Connect with us
Publicitate

AIUD

Un tânăr din Aiud, care a bătut și amenințat cu moartea mai multe persoane a scăpat de pedeapsă. Victimele l-au iertat

Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Un minor din Aiud a scăpat de pedeapsă pentru amenințare, loviri și violare de domiciliu. M.E. A. acum în vârsta de 17 ani, cunoscut ca și consumator de alcool și droguri este un ”client fidel” al poliției din Aiud și al instanțelor de judecată. 

Aflat deja într-un centru pentru minori, tânărul a fost prezent ultima oară în sala de la Judecătoria Aiud pentru mai multe infracțiuni comise în decursul a două luni.

De la aruncat cu sticle de bere în oameni, lovituri cu pumnii în coaste, alergat cu sabia un tânăr pe străzile din oraș sau furt din magazin, minorul le-a făcut pe toate.

M.E.A a fost judecat la începutul anului 2019 pentru mai multe capete de acuzare. Tânărul a semănat timp de 2 luni panică printre cetățenii din Aiud.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul Judecătoriei de pe lângă Tribunalul Aiud, în data de 3 septembrie 2017  ”aflat într-o căruță, inculpatul M.E.A., însoțit de martorul C.D., a aruncat cu un pet de bere de 2 litri înspre persoana vătămată P. O. F. , apoi a coborât din căruță, s-a deplasat la aceasta, a prins-o de o mână, iar martorul C.de cealaltă, și a amenințat-o pe persoana vătămată cu acte de violență prin proferarea cuvintelor :„Te bat!”, „Îți arăt eu ție!”. Într-un final, persoana vătămată a reușit să se elibereze, moment în care inculpatul M. E.A. i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona coastelor, în partea stângă.”

Cu o sabie în mână a amenințat un tânăr cu moartea

În aceiași lună, minorul a amenințat cu moartea un tânăr. Potrivit declarației martorului ” în timp ce se îndrepta spre locuința sa, în fața blocului s-a întâlnit cu inculpatul M.E. A., care îl aștepta cu o sabie în mână, fiind în stare de ebrietate.

Astfel, în lipsa oricăror discuții contradictorii cu persoana vătămată, care să-l fi provocat, inculpatul a strigat, în mod amenințător către persoana vătămată ,,Bă! Te tai, te omor!” În această împrejurare, inculpatul ținând sabia în mâna dreaptă, a ridicat-o ca să-l lovească în cap pe persoana vătămată, fără însă să reușească , întrucât aceasta a făcut un pas înapoi și s-a ferit.

În continuare, din relatările persoanei vătămate rezultă că, a fugit către piața din Aiud, coborând o pantă, reușind să ajungă în zona tarabelor, apoi către magazin, către DN1, pe podul de lângă penitenciar, ân acest timp, N. L.L. a fost urmărită de către inculpatul înarmat cu sabia.”

Mai târziu, în aceiași seară ”inculpatul M. E.A, sub influența băuturilor alcoolice, aflându-se pe prin escaladarea gardului împrejmuitor, a pătruns fără drept, în curtea care aparține de locuința persoanei vătămate după care a lovit, de mai multe ori cu sabia anterior menționată, în geamul  de termopan lateral stânga a ușii de acces în domiciliul acestuia, și l-a spart. Acesta a renunțat la intenția de pătrunde în locuință, numai datorită faptului că, martora M.D.S. soacra persoanei vătămate, aflată în imobilul său, l-a amenințat pe inculpat că va anunțata poliția.

Astfel, acesta a fugit spre domiciliul său, și pentru a nu fi descoperită sabia asupra sa, a aruncat-o în curtea unui imobil.”

Furt de băutură din magazin

La scurt timp după cele întâmplate, minorul a furat o sticlă de wiskey dintr-un magazin din localitate.

”În data de 05 octombrie 2017, în jurul orelor 16.27-16.29 inculpatul M. E.A., s-a deplasat la supermarket de unde a sustras de pe raftul cu băuturi alcoolice, o sticlă de wiskey marca Jack Daniel’s , de 0,7 ml., după care a părăsit magazinul prin zona de acces a clienților, pentru a evita casa de marcat, cauzând un prejudiciu  în valoare de 99,99 lei, constând în prețul bunului”

Cum a scăpat de pedeapsa pentru amenințări, loviri și violare de domiciliu

Toate victime ale minorului, bărbatul lovit în coaste, tânărul amenințat cu moartea și fugărit cu sabia prin oraș și-au retras plângerea prealabilă și procesul penal pentru infracțiunile respective a fost încetat.

Singura acuzație care a ”rămas în picioare” a fost cea pentru furt.

Decizia instanței

Pentru individualizarea pedepsei instanța a avut în vedere ”concluziile referatului de evaluare efectuat de către Serviciul de Probațiune depus la filele 39-40.

În primul rând, instanța sesizează că inculpatul nu a respectat autoritatea adulților care s-au ocupat, de-a lungul timpului, de creșterea sa. Mai grav, inculpatul s-a manifestat violent și față de aceștia , alegând să-și petreacă timpul în anturaje proinfracționale, consumând droguri și alcool.

În consecință, aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate ar prespune întoarcerea inculpatului într-un mediu ce ar favoriza săvârșirea de noi infracțiuni.

Se mai reține că doar la nivel declarativ inculpatul a manifestat dorința de a-și continua studiile, consecvența infracțională, anturajul frecventat și consumul de alcool și droguri fiind factori care denotă dezinteresul inculpatului față de importanța educației , de altfel, acesta fiind exmatr iculat din cauza absenteismului după absolvirea a 5 clase.

De asemenea, inculpatul nu au existat indicii care să denote intenția inculpatului de a dobândi o formare profesiona lă sau de a se implica în muncă, lipsa unei preocupări serioase fiind un factor care va concura la p e rseverența infracțională a inculpatului.

Instanța are în vedere și gravitatea infracțiunii săvârșite rezultată din împrejurările și modul de comitere a infracțiunii.

Astfel, se reține că inculpatul, fără nicio reținere, a pătruns în incinta unui magazin deschis publicului, pe timp de zi, a sustras bunuri după bunul plac, respectiv băutură pentru că „avea chef să bea”.”

În data de 30 ianuarie 2019, când a fost judecat la Judecătoria Aiud, tânărul se afla deja într-un centru de detenție pentru minori fiind condamnat la 1 an și 4 luni pentru furt calificat într-un alt dosar.

Judecătorii au  decis mărirea perioadei de la 1 an și 4 luni la 2 ani, în care au inclus și pedeapsa pentru furtul de wiskey.

”…dispune prelungirea duratei măsurii internării într-un centru educativ de la 1 an și 4 luni, astfel cum s-a dispus prin sentința penală nr. 573/2018 pronunțată la data de 11.05.2018 de Judecătoria Aiud definitivă prin decizia penală nr. 582/2018 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia la data de 23.07.2018, la durata de 2 ani , pentru săvârșirea infracțiunii de furt.”

Decizia nu a fost definitivă și tânărul a contestat-o la Curtea de Apel Alba Iulia, unde dosarul a intrat deja pe rolul instanței superioare din Alba.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax