Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va primi studenți din Cuba. Ce vor putea studia aceștia

Publicat

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va putea primi studenți din Cuba, în urma unui acord semnat între ministrul Educației din România și ministrul Învățământului Superior din Cuba, Jose Ramon Saborido Loidi.

Este vorba despre un acord bilateral semnat între 11 universități din România și 12 universități din Cuba. Mai exact studenți din Cuba pot veni la universitatea din Alba Iulia pentru a studia, în cadrul programelor în limba engleză, sau pentru a urma anul pregătitor de limba română.

Programul pregătitor de limba română este necesar studenților din țări străine care vor să se înscrie, ulterior, la un program de licență în limba română. 

Programul de cooperare în domeniul învăţământului superior reprezintă cadrul necesar pentru continuarea cooperării între instituţiile de învăţământ superior din România şi Cuba pe teme de interes comun, valorificând inovarea şi schimbul de experienţă şi bune practici.

Programul de cooperare prevede, de asemenea, acordarea, în regim reciproc, de burse de studii pentru toate ciclurile universitare în domenii de interes comun.

În cadrul întrevederii bilaterale, cei doi miniştri au apreciat dinamica procesului de cooperare universitară, precum şi preocupările comune în domeniul educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a menţionat oportunitatea de a valorifica acordurile de parteneriat interuniversitare prin programul european Erasmus+, precum şi prin programele dezvoltate de Agenţia Universitară a Francofoniei.

La întâlnire a participat și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Se remarcă în mod deosebit susținerea Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadorului României la Havana, Theodora Magdalena Mircea, care a materializat astfel demersurile diplomatice inițiate de o lungă perioadă de timp pentru cooperarea în domeniul educației îmtre România și Republica Cuba.

Evenimentul de astăzi face parte din programul ministrului Învăţământului Superior din Cuba, Jose Ramon Saborido Loidi, aflat în vizită în România alături de o delegaţie de 12 rectori ai universitățlor din Cuba.

În acest context, demnitarul cubanez participă la o serie de acţiuni care vizează dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bilaterale româno-cubaneze în domeniul învăţământului superior.

”Este prima vizită a unui ministru cubanez al educaţiei în România, fiind și primul membru al Guvernului cubanez care vizitează România după 1990 şi marchează potențialul de colaborare între universităţile româneşti şi cele cubaneze, în cadrul mai larg al susținerii activităților de dezvoltare a internaționalizării activității universităților românești”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Educației.

Luni au fost semnate deja 18 acorduri bilaterale de cooperare cu universități din Cuba.

Lista universităților românești care au semnat acorduri cu instituțiile din Cuba

Universitătile românești care au semnat luni acorduri bilaterale sunt:

  • Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”
  • Universitatea de Vest din Timişoara
  • Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi si Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti

Zilele următoare se vor semna alte 20 de acorduri bilaterale de către:

  • Universitatea Transilvania din Brasov
  • Universitatea Politehnica din Bucuresti
  • Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinta si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures
  • Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
  • Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava
  • Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti si Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

În total, 11 universități românești vor semna acorduri de colaborare cu 12 universități cubaneze.

Delegaţia rectorilor cubanezi este formată din conducătorii următoarelor universităţi: Universitatea din Holguin, Universitatea din Matanzas „Camilo Cienfuegos”, Universitatea din Est, Universidad de Ciencias Medicas de La Habana (UCMH)/Universitatea de Stiinţe Medicale, Universitatea de Informatică, Universitatea din Artemisa, Universitatea din Pinar del Rio, Universitatea Agricolă din Havana „Fructuoso Rodriguez Perez”, Universitatea de Arte, Universitatea Tehnologică din Havana „Jose Antonio Echevarria” şi Universitatea Sancti Spiritus şi Universitatea din Ciego de Avila.

sursa: Facebook Sorin Cimpeanu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Altul

    miercuri, 08.06.2022 at 07:25

    După noii studenți cubanezi, protocolul universitar a instituit o altă colaborare extrem de fructuoasă cu Universitățile Klingoniene din Alpha Centauri. Programul de studii va cuprinde noua metodologie a frecării mentei, bătutul apei în piuă pietrei cioplite și bineînțeles flatulența senilă academică. Gaudeamus igitur!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax