Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O organizație studențească a dat în judecată Universitatea din Alba Iulia. Motivul: Evaluarea profesorilor

Publicat

universitatea UAB

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) este dată în judecată de Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Motivul atacului în instanță, conform președintelui Ligii studenților din Iași, este refuzul UAB de a oferi informații de interes public legate de modul și rezultatul în care se face evaluarea cadrelor didactice din universitate de către studenți.

Universtatea din Alba Iulia este dată în judecată de o ligă a studenților din Iași. Pe portalul Tribunalului Iași este înregistrat, în data de 13 iunie 2018, un dosar în acest sens.

Cei care au apelat la instanță sunt reprezentanţii Ligii Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Obiectul dosarului este Legea 544/2001 prin care orice persoană fizică sau juridică poate cere de la o instituție publică să comunice informații de interes public.

Contactat de Alba24, președintele Ligii Studenților din Iași, Silvian Emanuel Man, a oferit informații cu privire la motivele ce stau la baza acestui demers în instanţă.

Conform declarației acestuia, liga pe care o reprezintă încearcă să facă un model despre cum se realizează o evaluare a cadrelor didactice din învățământul superior la nivel național.

Din acest motiv, ei trimit cereri pe baza Legii 544/2001 către toate universitățile din țară și solicită metodologia de punere în practică a evaluării și rezultatele sale.

Prima cerere pe care au trimis-o universității din Alba Iulia a fost în 27 august 2017 și au primit un răspuns o lună mai târziu, în 6 septembrie 2017. A doua cerere a fost trimisă pe 30 aprilie 2018 și au primit un răspuns pe 8 mai.

Liga din Iași s-au interesat despre forma prin care studenții din Alba Iulia evaluează cadrele didactice de la „1 Decembrie 1918” și rezultatele evaluării din 2011 până în prezent.

Silvian Man spune că membrii Ligii au avut și convorbiri telefonice cu reprezentanții UAB, dar s-au lovit de refuzul de a toate informațiile cerute în baza legii.

Universitatea ar fi oferit documentația și formularele prin care se face evaluarea și rezultatele începând cu anul universitar 2014-2015, deși ei au cerut notele date de către studenți cadrelor didactice din anul universitar 2011-2012.

„Prima cerere a fost înregistrată pe 28 august 2017 și am primit răspunsul pe 6 septembrie. La momentul respectiv, colegii noștri au contactat UAB în vederea soluționării punctului 4 din cerere, privitor la rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți, însă nu s-a primit niciun răspuns, reprezentanții UAB refuzând tacit să comunice aceste informații. Am trimis din nou cererea pe 30 aprilie a.c., primind același răspuns pe 8 mai, cu copy-paste. Văzând că UAB refuză efectiv să ne comunice aceste informații, am acționat instituția în judecată. Din răspunsul primit, reiese că UAB nu a respectat prevederile Legii 1/2011 în perioada 2011-2014, în ceea ce privește realizarea evaluării cadrelor didactice de către studenți. Rezultatele evaluării pentru fiecare profesor în parte sunt informații de interes public, după cum prevede art. 303 alin. (2) din Legea 1/2011 („Evaluarea de către studenți a prestației cadrelor didactice este obligatorie. Rezultatele evaluărilor sunt informații publice”) și art. 11 alin. (2) din Statutul Studentului („Universitatea va publica rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți pe site-ul propriu, în format lizibil, în condițiile legislației în vigoare. Rezultatele vor conține centralizarea tuturor evaluărilor pentru fiecare profesor în parte”)”, a declarat pentru Alba24 Silvian Emanuel Man, președintele Ligii Studenților din Iași,

Din acest motiv, Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  a atacat în instanță și cere ca Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia să le ofere toate datele pe care ei le-au cerut în baza Legii 544/2001 ce privește liberul acces la informații de interes public.

Răspunsul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia către Liga Studenților din Iași:

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (prescurtat LS IAŞI) este o organizaţie studenţească, neguvernamentală, non-profit, independentă, democratică, nepartizană, cu activitate civică şi sindicală, creată pentru a apăra drepturile şi interesele studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin toate mijloacele legale de care dispune.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax