Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Un spital din ALBA nu mai are acces la date din sistemul informatic. Atacul cibernetic a fost semnalat la 1911

Publicat

securitate cibernetica hacker internet

Reprezentanţii unui spital din judeţul Alba au semnalat un atac cibernetic, prin apel la 1911. Anunţul a fost făcut de Cătălin Aramă, directorul general al CERT-RO, pentru hotnews.ro.

UPDATE: Este vorba despre Spitalul de Boli Cronice din Cîmpeni. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, a declarat pentru Alba24.ro că incidentul a fost semnalat vineri şi că situaţia este în curs de remediere. S-a apelat la sprijinul unei firme de specialitate pentru recuperarea datelor, fiind reinstalate softuri. Potrivit sursei citate, sistemele informatice ale spitalului au fost operabile în această perioadă.

„La Spitalul de Boli Cronice Cîmpeni a avut loc un atac la sistemul informatic care i-a criptat toată baza de date, atac confirmat de o firmă specializată de IT. Este în curs operaţiunea de recuperare a datelor. Activitatea unităţii nu a fost blocată, pacienţii nu au avut de suferit. Au fost reinstalate softurile, unde era cazul. Autorităţile abilitate au deschis o anchetă”, a declarat pentru Alba24.ro directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

„A fost cerută o sumă de 3.500 de dolari, printr-o adresă de mail”, a precizat sursa citată.

Reprezentanții unui spital din județul Alba au sunat recent la 1911 și au semnalat că se confruntă cu atac cibernetic. Este un ransomware”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cătălin Aramă, directorul general al CERT-RO (Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică).

Ransomware-ul este un software malițios care blochează accesul la fișierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul re-dobândirii accesului la acestea.

Specialiștii CERT-RO asigură în prezent consultanță pentru rezolvarea incidentului de securitate cibernetică. Este un atac de tip ransomware. Practic nu mai pot fi accesate datele care au fost criptate de atacatori, dar nu vă pot oferi mai multe detalii„, a precizat pentru directorul general al CERT-RO, pentru sursa citată.

Zeci de alerte de securitate cibernetică au fost raportate, în cinci zile de la operaționalizarea numărului unic 1911 lansat de Guvern. Potrivit Ministerului Comunicaţiilor, sesizările au venit de la persoane fizice, dar şi de la unitatea spitalicească din judeţul Alba.

Statistic, cele mai numeroase dintre alertele cibernetice, aproximativ 30%, sunt tip fraude (phishing, sextortion etc.), conținut abuziv aproximativ 14% (spam, mesaje comerciale nedorite, etc.), alături de alerte privind sisteme compromise (neactualizate, configurate necorespunzător sau neactualizate), încercări automate de spargere a parolelor, furt de informație, precum și un atac de tip ransomware (criptarea datelor de pe hard-disk), transmite ministerul, într-un comunicat.

În total, 87 de alerte unice de securitate cibernetică au fost raportate către CERT-RO, 25% dintre acestea fiind din București. Acestea au fost semnalate de către o unitate spitalicească și restul de persoane fizice.

Media zilnică de incidente unice raportate a crescut de la trei incidente/zi (înregistrate la nivelul anului 2018) la 17 incidente/zi post lansare număr unic, potrivit sursei citate.

Numărul unic 1911 la care pot fi raportate incidente de securitate cibernetică a fost lansat de Guvern în 2 mai.  Apelabil din toate reţelele, la acest număr pot fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice şi instituţii publice. Prin Call Center, li se oferă o asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax