul efectuării manevrei de depășire, iar din cuprinsul acestora, rezultă că petentul a negat săvârșirea contravenției.

În absenţa probei video sau a altor mijloace de probă, având în vedere cele relatate de martorii audiați, instanţa apreciază că prezumţia relativă instituită prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost răsturnată, existând cel puțin un dubiu cu privire la veridicitatea faptei reținute în sarcina petentului, au susținut judecătorii.

Câștig de cauză pentru șofer

La un an de la întâmplare, magistrații Judecătoriei Blaj i-au dat câștig de cauză șoferului, în primă instanță.

Aceștia au anulat procesul verbal ”şi în consecinţă exonerează petentul de la plata amenzii contravenționale şi înlătură sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile”, este notat în motivarea instanței.

Momentan decizia a fost dată la Judecătoria Blaj și poate fi atacată în apel.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax