Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un video postat pe Facebook, motiv de proces la Judecătoria Blaj. O badantă a dat în judecată o familie care a jignit-o în online

Publicat

Un video postat pe Facebook a fost motivul unui proces desfășurat la Judecătoria Blaj. O badantă a dat în judecată mai multe persoane care au jignit-o prin publicarea și distribuirea unui video.

În video reclamanta apărea pe stradă cu un bărbat, iar cei dați în judecată au insituat că femeia ar avea o relație cu el, de pe urma căreia ar câștiga bnai. 

Cei dați în judecată fac parte dintr-o familie cu care femeia este într-un conflict mai vechi. Din câte se pare fiul uneia dintre femeile trimise în judecată, l-a lovit pe fiul reclamantei cu un topor.

  Magistrații au trebuit să judece dacă postarea a fost una jignitoare, dacă distribuirile sunt considerate denigratoare, dar și dacă cei care au comentat pot fi trași la răspundere. 

Este un caz destul de rar judecat pe rolul instanțelor din Alba. O decizie a fost dată de magistrații din Blaj, în data de 13 august 2024.

Motivul procesului

Motivul este un video postat pe Facebook în 2021.

Reclamanta este din Blaj și a dat în judecată o familie, formată din șapte persoane. Cele două familii (cea a reclamantei și cea trimisă în judecată) erau la data trimiterii în judecată, dar și în proces, într-un conflict deschis cu mult timp în urmă.

Femeia trăiește de mai mulți ani în Italia și este badantă pentru o familie. Bărbatul din familia pe care o îngrijește are un handicap (este orb), iar de fiecare dată când iesea afară cu el trebuia să aibe grijă de acesta.

Una dintre femeile trimise în judecată a postat un video pe pagina sa de Facebook, care cel mai probabil a fost trimis de fiul său, care locuiește în același oraș din străinătate, în care stă și reclamanta.

Instigare pe Facebook

În filmare apărea femeia care se plimba cu bărbatul cu probleme de vedere pe stradă. Femeia a spus că se afla la cumpărături cu bărbatul, la un mall și că în acel moment căutau un loc pentru a bea o cafea. Prin mesajul scris la distribuirea video-ului se dădea de înțeles că femeia ar fi una cu moravuri ușoare.

(…) ”cea mai tare vedeta din veza depe salcilor asa se fac bani”, era mesajul care însoțea video-ul.

”(…) a postat pe pagina acesteia de Facebook o înregistrare făcută fără acordul ei sau al persoanei cu handicap vizual aflate în prezenţa şi supravegherea sa, pe care apoi nepoatele pârâtei majore – pârâtele minore, le-au distribuit pe aceeaşi reţea de socializare şi care apoi a devenit virală pe net.

Înregistrarea postată era însoţită de un mesaj compromiţător la adresa sa, sugerând ca este o femeie de moravuri uşoare care câştigă bani din aşa ceva, iar distribuirile făcute de nepoate erau urmate de comentarii denigratoare la adresa sa, care au generat foarte multe discuţii la adresa sa, între cunoscuţii care au văzut postările”, au arătat magistrații în motivarea instanței.

Cum au judecat magistrații cazul. Cine a jignit-o pe femeie

Magistrații au decis că deși nu a fost menționat numele femeii, acesta putea fi identificată în video.

”Cu toate că pârâtele nu au identificat-o expres pe reclamantă, în filmarea depusă la dosar se poate observa faţa acesteia la momentul la care se întoarce şi, dată fiind comunitatea mică în care reclamanta locuieşte, aceasta poate fi uşor identificată.

De altfel, aceasta a fost identificată şi de alte persoane care au adăugat comentarii jignitoare la această filmare însă răspunderea pentru aceste comentarii este una personală şi nu poate reveni pârâţilor.

Totodată, deşi pârâtele nu şi-au exprimat explicit opinia cu privire la reclamantă, acestea au insinuat prin distribuirea filmării şi comentările care însoţeau distribuire faptul că între reclamantă şi persoana din filmare exista o relaţie şi că reclamanta ar beneficia financiar de pe urma acestei relaţii”, au notat magistrații.

Mai exact, femeia care a distribuit video-ul prin care se sugerea că acesta ar avea o relație cu bărbatul din filmare, dar și nepoatele acesteia care au distibuit video-ul i-au denigrat femeii imaginea.

Cei care au comentat nu au putut fi trași la răspundere, deoarece este una personală și nu a celor trimiși în judecată.

Ce au decis judecătorii din Blaj

”În cauza de față, fapta ilicită constă în postarea în data de 14.09.2021,de către pârâta pe pagina sa de Facebook unei înregistrări făcută în într-un mall, înregistrare în care reclamanta era prezentată că se plimba cu o altă persoană, postarea fiind însoţită de mesajul ”cea mai tare vedeta din veza depe salcilor asa se fac bani”.

Acțiunea ilicită a pârâtelor (nepoatele) constă în distribuirea postării, însoţite de mesajul ”Doamne fereste dana dela veza”, au notat magistrații.

Aceștia au considerat că familia în cauză trebuie să îi plătească femeii suma de 3200 de lei daune morale.

De asemenea au mai fost obligați la plata a 2000 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

Momentan decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate