Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr arhitect din Alba Iulia a început să printeze viziere cu o imprimantă 3d, la atelierul său din Cluj-Napoca. Ce a urmat

Publicat

Un tânăr arhitect din Alba Iulia, stabilit la Cluj-Napoca, împreună cu soția sa și ea arhitectă, au creat o vizieră specială pentru toți cei care se află în prima linie a luptei cu noul coronavirus, ușor de produs și au postat modelul pe siteul lor pentru a putea fi preluat de oricine.

Mai mult, împreună cu prietenii și colaboratorii lor au ajuns să producă chiar ei aproape 1.000 de viziere pe zi, pe care le-au donat în cea mai mare parte, spitalelor din România.

Totul a început de la încercarea de a printa un asemenea obiect, în atelierul lor, cu ajutorul unei imprimante 3d.

Însă totul mergea prea încet, așa că cei doi au fost nevoiți să inoveze și să se asocieze cu alți oameni care doreau să facă bine. Aceasta este, pe scurt, povestea unor tineri care au găsit o cale să se implice atunci când au simțit că este nevoie de ajutorul lor. 

Cum au început

Bogdan Goția este un tânăr arhitect din Alba Iulia, stabilit la Cluj după terminarea Facultății de Arhitectură și Urbanism. Împreună cu soția sa, Ioana Goția-Ciurea, a creat Prototip Studio, un loc destinat ”regândirii spațiului și obiectelor”.

De câțiva ani și-au pus la treabă pasiunile pentru design, arhitectură, imagine, electronică, grafic design, muzică și new media, însă în urmă cu câteva zile aceștia s-au gândit că e momentul să se implice în lupta cu noul coronavirus și au început să își folosească atelierul pentru producția de viziere pentru spitalele din România, și nu doar pentru spitale.

Mai precis, imprimanta 3d pe care o au, a început să fabrice cadrele pentru viziere, completate cu partea transparentă, din PETG, de cei de la FabLab.

Puterea asocierii

În scurt timp însă, au început să curgă solicitările și și-au dat seama că nevoile sunt extrem de mari în raport cu posibilitățile unei imprimante 3d: producția unei bucăți ajungea și la două ore.

Așa că Ioana și Bogdan au creat un nou model, pe care au început să îl producă împreună cu Paul Pitea de la Young. L-au postat pe siteul lor, prototipstudio.com, pentru ca oricine să îl poată prelua și fabrica.

În acest fel, capacitatea de producție a ajuns la aproape 1.000 de bucăți pe zi, distribuite cu ajutorul celor de viziere.ro și vedemjust.ro (Cristi Dănileț).

De când au început, vizierele au ajuns la instituții medicale din toată țara, inclusiv în județele cele mai afectate: Suceava, Arad și Hunedoara.

”Plus-valoarea e dată de aceste asocieri. Am căutat să realizăm o vizieră ușor de produs, din materiale care s-au adaptat la posibilitățile noastre și care se găseau pe piață. Nimic nu este de unică folosință, totul poate fi sterilizat și reutilizat”, spune Bogdan.

Tot ce au produs, au donat spitalelor din România, fiind, la rândul lor ajutați cu donații pentru a putea cumpăra materiale.

Pentru că au multe solicitări și din mediul privat, aceștia se gândesc să și vândă o parte din producție.

Cine sunt cei doi

”Prototip Studio” este Ioana Goția-Ciurea absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București (a lucrat pentru What Architecture în Londra) și Bogdan Goția, arhitect, absolvent al Universității Tehnice din Cluj Napoca, secția Arhitectură (a lucrat în trecut și pentru Sotamaa, în Helsinki).

În ultimii ani au creat orice obiecte unicat: căști din lemn, creionul de lemn după ureche, ochelari de soare din lemn, “share a chair” (un scaun rabatabil pentru două persoane). Multe dintre produsele lor pot fi găsite în librării (Cărturești) sau în magazine online specializate.

O parte dintre ele pot fi găsite chiar și într-un magazin din Londra, ai cărui clienți s-au arătat încântați de produsele celor doi tineri români.

Bogdan Goția a fost și membru al Centrului Local ”Axente Sever” din Alba Iulia al Organizației Naționale ”Cercetașii României”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihaela M

    marți, 07.04.2020 at 21:40

    Ce bine ca mai auzim si stiri pozitive! Felicitari tinerilor arhitecti pentru implicare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax