Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate anunță pichetarea Ministerul Muncii. Ce revendicări au sindicaliștii

Publicat

Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate anunță pichetarea Ministerului Muncii, în consecința modului în care personalul nemedical este discriminat de actuala Lege a Salarizării.

Este vorba despre personalul nemedical tehnic-economic -administrativ (TESA) dar și de personalul BBC ( biologi, biochimiști, chimiști), psihologi, personal auxiliar -sanitar, categorii care se simt nedreptățite de Legea Salarizării în vigoare.

„Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale între personalul medico-sanitar și celelalte categorii de salariați (situație unică in Europa), iar acest lucru a condus la un profund sentiment de nedreptate, care este deja cronicizat în rândul lucrătorilor din sănătate”, transmit reprezentanții TESA în cadrul unui comunicat.

Sindicaliștii mai acuză și faptul că „CONCEPTUL „O SINGURĀ ECHIPĀ UNITĀ”, medicală și nemedicală pregătită și motivată in slujba pacientului, a fost pur si simplu distrus de o politică separatistă , discriminatorie si iresponsabilă.

Personalul cu studii superioare (economiști ,juriști, ingineri, din sectoarele TESA , a fost profund nedreptățit , în ciuda funcțiilor de răspundere pe care le îndeplinesc .Personalul cu studii medii, tehnicieni, meseriași si muncitori primesc salarii profund demotivante, în timp ce de munca lor depinde funcționarea tehnică in siguranță a spitalelor.”

Revendicările Uniunii TESA

  • 1. Eliminarea discriminării în cadrul noii legi a salarizării din sănătate pentru personalul TESA si pentru toate categoriile de salariați care au suferit ca urmare a aplicării Legii 153/2017.
  • 2. Personalul nemedical din spitale să fie cuprins în Anexa- Sănătate ,în noua lege a salarizării și să nu mai fie separat de partea medico-sanitară .Echipa din spitale să fie ÎMPREUNĀ, medical si nemedical.
  • 3. Să nu scadă niciun venit aflat în plată , în momentul intrării în vigoare a noii legi a salarizării.
  • 3. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar.
  • 4. Sporurile in sănătate să fie raportate la salariile aflate in plată.
  • 5.  Acordarea voucherelor de vacanță tuturor salariaților din sănătate prin plata acestora de la bugetul de stat.
  • 6.  Revenirea la indemnizația de hrană neimpozitată prin acordarea de carduri sau tichete de masă ,actualizată la 40 de lei/zi .
  • 7.    Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru toți angajații unităților sanitare de mono specialitate în care activitatea se desfășoară în condiții de pericol – Pneumofiziologi (TBC), Psihiatrie si Boli Infecțioase” – și introducerea drepturilor de acordare a Sporurilor pentru tot personalul (medical și nemedical) care lucrează în spitalele de acest tip și în Regulamentul Sporurilor.
  • 8.   Clarificarea situației structurilor de Managementul Calității (SMC) – eventual introducerea în categoria de personal auxiliar – sanitar – având în vedere ca au angajați și medici, conform Ordinului 1312/2020.

„Uniunea TESA așteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie 2023, așa cum a fost anunțat, în funcție de cum va arăta acesta , ne vom radicaliza sau nu acțiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală”, mai spun sindicaliștii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax