Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un zilier poate câștiga cel puțin 4,44 lei pe oră până în iunie, din iulie remunerația minimă crește. Vezi precizările Ministerului Muncii

Publicat

foto: novinite.com

Un zilier nu poate câștiga mai puțin de 4,44 lei pe oră până în luna iunie 2013, iar de la 1 iulie, remunerația urmează să crească la cel puțin 4,74 lei. Acesta este obiectul unui proiect de lege publicat vineri de Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii menţionează că aceste valori urmăresc protecţia nivelului minim al veniturilor zilierului care nu poate fi mai mic de valoarea/oră stabilită pentru salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, plata pe oră nu poate fi mai mare de 10 lei/oră.

Plata zilierului va putea fi efectuată prin mijloace electronice şi va exista posibilitatea de efectuare a plăţii la sfârşit de săptămână, cu acordul scris exprimat de zilier şi beneficiar.

Potrivit proiectului de lege, veniturile din activităţi necalificate cu caracter ocazional realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social.

‘O asemenea derogare este de natură să încurajeze această categorie de populaţie pentru desfăşurarea de activităţi aducătoare de venituri care să ducă în final la creşterea ratei de ocupare a acestei categorii de populaţie’, se menţionează în expunerea de motive.

Alte modificări care vor fi aduse Legii 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri vizează copii. Astfel, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani se creează posibilitatea de a presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu încuviinţarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali şi numai pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi aptitudinile de care dau dovadă. Acordul părinţilor/reprezentanţilor legali se exprimă în formă autentică cu precizarea activităţilor care urmează să se desfăşoare de către minor/minori şi se consemnează de către beneficiar în registru.

Potrivit sursei citate, printre modificările care urmează a fi aduse Legii 52 se numără şi extinderea ariei ,,beneficiarului de lucrări,, astfel că forţa de muncă în regim zilier să poată fi utilizată, pe lângă persoana juridică, şi de persoana fizică autorizată şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale, întreprinderea familială.

Amenzile pentru beneficiarii care folosesc zilieri pentru alte activităţi decât cele reglementate sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Potrivit Ministerului Muncii, de la data publicării Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, respectiv 15 aprilie 2011, numărul zilierilor înregistraţi în perioada 1 mai 2011 – 30 martie 2013 de 368.764.

‘Analiza pieţei muncii şi a numărului de zilieri înregistraţi la Inspectoratele Teritoriale de Muncă relevă faptul că actualul cadru normativ care reglementează munca zilieră a dus la o creştere semnificativă a numărului de persoane ocupate pe piaţa muncii dar a ridicat o serie de probleme la punerea în aplicare care privesc sănătatea şi securitatea zilierilor, protecţia minorilor care desfăşoară muncă zilieră, domeniile în care se poate desfăşura munca necalificată cu caracter ocazional’, precizează Ministerul Muncii în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de act normativ

Sursa: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax