Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un test PCR creat de cercetători români poate indica tulpina virusului și stadiul în care se află boala

Publicat

Un test PCR, prin care se poate afla varianta de virus cu care este infectat pacientul, dar și stadiul în care este boala, a fost creat de cercetători români. 

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iași și echipa de cercetare-dezvoltare a DDS Diagnostic și-au unit expertiza și eforturile pentru inovarea și punerea pe piață a unui produs de top, foarte eficient în controlul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2.

Este vorba despre un test prin care medicii pot stabili care este cel mai bun tratament pentru pacientul infectat cu noul coronavirus.

Prin acest test PCR se poate obține rezultatul într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum, potrivit știrileprotv.ro.

Testul detectează simultan trei gene: două gene, înalt conservate ale virusului SARS-CoV-2 și o genă de control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare. De asemenea, conţine și o schemă de interpretare a rezultatelor.

Zeci de cercetători au lucrat opt luni pentru crearea testului

Trusa multiplex RT-PCR dezvoltată, testată și produsă de către compania românească este special concepută pentru detecția calitativă și/sau cantitativă a virusului SARS-COV-2, în conformitate cu toate cerințele la nivel european. Toate componentele necesare sunt incluse, cu scopul de a genera rezultate de înaltă performanță și precizie.

Trusa RT-PCR produsă de DDS are marcaj CE și caracteristici tehnice specifice extrem de relevante comparativ cu cele mai bune produse similare de pe piața de profil.

Proiectul a fost dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat.

La acesta au lucrat zeci de cercetători, timp de 8 luni: specialiști de la Institutul de Cercetare pentru Microtehnologie, medici de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la cel de Pneumoftiziologie din Iaşi, cadre de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi angajaţii companiei DDS Diagnostic din domeniul medical.

Aceștia spun că testul are precizie de 100%.

Cât costă kit-ul de testare

Preţul unui kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro.

Produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, în Germania, la Düsseldorf. Proiecte similare au fost dezvoltate și în Franţa, Germania şi Finlanda.

Bogdan Ionel Tamba profesor universitar UMF Iași: ”Există şi această presiune şi socială şi medicală pentru a sprijini lupta cu pandemia. După doi ani de zile putem să spunem că cerecetarea românească a produs ceva”.

„Kitul Multiplex RT-PCR SARS-CoV-2 pe care îl lansăm pe piață este rezultatul muncii susținute și dedicării echipei noastre, dar și al partenerilor și colaboratorilor noștri în procesul global de combatere a pandemiei de Covid-19. Este o reușită a eforturilor noastre depuse în scopul îndeplinirii misiunii pe care ne-am propus-o. Este un kit robust, testat pe o gamă largă de echipamente de RT-PCR aflate pe piață, un produs competitiv cu cele mai bune și eficiente produse similare de pe piața internațională. Avantajul în fața acestora este faptul că este un produs 100% românesc”, a explicat Dana Stan, cercetător, doctor în chimie și fondator al companiei DDS Diagnostic.

sursă: știrileprotv.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax