Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În două localități din Alba, una din zece femei, suspecte de cancer la sân. Rezultatele unei campanii de testări gratuite

Publicat

Peste o zecime din femeile din localitățile Ighiu și Bistra care au fost testate, gratuit, în cadrul campaniei „Nu am făcut destul”, derulată de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân.

În cadrul campaniei desfăşurate în Ighiu şi Bistra au fost testate 165 de persoane, din care 138 de femei şi 27 de bărbaţi, potrivit unui comunicat transmis miercuri, 17 octombrie.

„La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, iar medicii le-au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. De asemenea, la Bistra, medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele”, se arată în comunicatul citat.

Campania continuă la acest sfârşit de săptămână în judeţul Bistriţa-Năsăud, în Căianu Mic, după care urmează în 27 octombrie Apahida, judeţul Cluj, iar în 28 octombrie Iacobeni, judeţul Sibiu.

Ajunsă la cea de-a V-a ediţie, campania de testări gratuite „Nu am făcut destul” se desfăşoară în acest an în cinci judeţe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie şi noiembrie vor fi testate mai mult de o mie de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu.

Campania a început în judeţul Alba, mai exact în Ighiu şi Bistra.

Testările sunt efectuate de către voluntari de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, care fac controale la sâni (palpare, ecografie, dacă e cazul, şi trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plămâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei).

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfăşurat în cinci judeţe din Moldova, medicii au descoperit că o femeie din şapte se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau de ruşine. De asemenea, patru din cinci femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.

„Cancerul descoperit în fază incipientă este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităţi la sâni şi au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă şi au fost trimise la medicul specialist”, a declarat, potrivit comunicatului citat, preşedintele FABC, Cezar Irimia.

Cancerul de sân reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România. Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9.000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax