Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Alba Iulia cu simptome COVID-19 nu a putut fi testat din cauza unui protocol neînțeles de medicul de familie

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia care a rămas fără gust și miros, iar în urmă câteva zile a avut febră 38 de grade și frisoane, nu a putut fi testat pentru COVID-19, gratuit, la Spitalul Județean din Alba Iulia, din cauza unui protocol de lucru neînțeles sau neștiut de medicul său de familie, încheiat între medicii de familie din Alba Iulia și unitatea medicală. 

Tânărul a relatat pentru alba24.ro cum s-a plimbat pe străzi, vineri, 23 octombrie, între spital și medicul de familie și până la urmă a ajuns acasă fără a fi testat.

Între Spitalul Județean din Alba Iulia, Asociația Medicilor de Familie din municipiu și Colegiul Medicilor a fost încheiat un protocol comun de lucru pentru a stabili exact cum ajunge un pacient care se prezintă la medicul de familie cu simptome COVID-19 să fie testat la punctul de recoltare din curtea spitalului.

Procedura este una simplă și a fost comunicată medicii de familie, potrivit reprezentanților spitalului, prin Asociația Medicilor de Familie.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit tânărului, care a dorit să rămână anonim, duminică seara, 18 octombrie, a avut febră 38 de grade și frisoane.

Luni s-a prezentat la medicul de familie, care i-a dat un tratament pe bază de antibiotic și concediu medical.

Marți acesta a rămas fără gust și fără miros – simptom întâlnit foarte des la persoanele infectate cu COVID-19.

Acesta a stat acasă izolat și a sperat că tratamentul își va face efectul. Când a văzut că nu simte nici o schimbare, a sunat iar la medicul de familie, care l-a sfătuit să sune la 112 și să ceară o ambulanță.

Vineri, 23 octombrie, a sunat la 112, dar, nefiind confirmat pozitiv pentru coronavirus, dispeceratul l-a îndrumat să meargă de unul singur la punctul de recoltare al Spitalului Județean din Alba Iulia, situat în curtea unității medicale.

Ajuns la punctul de recoltare, i s-a comunicat că are nevoie de o trimitere de la medicul de familie pentru test COVID-19 ( gratuit) și Anexa2.

Tânărul s-a întors la medicul  de familie și i-a precizat că are nevoie de trimitere și de anexa respectivă. Însă medicul de familie nu ar fi știut ce trebuie să conțină anexa respectivă. Deși a dat mai multe telefoane la instituții în domeniu, nu s-a lămurit.

Între timp, tânărul  din Alba Iulia s-a întors acasă, unde vrea să stea în izolare pentru 14 zile. Apoi firma pentru care lucrează l-a programat contracost la un test pentru coronavirus peste 14 zile. Cert este că nu a putut fi testat, deși are simptome asemănătoare COVID-19.

Cum funcționează protocolul comun de lucru și ce este Anexa 2

Reprezentanții spitalului din Alba Iulia au făcut o serie de precizări legate de protocolul încheiat.

Protocolul a fost făcut pentru a gestiona cât mai bine persoanele care au simpome COVID-19 și se prezintă la medicul de familie. Până acum, medicii de familie îi trimiteau pe cei cu simptome la Unitatea de Primiri Urgențe, iar acolo exista riscul să se formeze aglomerație, iar oamenii să aștepte pentru o testare ore întregi.

Din acest motiv, a fost încheiat între spital, Asociația Medicilor și Colegiul Medicilor un protocol comun de lucru.

Ce trebuie să facă un medic de familie din Alba Iulia dacă are un pacient cu simptome COVID-19

Medicul de familie consultă pacientul și, dacă constată că are simptome asemănătoare COVID-19, îl programează pe acesta pentru testare la punctul de recoltare din curtea spitalului din Alba Iulia.

Mai exact, medicul emite un bilet de trimitere, apoi, la numărul de telefon pus la dispoziție de unitatea medicală, programează pacientul pentru testare.

Apoi descarcă, de pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Anexa 2 pe care o trimite completată pe o adresă de email pusă tot la dispoziție de spital.

Anexa 2 poate fi descărcată de AICI

După programare, îi comunică pacientului ziua și ora la care acesta a fost programat pentru testare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax